Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Blogy - stránka 15

Servírování jídla

Servírování jídla

08. 08. 2010

Člověk je tvor, který pro své přežití, tak jako ostatně další tvorové, potřebuje jíst. Ale na rozdíl od těch ostatních si to činí těžší. A tak do svého života vnáší spoustu "pravd", mouder, zvyků a zvyklostí, rad a doporučení. Jedním z d...

Šólet

Šólet

06. 08. 2010

Šólet je tradičné židovské jedlo na sobotňajší obed. Tvoria ho strukoviny a mastné údené baranie, hovädzie alebo husacie mäso. Toto starodávne židovské jedlo sa pieklo v peci na chlieb z piatka na sobotu- na sabát, čiže šábes- a pieklo sa, kým pec...

Houby?

Houby?

05. 08. 2010

Jsou lidé, co houby rádi a lidé co je nejí.  Je zajímavé, že v mnoha zemích(převážně na západ od našich hranic) uznávají jen hřiby, lišky a žampiony, tak u nás se zpracovávají v kuchyni rozmanité druhy hub. Samozřejmě vždy platí zásada,že sbíráme ...

Co k pití?

Co k pití?

03. 08. 2010

Někdy tápeme, co je vhodného na zapití. Světlým pivem máloco zkazíme, je vhodné ke grilovaným jídlům, pálivým pokrmům i ke smetanovým omáčkám. Tmavý ležák je vhodný zase k tučným pečeným masům, neb je-li jídlo těžké, pivo je pomůže strávit. S vín...

Něco k alkoholu

Něco k alkoholu

03. 08. 2010

I když to není moje doména, tak občas nahlédnu i do drbavých časopisů a v některých bývají uveřejňovány recepty i nějaké ti tipy a triky. Některé vychytávky nejsou špatné. Co ovšem stojí za zamyšlení je, že do většiny rad používáme alkohol jako in...

Flambovanie

Flambovanie

30. 07. 2010

Flambovanie jedál patrí už k vlastnému dohotovovaniu jedla pred hosťom. Jedlo polejeme liehovinou a zapálime. Je to efekt vypočítaný na naš zrakový zmysel, neslobodno však flambovať hocičo. Treba si počinať veľmi opatrne. Na flambovanie sa hodia n...

Slimáčí pohroma léta

Slimáčí pohroma léta

18. 07. 2010

Když konečně letos v létě přestalo neustále pršet, všichni jsme se radovali, bohužel s námi ale také slimáci. Vlhko a teplo se postaralo o jejich hojné rozmnožení a následně potravu na zahradě. Vyrazí z úkrytů a vaše pracně opečovávané záhony a p...

Něco pro salát

Něco pro salát

18. 07. 2010

Saláty důkladně propereme, necháme okapat a jednotlivé listy raději trháme, nekrájíme! Mimo nejznámějších salátů, jako: hlávkový, ledový salát a čínské zelí, je dobré vyzkoušet i méně známé, jako římský salát, rukolu, či dubáček. I lolo roso nemá ...

Taky jeden pohled na vitamíny

Taky jeden pohled na vitamíny

18. 07. 2010

Denně bychom měli skonzumovat 400gramů zeleniny a ovoce. Ovšem ne každý na to jsme. Zkusme alespoň v době, kdy je sezóna ovoce a zeleniny trochu zvýšit jejich konzumaci. Lehké saláty jsou poměrně jednoduché a zvládne je i začátečník. Aby nám je ro...

Julie a Julia po česku 1. část

Julie a Julia po česku 1. část

18. 07. 2010

Viděli jste film Julie a Julia (pro případné zájemce http://www.csfd.cz/film/242921-julie-a-julia/ )? Mě nadchl. Nejen proto, že v něm hrála výborná Meryl Streep a kouzelně obyčejná Amy Adams, ale hlavně díky svému námětu. O filmu často přemýšlím...

Jak vylepšit barvu polévky

Jak vylepšit barvu polévky

18. 07. 2010

Jak vylepšit barvu polévky ? Jednoduše. Pokud jde o vývar, stačí juej připravovat s cibulí, kterou neoloupeme - ze slupky se uvolní barvivo a polévka získá sytou zlatavou barvu. Pokud jde o zasmažené a různé zeleninové polévky či klasickou brambo...

Úprava jedla na misy s použitím zeleniny a ovocia.

Úprava jedla na misy s použitím zeleniny a ovocia.

13. 07. 2010

Pri úprave jedál na misy môžeme v plnej miere využiť svoju fantaziu a dobrý vkus.  Ku každému mäsu sa hodí niektorý druh zeleniny. Keď robime čerstvú zeleninu, urobme si naraz dva-tri druhy rozdielných farieb a pri ukladaní na misu dosiahneme poto...

Ještě ke kukuřici

Ještě ke kukuřici

10. 07. 2010

Tato plodina je využívána též v papírnictví, stavebnictví, chemii a farmacii. Olej z kukuřice se přidává do kosmetických přípravků. Má také vliv na krvetvorbu, plodnost a potenci. Napomáhá též správné činnosti nervů a neobsahuje lepek a tudíž je v...

