Domácí zeleninové chipsy

I mlsat se dá zdravěji. Místo chipsů z obchodu, které jsou někdy více olejové než bramborové, si můžete připravit výborné domácí chipsy. Zaručeně vám budou chutnat lépe. Už jen proto, že jste si je upekli sami.

#tescoma-akce-velmi-siroky 

Cuketové chipsy

Cuketu řadíme do stejného druhu zeleniny jako například okurku či dýni, protože je tvořena až z 90 % vodou. Je bohatá na vlákninu a obsahuje spoustu vitamínů, antioxidantů a stopových prvků. Obsahuje provitamín A, vitamín B a E. Díky obsažené rozpustné vláknině zpomaluje trávení a dokáže i regulovat hladinu cukru v krvi.

Prospívá srdci a doporučuje se konzumovat hlavně při zeštíhlujících dietách, neboť se jedná o nízkoenergetickou zeleninu. Ideálně byste ji měli skladovat na chladném a tmavém místě - tedy v lednici či ve sklepě. Oplachujte ji až těsně před použitím, jinak hrozí, že vám začne plesnivět.

Bramborové chipsy s feta pomazánkou

Sýr feta je jedním z nejznámějších a nejstarších řeckých sýrů. Jde o měkký ovčí sýr. V obchodech můžete sehnat nejen měkký, ale i tvrdý sýr feta, který má slanější chuť a výrazné aroma. Tento sýr vznikl díky dávné snaze pastýřů, kteří hledali vhodný způsob, jak uchovat sýr.


V té době totiž ještě nebyla vynalezena moderní chladící technika. Konzervace potravin tedy probíhala tak, že byly suroviny delší dobu naloženy v silném solném roztoku. Největším výrobcem tohoto sýru je Řecko. Vyrábí se i v jiných zemích - třeba v Německu či Dánsku.


Avšak měli bychom vás upozornit, že k jeho výrobě používají většinou kravské mléko, čímž sýr feta přichází o svou specifickou chuť. Proto si při nákupu všímejte, odkud daný sýr pochází. Sýr feta můžeme využít nejen ve studené kuchyni, ale lze ho i tepelně zpracovat. Sýrem feta můžeme dochutit hlavní jídlo, hodí se i jako náplň do koláčů, přidává se do salátů a je nejvhodnějším sýrem na grilování.


#damejidlo-siroky 
přidejte na:

19. 01. 2017

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář