Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Blogy - stránka 13

Aby těsto "nehrudkovatělo"

Aby těsto "nehrudkovatělo"

15. 11. 2010

Většina těst znamená vzít pro jeho základ mléko, vejce a mouku. Je vhodné nejprve smíchat mouku s mlékem a teprve pak přidat vejce. Předejde se tím sklonu tvořit hrudky.

Lněné semínko a jeho příznivé účinky

Lněné semínko a jeho příznivé účinky

14. 11. 2010

Již naše babičky znaly lněné semínko a nedaly na ně dopustit. Obsahuje totiž omega-3 kyseliny, které snižují cholesterol, regulují krevní tlak, eliminují lepkavost krevních destiček a brání jejich hromadění v cévním řečišti. To sice babičky n...

Citronové rozinky - prevence chřipky

Citronové rozinky - prevence chřipky

14. 11. 2010

Dočetla jsem se, že citrónové rozinky jsou výbornou prevencí proti chřipce. Postupujeme tak, že balíček rozinek spaříme horkou vodou a dáme do malé misky. Na ně vymačkáme šťávu ze 2 citronů a necháme několik hodin nasáknout. Vitamin C se naváže n...

Druhy Italských těstovin

Druhy Italských těstovin

14. 11. 2010

Mnoho lidí miluje italské těstoviny a je jim jedno, jak se nazývají. Existuje jich mnoho druhů a zapamatovat si je není vždy až tak snadné. Tak pokud se v tomto oboru chcete vzdělávat, tady je malinký přehled: Campanelle Tvarem připomínají malé ko...

Čas

Čas

14. 11. 2010

To je paráda. Nejen že budou vánoce za chvíli, ale názor, že budou vánoce za chvíli už za 13měsíců zas, je výborný nápad, jak čelit náporu toho, čím nás masíruje reklama. Jen to potvrzuje, že čas je relativní pojem a záleží na úhlu pohledu, jak vě...

Imitace soli

Imitace soli

13. 11. 2010

Koupila jsem jedlou sůl-alespoň jsem si to myslela.Je to bílé,krystalické,ale nesolí!!Protože na sůl mám velký skleněný šuplík,tak automaticky doplňuji ,takže se mi povedlo smíchat starou normální sůl s tou imitací soli.Vůbec mě nenapadlo,že bude ...

Pokrm zbytečný zdraví škodí

Pokrm zbytečný zdraví škodí

08. 11. 2010

Kedy býva tenký obed, večera šmakuje,neb žalúdek hladovitý jídlá napravuje.Malé jídlo pri obede večeru pripraví, aby chutne uživaná slúžila ku zdraví.  Jestli ale často budeš mívat hodování, zdraví skazíš a žalúdek pohneš ku ríhání, bude i nejlepš...

Nápady???

Nápady???

07. 11. 2010

Co kdyby jsme už přestali s tím "honem na čarodějnice" a radši se začněme těšit na vánoce. Jsou zde za chvíli a s nimi doufám nové nápady, jak neotřele přivítat jak vánoce, tak i oslavit další rok, který už začíná klepat na dveře. Vymýšlejme a pod...

Humor

Humor

04. 11. 2010

Občas poslouchám různé stesky na život, někdy skutečně vážné, jindy je to takové to naříkání jen tak, aby byl jeden zajímavý. Jde-li to alespoň trochu, snažím se situaci zlehčit humorem. Někdy se mi to i daří, (pochválím se-kolegyně mi tuhle povíd...

Špargľa-Chřest

Špargľa-Chřest

14. 10. 2010

Špargľa, to je slávnostná zelenina a v minulosti sa volala kráľovskou zeleninou práve pre svoju znamenitú chuť a vzhlad. Hodne sa pestovala na dvoroch šľachty, najmä v záhradách francúzských kráľov. Vo francúzskej kuchyni je mimoriadne obľubená.Va...

Mlsání

Mlsání

13. 10. 2010

Ráda bych potěšila všechny mlsalky a mlsaly, když je to s rozvahou, tak není proč se trápit. Trocha sladkého neublíží a jako obvykle jsem to objevila potvrzené i v novinách. Výstřižek přikládám.

Článek o bylinkách

Článek o bylinkách

11. 10. 2010

Už ani nevím odkud, ale dostal se mi do rukou článek o bylinkách a jejich základním užití. Měl i krásný nadpis a tak jsem neodolala a rozhodla se o něj podělit. Snad se někomu bude hodit některá z rad.

Domáca zakáľačka

Domáca zakáľačka

09. 10. 2010

Blíži sa obdobie domácich zakalačiek tak aspoň pár slov. Domáce zakáľačky boli na naších dedinách oddávna slávnostnou udalosťou a zakáľačkové jedlá sú obľubenou špecialitou nielen  pre chovateľov ošípaných a ich príbuzenstvo. Ale aj v reštauraciac...

Bože! Kam to až dojdeme???

Bože! Kam to až dojdeme???

07. 10. 2010

Následující příspěvek píši rozžhavená doběla, takže ani nevím, zda ho odešlu, rozbiju vzteky co je po ruce, či vyčkám až vychladnu, ale jako varování dalším bych asi měla to odeslat.Jméno města si zatím nechám pro sebe. Je to jedno z měst s hodně ...

