4 báječné recepty s lososem


Losos žije v mořích, ale migrují z nich do řek, kde vyvádí mladé. U nás se ale prodává většinou losos z norských sádek. Maso má jemně oranžovou až růžovou barvu. Losos ohromně prospívá našemu zdraví, neboť je bohatý na nenasycené mastné kyseliny omega 3 a také obsahuje vitamín B, D, selen a draslík. Dnes si z něj připravíme tataráček, pomazánku, lasagne a také vynikající slaný koláč.


Lososový tartar na rukolovém salátku

Recept zde:

Rukola je zdraví prospěšná bylinka, kterou poznáte podle dlouhých, úzkých a vykrojených listů. Obsahuje obrovské množství vitamínu C a spoustu beta-karotenu. Její chuť je svěží, šťavnatá, pikantní a také lehce nahořklá.


V obchodě ji seženete v sáčku či v průhledných krabičkách. Jestli si ji kupujete, musíme vás upozornit, že velmi rychle uvadá a kazí se. Při výběru rukoly byste se měli zaměřit na listy, jestli nejsou povadlé nebo jestli nezačali mokvat.


Lasagne s lososem

Recept zde:

Losos a čedar je úžasné spojení chutí. Čedar je tvrdý sýr, který se vyrábí buď z pasterizovaného či nepasterizovaného mléka. Nejčastěji se k jeho výrobě používá kravské, ale občas se vyrábí i z kozího mléka. Čedar má jemnou příchuť po oříšcích.


Tento sýr je oblíbený především v anglosaské kuchyni, protože má díky své výrazné chuti široké využití. Rozlišují se mladší a starší čedary. U těch mladších je chuť i ořechový nádech méně výrazný. Starší sýry tedy poznáte podle ořechovější chuti a slaně kyselého nádechu.

Pikantní pomazánka z lososa


Recept zde:

Crème fraîche pochází z Francie. Jedná se o zakysaný krém, který má krásný sametový vzhled. Může se pyšnit ořechovým a pikantním aroma. U nás si jej oblíbili především lidé, kteří trpí poruchou trávení laktózy. Crème fraîche je pro ně jednoduše stravitelnější.

Tento zakysaný krém se používá hlavně do dezertů. Můžete jej nahradit zakysanou smetanou, ale crème fraîche je jemnější a má i lepší chuť. Bohužel crème fraîche je docela drahou surovinou, kterou není ani tak snadné sehnat. Pořídit si ji můžete ve specialiovaných obchodech s francouzskými potravinami či na trhu.

Lososový koláč

Recept zde:

Zkuste s koprem. Kopr bývá někdy považován i za plevel, neboť vyroste všude tam, kam jeho semena roznese vítr. Tato bylinka má zelenou barvu a zdobí ji jemné větvičkovité lístky. Kopr může vyrůst až do 1 m. Používá se nejen v kuchyni, ale má i léčivé účinky. Přidáváme ho do polévek, omáček, pomazánek a salátů. Určitě také víte, že se semena i větší části kopru dává do nálevu, když nakládáte okurky a jinou zeleninu.



přidejte na:

27. 09. 2016

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář
Chybějící obrázek
Díky za inspiraci, lososa máme doma moc rádi.

Pajunc 29. 09. 2016, 10:04