7 tipů na zdravé vaření

 

 

Při hubnutí a udržování stabilní tělesné váhy je jedním z nejdůležitějších prvků správná, zdravá strava. Dobré rady jak se nejlépe stravovat nabízí take nutriční poradce Petr Fořt, který je expertem na zdravou výživu již více než 15 let a současně i autorem dvaceti knižních publikací. Rovněž je spolutvůrcem pořadu České televize „Pod pokličkou“. Když budete dodržovat jistá kritéria, jistě nemusíte slevit ze svých nároků a vzdát se tak oblíbených jídel.

 

  1. Smažení

Nemusíte používat litry oleje, ale na kvalitní teflonové pánvi připravíte dokonalý pokrm i s pouhou kapkou olivového oleje. Bude chutnat stejně dobře a nebude nasáklý množstvím přepáleného oleje.

  2. Raději dušení

Lepší variantou, než smažení, je dušení. Nemusíte vše opékat na pánvi s olejem, ale kus libového masa podlít vývarem. Pokrm bude mít mnohem lepší chuť a bude takový lehčí, a navíc znatelně zdravější. Pakliže si zvyknete na takovou úpravu, za pár týdnu to bude znát na vaší tělesné váze, bude nižší.

  3.Sladidla přírodní

Kila navíc podporují tuky a cukry. Kdo neodolá zákusku po obědě, je to na něm dříve nebo později vidět. Pokud máte rádi sladké, Petr Fořt doporučuje běžný cukr nahradit přírodní stévií. Je dostatečně sladká a nezanechá památku na vašich stehnech či břiše.

  4. Zahuštění

Při vaření si zvykněte omáčky a další běžná jídla zahušťovat zeleninou. To radí většina nutričních poradců. Zeleninu rozvařte a klidně si ji předem připravte do skleničky. Jídlo bude mít i lepší chuť.

  5. Méně soli

Jedním ze základů, na které se musíte soustředit, je omezit použití soli. Postupně používejte soli míň a míň. Nebude to pro vás takový šok a bez potíží si na to zvyknete. Sůl sice nemá tuky, ale zadržuje vodu a omezuje činnost lymfatického systému.

  6. Místo brambor zelenina

Jako příloha nemusí být vždy brambory. Poduste zeleninu. Zvlášť k masu je to ideální příloha. Paprika, rajčata, lilek, cuketa, či brokolice nebo fazolové lusky. Volete podle vlastních chutí. Podlijte vývarem a získáte skvěle chutný a současně i zdravý pokrm.

  7. Více koření

Lidé, jež chtějí zastávat zásady zdravého vaření, většinou dělá problém to, že jídlo je mdlé a proto si jej příliš solí, přidávají majonézu a další tučné a nezdravé přísady. Proto se spíše zaměřte na použití koření. Jídlo bude chutné a sůl či jiné dochucovadla nebudou potřeba.

 

Tip na závěr

Aby vaše zdravé vaření bylo dokonalé a bylo znát i vaší ubývající tělesné hmotnosti, nejlepší volbou je využít služeb nutričního poradce. Podívejte se například na metódu komplexní nutriční typologie, vytvořenou podle zásad dietologa Petra Fořta. Jídlo vám bude servírováné tak, aby vám chutnalo, a současně jste měli radost z ubývajících tuků na těle.

přidejte na:
Šéfredaktor

02. 01. 2014

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář