Hlíva ústřičná

Dřevokazná, hlívovitá houba, která příjímá z listnatých stromů potřebné látky pro život. Roste od jara do zimy a vyskytuje se ve velkých trsech. Běžně je k dostání v supermarketech, balená jako žampiony a najdete ji v úseku ovoce a zeleniny.  Pěstovat si ji můžete i v domácích podmínkách. Připravené podhoubí lze zakoupit v obchodech pro pěstitele. Hlíva se těší stále větší oblibě zejména díky svým prokazatelným léčivým účinkům, které jsou známy již stovky let v asijské medicíně, také pro svou nasládlou chuť a příjemnou intenzivní vůni. Obsahuje cenné látky jako jsou vitaminy skupiny B, vitamin C, K, D, proteiny, rostlinné steroly, glukany, mastné kyseliny a stopové prvky. To vše v množství a poměru, který maximálně vyhovuje našemu organizmu. Tato houba vám může pomoci účinně snížit cholesterol a krevní tlak. Je vhodná pro diabetiky, alergiky a nemocné rakovinou. Stimuluje imunitu bojující s nádorovým onemocněním a tlumí nežádoucí účinky chemoterapie. V neposlední řadě působí příznivě na aknozní pleť, vyrážky a ekzémy. V kuchyni z ní můžete připravit obalené řízky, karbanátky, placičky, pomazánku, náplně do masových rolád, přidat do rizota, slaných koláčů, omáček, gulášů apod. Upravujte ji jen krátce, aby neztratila chuť. Hlíva je přirozeně tužší houba a ani delší tepelnou úpravou nezměkne. Pokud houby nejíte a chcete si dopřát její blahodárné účinky, můžete si zakoupit výtažek v kapslích v každé lékárně nebo v drogeriích.

přidejte na:

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie

Přidat komentář