5 potravin pro lepší trávení


Vánoční čas je pro spoustu z nás období svátků, oslav, ochutnávání a přejídání se. Určitě každý z vás zná ten pocit nafouklého břicha, křečí a pálení žáhy. Pokud se chcete vyhnout potížím s trávením, upravte si svůj jídelníček a dodržujte hlavní zásady správného stravování. Základem je jíst malé porce vícekrát denně, zahrnout do jídelníčku ovoce a zeleninu, dodržovat pitný režim a omezit příjem potravin s vysokým obsahem živočišných tuků. Pokud i vás překvapí nepříjemné bolesti břicha, vyzkoušejte pět základních potravin, které vám pomůžou a zmírní vaše potíže.


Bílý jogurt


Nejen bílý jogurt, ale jakékoliv mléčné výrobky s nulovým nebo nízkým obsahem tuku, jsou hlavním zdrojem bílkovin, minerálů a vitamínů. Živé kultury obsažené v jogurtu nám napomáhají zneškodnit ty špatné, které způsobují nadýmání a plynatost. Každodenní konzumace mléčných výrobků pomůže zlepšit vaše zažívání a předchází vzniku střevních potíží.



Kyselá okurka


Kupodivu nejrychleji na pálení žáhy působí kyselá okurka, která dokáže žaludeční šťávy uklidnit. Konzumace okurek je vhodná jako lék na kocovinu po divokém večírku a také pomůže vašemu trávení.





Heřmánkový čaj


Popíjejte neslazený heřmánkový čaj, který má blahodárné účinky a zklidňuje trávící trakt. Heřmánek je všelékem hlavně pro malé děti. Čaj by měl být podáván především při křečích a bolestech břicha. Pomáhá také při průjmu, nadýmání a při nespavosti. Vyzkoušejte i bylinné obklady a oplachy. Jsou skvělým pomocníkem při bolestech zubů a kožních vyrážkách.





Zázvor


Zázvor je antibakteriální a protizánětlivý pomocník, podporuje chuť k jídlu a je přírodní zbraní proti nevolnosti a nadýmání. Působí také jako prevence proti nachlazení a rýmě. V případě nevolnosti a slabosti si uvařte neslazený zázvorový čaj, a popíjejte ho nejlépe celý den.





Fenykl


Fenykl obecný léčí a tlumí křeče v trávicím ústrojí, tlumí nadýmání a kašel. Nadrťte si v hmoždíři kávovou lžičku fenyklu, přelijte ji asi 2-3 dl vroucí vody a nechte vyluhovat. Užívejte 2-3krát denně.




Předcházejte nevolnostem a hýčkejte si své zdraví. Pomocí správných potravin dokážete svému tělu opravdu ulehčit. Užijte si vánoční svátky v poklidu a bez zbytečných zažívacích problémů.


přidejte na:

15. 12. 2015

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář