Batáty - znáte tyto sladké brambory?


Batáty - výživná delikatesa


Jsou jedny z nejvýživnějších druhů zeleniny. Jejich celý název je Impomoea batata. Jsou v různých barvách, velikostech a tvarech. Gurmáni je berou jako delikatesu, ale v Americe ji znají většinou jen chudí lidé.


Nejsou to klasické brambory. Jsou to kořeny rostliny povijnice jedlé. Hlízy batátů jsou červené a uvnitř je dužnina bílého či žlutého zbarvení. Existují i druhy, u kterého je oranžová dužnina skrytá pod slupkou žluté barvy nebo žlutá dužnina pod bílou slupkou. Ale nejvíce se doporučují konzumovat červené batáty, neboť obsahují větší množství betakarotenu. Červené je lepší použít při běžném vaření a zapékání a ty žluté odrůdy na smažení (hranolky, bramborák) či do těsta.


Účinky


Batáty jsou hlavně výživné kvůli obsaženému betakarotenu. Dále jsou bohaté na draslík, lutein a zeaxantin a také pektin, jenž se stará o snížení hladiny cholesterolu. Obsahuje nerozpustnou vlákninu, vitamíny B6, C a ještě kyselinu kávovou a chlorgenovou. Batáty zabraňují vzniku onemocnění srdce, ledvin a působí i preventivně proti mrtvici. Kyselina kávová je dobrá v boji se zákeřnou nemocí - AIDS.


Pěstování


Aby jste měli dobrou úrodu, je nutné batátům dopřát co nejdelší vegetační období, kdy nemrzne. Hlízy v půdě se musí pořádně vyvinout, aby byly kvalitní a chutné. Původně se nacházely v Jižní a Střední Americe, ale pěstují je i subtropických oblastech. Plody se sklízejí na začátku podzimu - září nebo říjen. Jejich zralost poznáte dle lodyh, které postupně usychají. Kromě plodů má tato rostlinka barevné květy - bílé, růžové až fialové.


Batáty v kuchyni


Většinou si vybíráme ty batáty, jejichž slupka je obarvená do červena. Má vyšší množství betakarotenu. Promáčknuté slupky raději nekupujte. A se skvrnami už vůbec ne. V příjemné pokojové teplotě můžeme batáty uskladnit asi na týden. Když je pořádně očistíte, nemusí se loupat.


Můžete si upéct báječné hranolky, na které se hodí trocha bylinek a sůl. Dopřejete si vynikající svačinku, pokud batát rozmačkáte a dodáte javorový sirup a skořici. Když je dáte do alobalu a upečete, klidně je můžete i naplnit - bylinky, fazole, koření, tofu, … Skvělé jsou jednoduše šťouchané s dozlatova posmaženou cibulí. Také jsou z nich skvělé domácí chipsy. Strouhané batáty vám nahradí třeba mrkvičky, které se hodí do dortů, muffinů i do čajového pečiva. Vyrobte si chutné sendviče či osvěžující salát.


přidejte na:

29. 03. 2016

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář