Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Blogy - stránka 11

Kapr a jeho bahnitý zápach

Kapr a jeho bahnitý zápach

24. 01. 2011

Nejsem příznivcem ryb a když, tak mořských. Kapra sním z povinnosti jednou v roce a to ještě jsem ho obalovala v mouce  a paprice, myslím, že je to Kapr po mlynářsku, ale nejsem si jista. Pak jsem se dočetla v kuchařce, že rybí zápach zmizí, poku...

Koření wasabi

Koření wasabi

24. 01. 2011

Nově objeveným kořením  v Evropě je Wasabi. Jedná se o japonský zelený křen. Pikantní křen si velice rychle získává oblibu po celém světě a všude rychle zdomácní a to doslova.Dá se totiž pěstovat i doma. Velmi snadno se pěstuje za oknem v tru...

Nádoba na vaření a ohřívání do mikrovlnné trouby

Nádoba na vaření a ohřívání do mikrovlnné trouby

23. 01. 2011

Před lety, již je to dlouho, jsem někde s manželem zakoupila velmi praktickou věc. Je to třídílná sada na vaření do mikrovlnné trouby. Bohužel se ani jeden z nás nepamatuje, kde jsme to sehnali, sháněla jsem něco podobného mamince, dceři, ale mar...

Pikantní marináda na maso

Pikantní marináda na maso

14. 01. 2011

Mám docela dobrý recept na marinádu, napíšu ho radši sem, než mne to zase vyhodí, aspoň mne to nebude tak štvát. Ingredience: 6 stroužků česneku, 150 g kečupu, 3 lžička pálivé papriky, 3 lžíce medu, 1 lžička chilli, 2 lžíce grilovacího koření, 3...

Snídat či nesnídat?

Snídat či nesnídat?

12. 01. 2011

Snídaně je vlastně nejdůležitějším jídlem za celý den a přesto spousta lidí nesnídá. Já byla zvyklá, ale teď už léta prostě nemám hlad, pátrala jsem proč a proč mám "vlčí" hlad večer. Dopátrala jsem se, že v noci dochází k rychlému vyčerpání gly...

Velikonoce

Velikonoce

09. 01. 2011

Za chvíli tu budou Velikonoce. Objevila jsem něco o nich, tak se ráda podělím.

Ach ty svátky...

Ach ty svátky...

01. 01. 2011

Ach ty svátky...  Taky máte pocit, že při nich příberete více, než je zdrávo ? Snadná pomoc. Zkuste mlsat "úsporně". Například takový perníček má jen 53 kcal, zatímco cukroví plněné krémem až 3x tolik.

Snášenlivost česneku

Snášenlivost česneku

01. 01. 2011

Ne každý snáší dobře česnek, přesto je třeba jej často přidat do různých receptů. Ale je možné dát místo čerstvého česneku česnek sušený - splní svou roli a chuťově není tak výrazný, proto se i lépe snáší.

Návštěvnost

Návštěvnost

31. 12. 2010

Už jsem si myslela, že je návštěvnost těchto stránek horší, ale reakce na můj poslední blog, mne přesvědčila o tom, že to tak zlé ještě není. Jen jsem tím chtěla poukázat, že někdy ty naše protějšky nedoceňujeme a přitom jak je to milé když z lásk...

Konečně klid

Konečně klid

30. 12. 2010

Teď, skoro po svátcích si užíváme doma pohodu. Děti pozvány, oběd snězen, dárky rozdány, návštěvy naplánovány tak, aby jsme se nehonili a teď si užíváme pohody. Udělám kávu, zapálím svíčku, vařit není třeba (dojídá se co zbylo), sedím s manželem a...

Technika

Technika

30. 12. 2010

Někdy si říkám, jestli nebylo lépe když bylo méně techniky. Co vše se teď jeden musí stíhat naučit používat a pořád je to málo. Jen jak jsou teď vychytané sporáky, trouby, myčky, inteligentní lednice a další různé pomůcky přes roboty,...a další......

Není nad pohyb

Není nad pohyb

29. 12. 2010

Zvláště teď, mezi svátky není nad pohyb. Všichni se cítíme přejezeni a plni, no a tehdy malá vycházka dělá pravé divy. Přitom se můžeme i kochat v této zimě skutečně Ladovskou podívanou a mnozí si možná vzpomeneme, že jako malé děti jsme si zimu u...

Myčka???

Myčka???

28. 12. 2010

Když jsme dělali novou kuchyni, tak jsem viděla, jak tam je i myčka. Samozřejmě se nikam nevešla. Jsem zvyklá nádobí odmívat průběžně, a co se odstěhoval syn, tak je ho čím dál méně. Přesto doufám, že jednou bude. Už jsem přišla na to, jak to uděl...

Více prkének v kuchyni

Více prkének v kuchyni

27. 12. 2010

Tak jako nože jsou určené každý na něco, tak používám i více prkének a když na jednom dokrájím zeleninu, tak jej umyji, dám uschnout a použiji další třeba na úpravu masa, po dokončení práce na něm, jej opět umyji a dám oschnout. Je to hygienické a...

