Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Blogy - stránka 12

Věnec?

Věnec?

20. 12. 2010

Obvykle se dává na stůl nebo dveře o vánocích adventní věnec, symbolizující společenství držící při sobě, já si osobně spíše přidám jako hledající a tak jsem dala na stůl stylizovanou podobu lodi a mohu říci, že se líbí mnoha lidem, kteří ji viděli.

Pití a svátky

Pití a svátky

19. 12. 2010

Ne-že by jeden chtěl nabádat k alkoholismu, ale když jsou ty svátky, tak je jisté, že mnoho z nás i nakoupí nějaký ten alkohol. Je lepší ovšem hledět na kvalitu než na kvantitu. Raději koupit o něco méně, ale kvalitní, abychom si pochutnali, vždyť...

Formy a pečení

Formy a pečení

19. 12. 2010

Většina z nás používá při pečení již zažité formy. Na velikonoce jsou to beránci, na vánoce mimo vánoček, copů a jiných se používají kapři a na bábovky zase formy bábovek. Mají sice různé rozměry, ale jsou to pořád bábovky. Proč nepoužít třeba mís...

Koupě kapra

Koupě kapra

19. 12. 2010

Samozřejmě, že o koupi kapra už toho bylo řečeno hodně, ale přeci jen se k tomu zase vracím. Je dobré si uvědomit, že strach z pachu rybiny není třeba mít, koupíme-li vyplaveného kepra za sádky. Tam již není krmen a vyplaví ze sebe pach bahna. Men...

Loupání a krájení ananasu

Loupání a krájení ananasu

19. 12. 2010

Čerstvý ananas obsahuje kyselinu, která dokáže u citlivých jedinců vyvolat zánětlivou vyrážku na rtech. Je proto dobré jiným nožem ananas loupat a jiným krájet.

Víceúčelové věcičky

Víceúčelové věcičky

17. 12. 2010

Možná jdu s křížkem po funuse, ale já objevila věc, pro mně k nezaplacení... Jako mladá  holka jsem byla hodně kreativní, něco mi zůstalo, většina je pryč. Krom dalších aktivit jsem hodně a úspěšně malovala. S příchodem potomků se aktivity zúžil...

K čemu se hodí datle

K čemu se hodí datle

16. 12. 2010

Zkuste do jablečného koláče přidat datle - uvidíte, jak jejich sladkost skvostně vylepší nakyslou chuť jablek.

Tradice Vánoc

Tradice Vánoc

14. 12. 2010

Symboly, pověry a zvyky - vánoční zvyky mají svůj přirozený původ. Z původních zvyků se toho moc nedochovalo. Pokud budete chtít zjistit svou budoucnost, zkuste si na Štědrý den hodit pantoflem, rozkrojit jablíčko nebo pustit lodičku ze skořápky o...

Jídelníček pro posílení vlasů a kůže

Jídelníček pro posílení vlasů a kůže

13. 12. 2010

Naše babičky neměly tak pestrý repertoár, spíš žádný, v lékárnách, často velmi  velmi drahé preparáty a pochybným účinkem. Je zvláštní, jak si dovedly pomoci samy a nikdy nepochopím, jak na to vůbec přišly. My kolikrát ani nevíme co polykáme. Zat...

Zbytečné honění

Zbytečné honění

08. 12. 2010

Tady teď čtu povětšinou nářky na vánoce a co vše ještě není uděláno a jak by neměly být. Co takhle si říci, že vánoce nejsou o tom jak se pochlubit co nejuklizenějším bytem (ať to stojí hoňku jakoukoliv), Mít napečeno, abychom trumfli okolí. Vánoc...

Vianoce na Liptove

Vianoce na Liptove

07. 12. 2010

Predvianočný čas je poznamenaný zhonom a chvatom, hoci je to radostný chvat a trvá až do Štedrého večera.Vianoce sú sviatky lásky  a štedrosti. Predovšetkým si zaobstaráme  a ozdobíme stromček(najkrajší je živý), izbu vyzdobíme vetvičkami ihličnat...

Pivo a kuchyně

Pivo a kuchyně

30. 11. 2010

Pivo se používá v kuchyních asi od té chvíle, kdy se začalo vařit. Byť receptura byla odlišná od té dnešní, tak se na pivu vaří dodnes a pokrmy s pivem jsou většinou výborné.Protože se používá jako základní surovina chmel, tak jeho hořká přirozená...

Přendání těsta

Přendání těsta

29. 11. 2010

Potřebujeme-li přendat těsto, zejména křehké, na plech a nechceme-li riskovat jeho potrhání, pak je dobré těsto namotat zlehka na váleček, přenést na plech a tam rozvinout.

Jíme i očima

Jíme i očima

29. 11. 2010

Jak je všeobecně známo, jíme i očima. Aby nám chutnalo, hodně záleží i na tom, jak je jídlo upraveno a jak je servírováno. Když toto zvládneme, lze i z obyčejné svačinky udělat sváteční chvilku a naladit tak své okolí na příjemnější zbytek dne.

