Květák

Zvaný také karfiol je košťálová zelenina vyšlechtěná z brukve zelné a pochází z Indie. Květák je lehce stravitelný, nízkokalorický a bohatý na cenné látky. Obsahuje bílkoviny, vitaminy C , K, B12, fosfor, vápník, draslík, stopové prvky jako zinek, měď nebo jod. Dále v něm najdete kyselinu pantotenovou a listovou. Tato zelenina je ceněná pro její protirakovinotvorné účinky, působí příznivě na stav kůže, nehtů, kloubů, na srážlivost krve a krvetvorbu. Navíc posiluje imunitní systém. Negativní je snad jen to, může nadýmat a při vaření nepříjemně zavánět. Na trhu můžete koupit květák bílý, zelený, růžový nebo fialový a je dostupný po celý rok. Kupujte pevné kusy bez vypadlých růžiček a beze skvrn. Skladujte v chladu. Připravit z něj můžete rychlé, levné a syté pokrmy. Oblíbený je smažený, zapékaný, vařený s bílou omáčkou, v podobě karbenátek placiček nebo jako polévka. Květák vařte krátce v osolené vodě a bez poklice. Na zápach může pomoci lžička octa přidaná do vody. Nejlépe a nejzdravěji jej uvaříte v páře. Pokud si chcete růžičky květáku zamrazit, je dobré je předem předvařit.

přidejte na:

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie

Přidat komentář