Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Blogy - stránka 10

Rýže jako nová

Rýže jako nová

08. 03. 2011

Když mi zbude rýže, povařím ji příští den pět minut v osolené vodě a chutná jak očerstvá.

Espresso s medem

Espresso s medem

06. 03. 2011

Dneska ráno jsem si zkusila epresso osladit medem.... a je to bomba! Určitě všichni vyzkoušejte!

Rady našich babiček

Rady našich babiček

28. 02. 2011

Anglickou  slaninu před opékáním na několik minut ponoříme do studené vody, osušíme - nebude se vlnit.Čerstvé bylinky (petrželka, tymián, bazalka, šalvěj, rozmarýn) budou v pokrmu více vonět, když je krátce orestujeme pokrájené na pánvi ...

Pak že dobří lidé už nežijí

Pak že dobří lidé už nežijí

26. 02. 2011

Milí receptoví přátelé,patrně valná většina z vás, kteří byli celý rok hodní (a to my tu přece jsme skoro všichni), dostali předčasný vánoční dárek, jehož znění jsme si dovolila překopírovat. To pro ty, kteří  hodní nebyli! Docela nedávno jsem "o...

Máte někdo rád básničky ? - pro zpestření

Máte někdo rád básničky ? - pro zpestření

26. 02. 2011

MÉ DRUHÉ JÁ Je stále se mnou jena já jsem s ním,ať třeba vzhůru jsem,anebo spím.Utíkám dopředu,uhýbám doprava,všude mne dohonit,je pro něj zábava.Ví o mně všecickoa já to vím...Ať dělám co dělám,už se ho nezbavím.Mohu se radovat,mohu mít splín......

Zamyšlení nejen vánoční

Zamyšlení nejen vánoční

26. 02. 2011

Svátky lásky, klidu a lidské soudržnosti - Vánoce, nás přinutí i vzpomenout si na blízké, kteří již nejsou mezi námi a tak rádi bychom je s nimi slavili. Dovolím so napsat nikoliv hrůzostrašný, ale opravdový, nevysvětlitelný příběh. Před osmi le...

Rada pro čisté ruce

Rada pro čisté ruce

25. 02. 2011

Krájíme-li červené zelí,je dobře před touto prací vytřít si důkladně ruce octem.Nezčervenají nám  od zelí.Tuto radu můžeme použít,nemáme-li ruce poraněné.Napadlo mě,že by se to dalo použít i při loupání ořechů...Nemáte s tím ,náhodou,někdo zkušeno...

Košíčky na pečení

Košíčky na pečení

25. 02. 2011

Našla jsem šikovnou radu,jak vyrobit rychle košíčky na pečení: Potřebujeme-li pro některé pečivo košíčky,můžeme je zhotovit tak,že z alobalu vystřihneme kolečko(velikost musíme vyzkoušet podle požadované velikosti košíčku),přehneme je přes užší ne...

Vylepšení perníku

Vylepšení perníku

24. 02. 2011

Plánujeme stěhování,tak likviduji kompoty.Měla jsem několik skleniček zavařeného červeného rybízu.Rodině nechutná,konzumace by zbyla jen na mě.Vymyslela jsem malou lest.Při přípravě perníkového těsta jsem nahradila mléko rybízem i se šťávou.Hotový...

Hermelíny

Hermelíny

24. 02. 2011

Dostala jsem od sestry několik krabiček hermelínů k nakládání. Bohužel hermelín u nás jí jen manžel a takové množství by měl asi na půl roku,tak jsem musela vymyslet,co s ním. Napadlo mě,že nejlepší bude, sýr zamaskovat do nějakého jídla. Zkusila ...

Mořská sůl a větší zrníčka

Mořská sůl a větší zrníčka

23. 02. 2011

Narazila jsem teď na článek o soli co nesolí, či solí moc, už mám v hlavě guláš. Tuším byl od Ajaji.Chci k tomu jen říci, neplatí to ve všech případech, ale Supermarkety mají výrobky pod svým logem a bývají levnější.A teď.Jednou je to jen dom...

Nesnášenlivost laktózy

Nesnášenlivost laktózy

22. 02. 2011

Moje dcera, která neměla nikdy nejmenší stravovací potíže náhle začala mít strašné bolesti břicha, nadýmání, nevolnosti a kdoví co ještě.Byli jsme už celí zoufalí, nechtěla jíst, bála se, trvalo to dost dlouho, než lékaři zjistili v, že v 26ti let...

Známá i neznámá pohanka

Známá i neznámá pohanka

20. 02. 2011

Pohanku hodně využívaly naše babičky, protože nevařily stále maso jako my dnes. Pohanka obsahuje rostlinný glykosid - vitamín P - rutin, který má  významný vliv na zpevnění cév a celý žilní systém, tudíž působí pozizivně i na Hemeroidy a otoky. ...

Rýže jako lék???

Rýže jako lék???

20. 02. 2011

Základní potravinou v Číně je rýže. V čem spočívá tajemství rýže? „V tradiční čínské medicíně se používá především bílá rýže. Vařená doplňuje energii čchi, posiluje slezinu a doplňuje naši krev. Číňané o ní říkají, že má sladkou chuť a teplou p...