Vybavení kuchyně

Vybavení kuchyně

29. 11. 2010

Dlouho jsem si lámala hlavu, jaký si pořídit do kuchyně odpadkový koš, aby mi s ní ladil. Zejména poté, co jsme si pořídili novou, dřevěnou kuchyni, dřevěnou podlahu a palubkové ostění. Ať jsem hledala jak jsem hledala, na nic pěkného, co by do to...

Paměť

Paměť

29. 11. 2010

Občas mívám problém s pamětí stylu, "jak se daná věc jmenuje" , dopracovala jsem se k takovým opisům jako: nahatá mrkev (bez natě), průvanový sýr (eidam), fíí do kol (vzduch- dofouknout kola), začala jsem proto i pít čaj na paměť s ginkem a výsled...

Lahodnější karotka

Lahodnější karotka

28. 11. 2010

Budeme-li připravovat karotku s troškou cukru nebo jablečné šťávy, bude její chuť více výrazná.

Těstoviny na těstovinový salát

Těstoviny na těstovinový salát

28. 11. 2010

Při vaření těstovin pro přípravu těstovinového salátu nezapomeňte, že jeho součástí bude i marináda a v té těstoviny ještě trochu "dojdou", takže je opravdu uvařte jen na skus.

Jak zmírnit kyselost kysaného zelí

Jak zmírnit kyselost kysaného zelí

28. 11. 2010

Dosáhnout menší kyselosti kysaného zelí lze také tím, že k němu přidáme lžíci meruňkové marmelády.

Pečení nejen o vánocích

Pečení nejen o vánocích

27. 11. 2010

Chtěla bych se jenom zmínit o tom, co možná sousta z vás ví, někdo ne. Při pečení křehkého cukroví si dávám do trouby smaltovaný hrneček s vodou, cukroví, jako třeba vanilkové rohlíčky, se tak nelámou, protože je tam vyšší vlhkost vzduchu, tudíž ...

K čemu je dobré mořidlo?

K čemu je dobré mořidlo?

22. 11. 2010

Správně připravené mořidlo výrazně napomůže chuti a křehkosti masa. A nemusí to být jen zvěřina. Naše babičky ho používaly k naložení masa na svíčkovou, ale může se použít i vepřové maso. Maso v něm necháváme naložené 1-3 dny před jeho vlastní pří...

Marinování

Marinování

22. 11. 2010

Marinováním zkrátíme podstatně dobu grilování. Marinované maso potřebuje totiž ke grilování pouze necelou půlhodinku, zatímco bez marinování by to trvalo až 1 hodinu.

Učíme se vlastně pořád

Učíme se vlastně pořád

21. 11. 2010

Když čtu naše pokecy, tak občas narazím na věci, které mne sice často napadnou, ale ne v souvislosti s uveřejněním v blogu. Tentokrát to "zatepla" udělám. Věci kolem nás i my všichni se průběhem času měníme, jak naše názory, tak fyzické síly a při...

Nový výrobek?

Nový výrobek?

19. 11. 2010

Při nedávném nákupu s manželem jsem v jednom Supermarketu objevila zvláštní výrobek.Při své zvědavosti jsem si ho samozřejmě hned koupila, nevím už kolik stál, ale vím, že cenově nic přehnaného, to bych se na to asi vykašlala i se svou zvědavostí....

Hořkost čekanky a jak ji omezit

Hořkost čekanky a jak ji omezit

15. 11. 2010

Lze doporučit rozebrat čekanku na jednotlivé listy a ty opláchnout pod tekoucí vlažnou vodou. Hořkost čekanky se zmírní.

Dýňová polévka Hokkaido

Dýňová polévka Hokkaido

Na másle zpěníme cibuli a necháme zesklovatět, přidáme česnek a na kostky nakrájenou dýni (druh Hokkaido se...

Rychlá hrnková bublanina

Rychlá hrnková bublanina

Do prosáté mouky, smíchané s práškem do pečiva, přidáme vejce, vanilkový cukr, mléko a olej, popř. špetku s...

Výborné vánoční perníčky (hned měkké)

Výborné vánoční perníčky (hned měkké)

Z uvedených ingrediencí vypracujeme těsto, které rozválíme na cca 0.5 cm a vykrajujeme různé tvary. Položím...

Červené zelí k huse či kachně

Červené zelí k huse či kachně

Červené zelí si na jemno nakrájíme a přidáme k na jemno nastrouhané (oloupané a vyjádřené) jablko. Podlijem...

Pravý maďarský guláš

Pravý maďarský guláš

Omyté maso osučíme do papírové utěrky a nakrájíme na menší kousky. Osolíme je a opepříme. oloupané cibule n...

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...