5 potravin, které vám nesmí chybět na podzimním stole

Hledáte potraviny, které vás v průběhu podzimu udrží při síle a zdraví? Našli jsme pro vás 5 potravinových TIPŮ, které vám dodají nejen množství vitaminů, ale podpoří i vaši imunitu.

DÝNĚ 5 potravin, které vám nesmí chybět na podzimním stole

Dýně patří mezi typické zástupce podzimu. V obchodech se nejčastěji začne objevovat koncem léta a její sklizeň trvá do prvních zimních mrazíků. Pokud se ptáte, proč je dobré dýni konzumovat, odpověď je snadná. Její dužina v sobě obsahuje vydatné množství provitaminu A a je bohatá na minerály sodík, měď, draslík, hořčík, železo, chlor a fosfor. Kromě výše zmíněných pozitiv obsahuje i velké množství vlákniny, která udržuje zdravá střeva.

MRKEV 

Pravidelná konzumace mrkve pomáhá do těla dostat dostatek selenu (jeho nedostatek se často projevuje oslabeným nervovým systémem) a provitaminu A (beta-karoten). Díky tomu pomáhá zlepšovat stav problematické a staré pokožky. Zásadní je i množství antioxidantů, které odvádějí z těla negativní prvky a pomáhají bojovat proti stresu.  

KEDLUBNY A ZELÍ

Časté výkyvy počasí mohou mít negativní vliv na náš imunitní systém. Z toho důvodu je dobré tělu poskytnout dostatek vitaminu C – ten působí nejen protizánětlivě, ale zároveň patří mezi základní stavební kameny odolného organismu. Vysoké množství vitaminu C najdete v zelí a kedlubnách. Ty navíc obsahují draslík, vápník a omega 3 mastné kyseliny. 

HRUŠKY 5 potravin, které vám nesmí chybět na podzimním stole

Překyselený organismus vede často k řadě nepříjemných trávicích obtíží. Hlavně v chladných měsících, kdy se snažíme obklopit teplou stravou (a často i masem) se může stát, že nás naše zažívání začne zlobit. Skvělý způsob, jak do těla přinést rovnováhu je za asistence zásaditého ovoce, například hrušek.

MED 

Chladné podzimní počasí přirozeně vybízí k popíjení hřejivého čaje. Pokud patříte mezi čajomilce i vy, zkuste si každý den jeden šálek osladit lžičkou medu. Ten obsahuje řadu protizánětlivých látek, vitaminů (B1, B2, vitamin C) a minerálů (draslík, fosfor, hořčík, vápník, zinek a železo), zlepšuje trávení a působí blahodárně na lidskou psychiku. 

přidejte na:
Šéfredaktor

01. 11. 2019

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář