Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Blogy - stránka 14

Kytka

Kytka

14. 09. 2010

O kultuře u stolu jsem již psala a přesto jsem jaksi pozapoměla na takovou maličkost, která přitom výrazně zvýší estetiku stolování a přitom to může být jen taková malá drobnost, jakou je kytička na stole. Nemám-li po ruce kvetoucí, dám klidně i l...

Kotrč kadeřavý (Kučierka veľká)

Kotrč kadeřavý (Kučierka veľká)

14. 09. 2010

Kotrč kadeřavý Rastie pri kmeňoch borovic , občas i smrekov, jedlí a smrekovcov.Plodnica je vysoká 5-20cm, niekedy aj vyššia, bežne s hmotnosťou 0,5-1,5 kg.Je to lahôdková huba, použivaná najmä do polievok.Vyžaduje si však dlhšiu tepelnú úpravu.

Poľská kuchyňa

Poľská kuchyňa

13. 09. 2010

Poľská kuchyňa je dôkazom vynaliezavosti a vtipu pri varení. Nenajdeme v nej len bohatstvo rýb, od sleďov v majonéze alebo zubačov v aspiku až po údené morské ryby, ale dosyta sa najeme aj zeleninových polievok, ktorých pikantná chuť vrcholí v pov...

Poslední starý výstřižek o koření

Poslední starý výstřižek o koření

05. 09. 2010

Při svém přepisování starých receptů, jsem narazila i na složku s výstřižky. Tento je poslední z mých starých úlovků. Je o koření. Snad bude někomu ku prospěchu. Stáhla jsem jej v originálu a připojuji.

Pomoz si, jak umíš...

Pomoz si, jak umíš...

02. 09. 2010

Pečeme-li či grilujeme-li kuře vcelku, používáme zpravidla speciální stojan, Nemáme-li ho, použijeme podle rady od Tudy bábovkovou formu s hrotem, na který kuře posadíme. Má to výhodu, že puštěná šťáva stéká do formy a můžeme ji pak použít. Ale po...

Kuřecí maso

Kuřecí maso

30. 08. 2010

Opět přijde chladnější počasí a začneme zase více mít čas na kuchyni a používat častěji maso než zeleninu. Takové kuřecí maso se konzumuje častěji a to je dobře. Kuřecí maso není tak kalorické jako červená masa a je plné proteinů. Pravdou je, že j...

Kultura u stolu?

Kultura u stolu?

28. 08. 2010

Mám ve velké oblibě knihu "Vejce a já". Její pohled na svět a kulinářské umění mne nejdnou pobavil, ale i inspiroval. Pravdou je, že mne velké zdobení moc nebaví, ovšem když se většinou v neděli, vybičuji k této aktivitě, tak je mým drahým kvitová...

Používání cizích slov

Používání cizích slov

28. 08. 2010

Nejednou se setkávám s tím, že si lidé stěžují, že některým výrazům nerozumí. Zvykli jsme si totiž tolik zařazovat do našeho slovníku cizí slova a některá již tak zdomácněla a stala se tak přejatými do naší mluvy, že nám ani nepřijde, že nepatří d...

Shoda?

Shoda?

27. 08. 2010

Už roky sbírám recepty. Kdysi jsem je psala sai jako každý ručně do sešitu. Potom mi do toho začal "fušovat" manžel a některé recepty byly hůře čitelné. Proto je přepisuji poslední dobou do počítače s tím, že je po přepsání všechny vytisknu a v je...

Příroda je propojená a my jsme její součástí

Příroda je propojená a my jsme její součástí

27. 08. 2010

Úžasný pohled do minulosti civilizací byl potvrzený moderní vědou o výživě. Ukazuje se, že to, co bylo jednou nazvané „Doktrína znamení“, bylo neuvěřitelně správné.  Potvrzuje se , že každá potrava má vzhled, kterým se podobá tělesnému orgánu nebo...

Léčivost bylinek

Léčivost bylinek

24. 08. 2010

Věršina hospodyněk si na jaře vysevá bylinky na dochucení kuchyně, neb není nad čerstvé suroviny.Vím, že tím neříkám nic nového, ale někdy i volně rostoucí jsou k upotřebení v kuchyni a některé jsou navíc i léčivé. Třeba již zde několikráte zmiňov...

Ryby

Ryby

19. 08. 2010

Teď se sice blíží podzim: houby, ovoce, hony(divočina), je sklizeno a už nejsou taková vedra a nás to může lákat vařit zase sytější a výživnější pokrmy. Nezapomínejme proto i na odlehčení, třeba rybou.

Muži a hospoda

Muži a hospoda

17. 08. 2010

Teď, co jsem nucena pobývat více doma(doufám, že už to brzy skončí), mám čas i více číst. Právě jsem dočetla studii o tom, jak je důležité semo tamo hospodu muži dopřát, neb ji potřebuje ke své psychické regeneraci. Ono totiž pro muže je někdy těž...