Krtkův dort - příběh

Krtkův dort - příběh

04. 10. 2010

Docela jsem se po létech pobavila a to již podruhé na stejné téma, možná se na smrtelné posteli pobavím potřetí, ale nostalgie přibývá... Bylo to v Praze v r. 1998. Jezdila jsem kolem jedné cukrárny a moje, tehdy 14letá dcera milovala zvířátka z m...

Závěsný program a kuchyně

Závěsný program a kuchyně

03. 10. 2010

Píšeme sem většinou příspěvky s tématikou k vaření, ale jestlipak si někdy všímáme uspořádání věcí v kuchyni, a to nejenom u nás doma, ale i jinde. Hodně to napoví i o tom, jak je člověk užívající tu kterou kuchyni praktický. Mít vše potřebné při ...

Kompóty

Kompóty

29. 09. 2010

Kompóty dávajú možnosť spestriť jedálny lístok, obohacujú ho chuťovo aj kaloricky. Podávame ich najmä k teľaciemu, kuraciemu a rybaciemu mäsu. Zásadne nepodávame kompóty k mäsu s pikantnou omáčkou, v ktorej je horčica, slanina, smotana, paprika, v...

Lilek

Lilek

28. 09. 2010

Pokud hledáte nejjednodušší úpravu lilku, je to tato: Lilek omyjeme, na několika místech propícháme vidličkou. Dáme péct do vyhřáté trouby na asi 45 minut. Poté ho oloupeme a polijeme máslem. Dobrota.

Grécka kuchyňa

Grécka kuchyňa

28. 09. 2010

Dnešní gréci sa už nehostia ambróziou a nektarom, ako ich dávnovekí bohovia z Olympu, ale jednoduhšími aj zložitejšími jedlami, charakteristickými pre Blízky východ. Nie su to len šaláty a surové ovocie, ale najmä zelenina varena v olivovom oleji,...

Banány na jedálnom lístku

Banány na jedálnom lístku

24. 09. 2010

Pokúsili ste sa už spestriť jedálny lístok banánmi? Zväčšia konzumujeme banány surove, pre zmenu však aspoň raz skúsme banány zapekané alebo vyprážané. Pre obyvateľov tropických krajín sú banány tým , čím je pre nás chlieb. Banány si labužníci môž...

Výzva

Výzva

22. 09. 2010

Napsala jsem noticku o šetření v kuchyni a už jsem četla odezvy a další nápady, za což jsem ráda, neb to jsem přesně měla v úmyslu. Je mnoho nápadů, které nám přichází samozřejmé a naše okolí je nezná. Nám přijdou samozřejmé, ale mnohým pomůže, kd...

Kokosové skořápky

Kokosové skořápky

22. 09. 2010

Máte-li rádi kokosové ořechy, pak vám jistě čas od času zbydou jejich skořápky. Z nich se hodí vyrobit různé mističky, třeba na buráčky apod. Nebo po jejich očištění a vyleštění můžete zkusit výrobu třeba náramku...

Lepší využití surovin

Lepší využití surovin

21. 09. 2010

Moje babička tvrdívala, že jídlo je dar a máme si ho vážit. Vždy ji zlobilo, když jsme byli jako děti mlsné, byť nám "milovaným vnoučatům" to přehlížela do určité míry a pak povídala o tom, jak sama zažila hlad. Později i poukazovala na zbytečné p...

Špagety netradičně

Špagety netradičně

20. 09. 2010

Špagety, kdo by je neměl rád... hned se mi vybaví italská kuchyně a už přemýšlím, na jaký způsob si je dám. Jenže špagety, resp. špageta nám může posloužit i jinak. Napřlklad jako zápalka. Zejména u svíček v různých kalíšcích, kdy dostat se ke kno...

Předsudky?

Předsudky?

15. 09. 2010

Ve světě se jí různé druhy jídel a někdy i žasneme, co vše je považováno za jedlé. Nikdo se tam nad tím nepozastavuje a přijde jim normální jíst cokoliv, co se dá konzumovat a nepozastavují se nad jejich názvy, natož pak nad tím z čeho je jídlo zh...

Dýňová polévka Hokkaido

Dýňová polévka Hokkaido

Na másle zpěníme cibuli a necháme zesklovatět, přidáme česnek a na kostky nakrájenou dýni (druh Hokkaido se...

Rychlá hrnková bublanina

Rychlá hrnková bublanina

Do prosáté mouky, smíchané s práškem do pečiva, přidáme vejce, vanilkový cukr, mléko a olej, popř. špetku s...

Výborné vánoční perníčky (hned měkké)

Výborné vánoční perníčky (hned měkké)

Z uvedených ingrediencí vypracujeme těsto, které rozválíme na cca 0.5 cm a vykrajujeme různé tvary. Položím...

Červené zelí k huse či kachně

Červené zelí k huse či kachně

Červené zelí si na jemno nakrájíme a přidáme k na jemno nastrouhané (oloupané a vyjádřené) jablko. Podlijem...

Pravý maďarský guláš

Pravý maďarský guláš

Omyté maso osučíme do papírové utěrky a nakrájíme na menší kousky. Osolíme je a opepříme. oloupané cibule n...

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...