Domácí "julienne"

Domácí "julienne"

27. 12. 2010

Jak si vyrobit vlastní zeleninku ve stylu julienne? Tak já vezmu např. mrkvičku a krájím ji tak, že mrkev nakrájím na plátky - z jedné mrkve má cca 4-5 plátků, a ty nakrájím napříč (tedy přes šířku mrkve) o šířce cca 2-3 mm, takže mám hranolečky, ...

Zbytky?

Zbytky?

26. 12. 2010

Pozor na zbytky. Jsme samozřejmě šetným národem a neradi něco vyhazujeme, ale než se pustíme do dojídání zbytků- měli bychom si uvědomit, že je dobré se podívat jak je co staré, aby nakonec nebylo ještě zle jen proto, že je nám líto vyhodit jídlo....

Nože

Nože

26. 12. 2010

Mívala jsem v kuchyni spoustu "nožů", takových těch levných nedomrlotin a neuměla se jich vzdát. Potom jsem dostala opravdu kvalitní nůž, sice trochu větší na můj vkus, ale nakonec jsem si nejen zvykla, já i nakonec ty své příšerky dala pryč a mám...

Nasycený muž

Nasycený muž

25. 12. 2010

Opět se mi potvrdilo staré rčení o tom, že chceme-li něco po našich drahých polovinách, tak je nejdříve nakrmme a naše přání jim servírujme ke kávě a co nejvíce zaobaleně. Sytý muž už nebývá schopen takového odporu a povětšině ustoupí. Nasycený a ...

Nešiďme

Nešiďme

25. 12. 2010

Měla jsem tetu, výbornou kuchařku a ta mne učila, že nic se nesmí šidit, natož v kuchyni. Do těst používala máslo a mohu říci, že oproti tuku je těsto skutečně daleko lepší. Proto nešiďme své blízké a dejme šemu co děláme to, co tomu patří.

Koloběh

Koloběh

25. 12. 2010

Ano vánoce budou už za dvanáct měsíců. Za chvíli se překlopí letopočet a budeme připravovat velikonoce. U mladších ročníků hned po velikonocích přichází na řadu jak řešit prázdniny u dětí a pak už je tu zase školní rok a přichází Mikuláš a po něm ...

Vánoční pohoda

Vánoční pohoda

25. 12. 2010

Tak ještě 12 měsíců a budeme mít zase vánoce.... Ne, nebojte, nezbláznila jsem se. To jde jen o to uvědmit si realitu, využít toho, zs vlastně už můžeme zhodnotit, jaké byly ty letošní vánoce a promyslet si, co bychom chtěli vylepšit pro ty budouc...

Uvolnění nádobí

Uvolnění nádobí

23. 12. 2010

Občas se nádobí, např. skleněné misky, pokud není dobře vysušené, "slepí" a při odtrhávání od sebe hrozí poškození. V tomto případě se vyplatí nakapat mezi ně něco mastného - např. olej, postačí ba i koupelový olej, který se i lépe smývá.

Nebřibrat přes svátky

Nebřibrat přes svátky

21. 12. 2010

Obvykle si všichni stěžují, jak po svátcích přibrali. Nám už se dva roky daří úspěšně nepřibrat, stačí jen méně upéci, dávat si menší porce, nepřejídat se i když je to tak dobré, a přidat rochu více pohybu. Samozřejmě ne toho kolem plotny, ale jít...

Mail

Mail

20. 12. 2010

Obdržela jsem mail, který stojí za zamyšlení a tak se o jeho obsah chci podělit. Zdá se mi v mnohém pravdivý. Je otom, že zapomínáme čím vlastně Vánoční svátky jsou a necháváme se pohltit věcmi a stáváme se konzumní společností. Že je to o lidech,...

Zastavme se na chvíli

Zastavme se na chvíli

20. 12. 2010

Nejen vánočním shonem se je dobré nechat pohltit. Je lepší i někdy vysadit, vždyť svátky nejsou o naleštěném bytu či domu a napečených x druzích cukroví, ale i o tom je prožít i mi sami hezky a tak se třeba jeďte někam na jeden den podívat a víc n...

Dýňová polévka Hokkaido

Dýňová polévka Hokkaido

Na másle zpěníme cibuli a necháme zesklovatět, přidáme česnek a na kostky nakrájenou dýni (druh Hokkaido se...

Rychlá hrnková bublanina

Rychlá hrnková bublanina

Do prosáté mouky, smíchané s práškem do pečiva, přidáme vejce, vanilkový cukr, mléko a olej, popř. špetku s...

Výborné vánoční perníčky (hned měkké)

Výborné vánoční perníčky (hned měkké)

Z uvedených ingrediencí vypracujeme těsto, které rozválíme na cca 0.5 cm a vykrajujeme různé tvary. Položím...

Červené zelí k huse či kachně

Červené zelí k huse či kachně

Červené zelí si na jemno nakrájíme a přidáme k na jemno nastrouhané (oloupané a vyjádřené) jablko. Podlijem...

Pravý maďarský guláš

Pravý maďarský guláš

Omyté maso osučíme do papírové utěrky a nakrájíme na menší kousky. Osolíme je a opepříme. oloupané cibule n...

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...