Závin

Závin

17. 08. 2010

Někde jsem se dočetla, že původní štrúdly byly zhotovovány z jednoduchého těsta z vody a mouky, které se vytáhlo na ubruse na tenko-proto název tažený štrúdl. Ba, i se traduje, že přes správně vytažené těsto se dal přečíst i milostný dopis. Jinak ...

Teď už jen pár triků

Teď už jen pár triků

16. 08. 2010

No a nakonec ještě přidávám pár rad, jak s houbami, abychom byli spokojeni. Někdo je možná zná a ví i více a doufám, se s námi podělí též o své vychytávky.

Ještě k houbám

Ještě k houbám

16. 08. 2010

Zároveň by nás mělo zajímat, co vše houby obsahují. Nevím jak koho, ale mne zajímá co jím a chci o tom něco vědět. Opět to není z mé hlavy a tak jen jsem to stáhla a posílám. Díky radě admina už je to i k přečtení, stačí na to kliknout.

Houby

Houby

16. 08. 2010

Nejenom že nám začíná sezóna na ovoce, ale i houbová a opět se mi dostal do rukou článek o houbách, neb mám manžela, který mne takovýmito vychytávkami rád zásobuje. Protože nejsem lakomá, tak se s vámi ráda podělím.

Jablečná sezóna

Jablečná sezóna

12. 08. 2010

A už se nám blíží jablečná sezóna. Opět se vyrojí ty nej... recepty na záviny, džemy, klevelamy a jinými výrobky sloužícími ke konzumaci jablek. Jablka jsou jedním z našeho nejčastěji konzumovaného ovoce. Má.li kdo hojnou úrodu a tu možnost jistě ...

Stravitelnější bramborák

Stravitelnější bramborák

12. 08. 2010

Máte problém se zažíváním, leč nechcete se zříci bramboráku ? Zkuste přidat do těsta trochu prášku do pečiva a nechat chvíli těsto nakynout. Bramboráky pak budou stravitelnější.

Omáčky a grilování?

Omáčky a grilování?

12. 08. 2010

Pokud máte rádi grilování, tak jste zajisté již přišli na to, že výborným doplňkem ke grilovaným masům jsou různé dipy. Než kupovat různé chemicky dochucené je lepší si je udělat sami. Nic nezkazíme, když použijeme buď bílý jogurt nebo zakysanou s...

Něco ke grilování

Něco ke grilování

12. 08. 2010

Semo tamo se mi dostanou do ruky různé články s tématikou kuchyně a tentokrát sice již ke konci léta,ale i tak se ke mě dostal článek o grilování. Neb jsem jee sama nepsala, tak se jím nebudu chlubit, ale naskenovala jsem jej a uveřejňuji jej pro ...

Jak vařit úsporně?

Jak vařit úsporně?

10. 08. 2010

Doba je zlá, ceny všeho rostou - potravin, energií... Pokud jde o energie, dá se na nich ušetřit i při běžném vaření. Stačí jen zvážit, zda chceme jídlo připravit v troubě či na plotně a uvědomit si, že trouba spotřebuje až 5x více energie. Máme-l...

Zpětná vazba

Zpětná vazba

09. 08. 2010

Tak jsem dala článek do blogu a špatně stáhla obrazový materiál. Obrátila jsem se na adminy a pomohli mi. Co jsem nečekala, byly odezvy a to mi připomělo jednu situaci u mých přátel. Kdysi si stěžoval manžel mé kamarádky, že špatně vidí a tak si p...

Aby olej neprskal

Aby olej neprskal

08. 08. 2010

Znáte to - smažíte a olej prská všude. Ach jo, kdo to pak má uklízet. Co tedy s tím? Rad je mnoho. Někdo radí přidat do rozpáleného oleje kolečko syrové mrkve, jiný zase špetku soli. Naposledy jsem se dočetla, že stejnou službu udělá několik vlože...

Nález

Nález

08. 08. 2010

Našla jsem při úklidu papírů výstřižek o houbách, tak se oněj s vámi chci podělit.

Dýňová polévka Hokkaido

Dýňová polévka Hokkaido

Na másle zpěníme cibuli a necháme zesklovatět, přidáme česnek a na kostky nakrájenou dýni (druh Hokkaido se...

Rychlá hrnková bublanina

Rychlá hrnková bublanina

Do prosáté mouky, smíchané s práškem do pečiva, přidáme vejce, vanilkový cukr, mléko a olej, popř. špetku s...

Výborné vánoční perníčky (hned měkké)

Výborné vánoční perníčky (hned měkké)

Z uvedených ingrediencí vypracujeme těsto, které rozválíme na cca 0.5 cm a vykrajujeme různé tvary. Položím...

Červené zelí k huse či kachně

Červené zelí k huse či kachně

Červené zelí si na jemno nakrájíme a přidáme k na jemno nastrouhané (oloupané a vyjádřené) jablko. Podlijem...

Pravý maďarský guláš

Pravý maďarský guláš

Omyté maso osučíme do papírové utěrky a nakrájíme na menší kousky. Osolíme je a opepříme. oloupané cibule n...

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...