Polabský řepánek
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Řepu oloupeme, rozkrájíme na menší kusy a uvaříme. Vodu slijeme (využijeme do nádivky). Vychladlé řepy nahrubo nastrouháme.
Do 0,5 l mléka s cukrem dáme vařit mák a přilijeme i vodu z řepy. Ochutíme skořicí (můžeme přidat i trochu mletého hřebíčku). Vaříme tak dlouho, dokud se nám tekutina nevyvaří pak přidáme nastrouhanou řepu prohřejeme. Stále mícháme, aby se nám to nepřipálilo. Necháme vychladnout.
Do vychladlé nádivky zašleháme máslo.
Pak připravíme kynuté těsto. Nejdříve kvásek, pak vypracujeme těsto a dáme kynout.
Z vykynutého těsta si vytvoříme 4 bochánky. Z každého bochánku vyválíme váleček, který rozkrájíme asi na 14-16 kouskú ty pak rozplácneme a naplníme zchladlou nádivkou. Dobře utěsníme,aby nám nádivka nevylezla ven.
Řepánky přendáme na pečící papír necháme chvíli vykynout a pomažeme směsí mléka s vajíčkem (před pečením je můžeme propíchat párátkem), pečeme při 200 °C dozlatova asi 20-30 minut.
Tip k receptu
U nás je to docela běžné pečivo, prodává se i v pekárnách apod. tak jsem byl překvapen, že v Praze na to koukali jak na 8-mý div světa. Proto jsem se rozhodl podělit se s vámi o tento starý recept.
Řepánky na talíři ještě cukruji moučkovým cukrem, ale není to nutné.
Upozornění - u nás řepánky nevydrží ani v chladu, vic jak 2 dny :-). Možná v trezoru by vydržely déle.
30. 09. 2011