Správná výživa pro vlasy a pokožku

Správná výživa pro vlasy a pokožku

20. 02. 2011

Pokud toužíte mít krásné vlasy, zářící zdravím, nehty a pokožku, potřebujete pestrou škálu živin. Patří mezi ně bílkoviny, esenciální mastné kyseliny, vitamíny A, C, E, skupina B, zvláště B12, beta-karoten, zinek a hodně vody. Vhodnými zdroji jso...

Kmín kořenný

Kmín kořenný

20. 02. 2011

Že je kmín nepostradatelný  v naší kuchyni, je léčivý, oblíbený a dodává pokrmům specifickou chuť, to ví snad každý. Ale teprve před několika lety, jsem ho začala přidávat i do brambor, které jsem vařila vcelku a neloupané. Když tam tu chuť nech...

Fíkovník bláznivý

Fíkovník bláznivý

19. 02. 2011

Nechápu...loni jsem ho chtěla vyhodit, až se uráčil v červnu konečně rašit!  a měl 3 chutné plody. Letos byl - jako vždy zimován v chladnu a měl opadané listy. Normálka... V lednu  mu asi přeletělo a začal rašit, nevěřila jsem vlastním očím a ros...

Octové maso

Octové maso

10. 02. 2011

Včera jsem byla na nákupu v Penny.Vybrala jsem si vákuově balené plátky vepřové kýty.Přišlo mi,že jsem ucítila octový závan,ale nevěnovala jsem tomu pozornost.Až u pokladny mě všímavá velice mladá slečna pokladní upozornila,že z balení masa je cít...

Goji - Kustovnice čínská

Goji - Kustovnice čínská

05. 02. 2011

Goji je po staletí považována v čínské medicíně za významný doplněk potravy. Plody keře jsou vyhlášené svou prospěšností na lidské zdraví. Krásně červená barva napovídá, že plody obsahují hodně karotenoidů. Sem patří i betakaroten, který se podíl...

Slaná náplň do závinů

Slaná náplň do závinů

05. 02. 2011

Asi máte každý svůj recept na slaný závin.Léta jsem se snažila o pestrou mozaiku náplně na řezu,bylo to pracné a už mě to nebavilo,tak jsem si vymyslela zlepšováček.Na vyválené těsto natřu kečup,hořčici...,pokryji plátky sýru,ang.slaniny,zeleninky...

Noky k zeleninovému salátu

Noky k zeleninovému salátu

28. 01. 2011

Z měkkého sýra, smíchaného s bílým jogurtem udělejte noky. Obalte v jemně nasekaných lískových oříšcích nebo nudličkách ze šunky, je to výborná příloha - hlavně v létě, k různým zeleninovým salátům, či toastům.

Glutamát sodný

Glutamát sodný

27. 01. 2011

Glutamát sodný – excitotoxinový zvýrazňovač chuti (MSG) Zvítězili jsme rovněž nad glutamátem sodným, chemickým zvýrazňovačem chuti, který se používá do uzenin, salátových zálivek, omáček, polévek, a do všech fastfoodových jídel. (Např. v KFC ho ...

Pampeliškové víno při prochlazení

Pampeliškové víno při prochlazení

26. 01. 2011

 Pampeliškové víno při nachlazení - snižuje horečkuKořeny pampelišky  řádně omyjeme,  pokrájíme a vložíme do 1 l bílého vína.  Necháme v přítmí louhovat 3 dny. Uchováváme v temnu  a chladnu. Užíváme  při teplotě ...

Vánoce a jejich úskalí

Vánoce a jejich úskalí

26. 01. 2011

Tak se nám zas nebezpečně přiblížily vánoce. Až jsem se lekla, když ráno v rádiu řekli, že za měsíc je Štědrý den! Tedy - nějak mne to zaskočilo... Ale chtěla jsem vám jen něco poradit. Nevím co poslední dobou dělám, ale dost často se mi podaří...

Určitě Vám bude chutnat!

Určitě Vám bude chutnat!

26. 01. 2011

Opečte do křupava předvařené plátky brambor se slaninou, nakrájenou na kostičky. Těsně před koncem opékání přidejte dušené kyselé zelí a kmín. Kdo nemá rád kyselé, lze i sterilované. Dají se tak zužitkovat i vařené brambory, které jsme nestačili ...

Dýňová polévka Hokkaido

Dýňová polévka Hokkaido

Na másle zpěníme cibuli a necháme zesklovatět, přidáme česnek a na kostky nakrájenou dýni (druh Hokkaido se...

Rychlá hrnková bublanina

Rychlá hrnková bublanina

Do prosáté mouky, smíchané s práškem do pečiva, přidáme vejce, vanilkový cukr, mléko a olej, popř. špetku s...

Výborné vánoční perníčky (hned měkké)

Výborné vánoční perníčky (hned měkké)

Z uvedených ingrediencí vypracujeme těsto, které rozválíme na cca 0.5 cm a vykrajujeme různé tvary. Položím...

Červené zelí k huse či kachně

Červené zelí k huse či kachně

Červené zelí si na jemno nakrájíme a přidáme k na jemno nastrouhané (oloupané a vyjádřené) jablko. Podlijem...

Pravý maďarský guláš

Pravý maďarský guláš

Omyté maso osučíme do papírové utěrky a nakrájíme na menší kousky. Osolíme je a opepříme. oloupané cibule n...

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...