Kukuřice

Kukuřice

10. 07. 2010

Latinsky Zea mays, maysky-ixim, nahuacky-boží klas(Teosinte). Velmi důležitá potravina, která se do Evropy dostala v 15.století a velmi rychle se rozšířila i do statních koutů světa. Z nedávných nálezů vyplývá, že vypěstována byla v jižním Mexiku....

Šaláty

Šaláty

09. 07. 2010

Zeleninové šaláty nie sú lem potravou, ale aj ochranou pred chorobami. Najmä leto núka šaláty! Pri príprave šalátov môžeme naozaj najvhodnejšie uplatnit kuchársku fantáziu. A čím je táto fantázia pestrejšia, tým lepšie šaláty získame. Šaláty podáv...

Magicke umenie korenenia

Magicke umenie korenenia

05. 07. 2010

Nie je rozumné pripravovať chuťovo fádne jedla. Požiadavkám správnej výživy zodpovedá nielen pestrá zmiešaná strava, ale aj jej chutnosť. V modernej domácnosti sa vraciame k bylinkam naších starých mám, ku koreninám, na ktore sme aj- na vlastnú šk...

Postoj

Postoj

05. 07. 2010

Četla jsem v jednom z blogů o tučnosti a jídle. Myslím, že je fajn myslet na to, že když přijímáme kalorie, tak je musíme také vydávat. Peciválství není mé hoby. Nejsem z těch, co musí dokázat lámat rekordy, ale přeci jen se trochu pohybovat je pr...

Poznatek

Poznatek

05. 07. 2010

Tak zase jednou koukám a nevím, co si mám myslet. Včera jsem s manželem manželem malovala kuchyň, předsíň a příslušenství. Tudíž nebyl čas vařit. Udělala jsem mu jen mražené a v těstíčku obalené plody moře a hranolky  večer zeleninový salát s bryn...

Ako vzniká tučnota

Ako vzniká tučnota

03. 07. 2010

Priveľa, jedla zabíja viac ľudí ako meč.(stredoveké prislovie)  Tučnota vzniká zväčšia z prejedania a z nedostatku primeranej telesnej činnosti, keď príjem potravy prevyšuje kalorickú potrebu. Jeme kaloricky bohaté jedla s vysokým obsahom tukov a ...

Chlieb náš každodenný

Chlieb náš každodenný

02. 07. 2010

Chlieb je najdôležitejší ľudský pokrm, bez ktorého si ani nevieme predstaviť jedálny listok. V jednotlivých krajinách ho používajú v rôznej forme i v rozličnom množstve. Je to jediná potravina, ktorá sa nikdy nepreje. Obilninou dôležitou pre výrob...

Čo je vlastne guláš?

Čo je vlastne guláš?

01. 07. 2010

Slovo GULÁŠ pochádza z maďarčiny a značí toľko ako u nás pastier. Maďarský pastier si na pustách pripravoval jedlo tak, že si v kotlíku zapenil cibuľu, pridal papriku, mäso a ostatné prísady. Všetko ochutil, podusil a povaril. Keď bolo mäso už sko...

Divina-Zrenie a pacovanie mäsa

Divina-Zrenie a pacovanie mäsa

30. 06. 2010

Dôležitú úlohu pri príprave pokrmov z diviny má zrenie mäsa, lebo akakoľvek dobrá úprava nestačí, keď mäso nie je dobre odležané v chlade. Zrenie mäsa napomáha morenie(pacovanie). Moridlo sa varí z koreňovej zeleniny a cibule s prídavkom octu. Kys...

O domluvě

O domluvě

27. 06. 2010

A zase jsme u otázky, co bude k obědu? Dlouho prý nebyli knedlíky,což mně nevadí, ovšem můj muž strádá a volá po nápravě. Do omáčky se mi zrovna moc nechtělo a u nás v krámku zrovna byla docela pěkná uzená žebírka a já je koupila a vařila. Co teď ...

Krehké cesto

Krehké cesto

26. 06. 2010

Múčniky z krehkého cesta pripravujeme na doske miesením. Základom cesta je hladká alebo polohhrubá múka. Vajcia dávame celé, alebo len žĺtky, cukor práškový, z tukov hlavňe maslo,rôzne margaríny alebo niekedy aj masť. Tuk dodáva cestukrehkosť a ...

Roztierané piškótové cesto

Roztierané piškótové cesto

25. 06. 2010

Roztierané piškótové cesto pripravujeme tak, že žĺtky s cukrom vymiešame do peny a potom zľahka primiešame múku striedavo s ušľahaným snehom. Múku používame hrubu alebo polohrubú, no môžeme ju nahradiť aj jemnoustrúhankou, zomletými orechmi alebo ...

Dýňová polévka Hokkaido

Dýňová polévka Hokkaido

Na másle zpěníme cibuli a necháme zesklovatět, přidáme česnek a na kostky nakrájenou dýni (druh Hokkaido se...

Rychlá hrnková bublanina

Rychlá hrnková bublanina

Do prosáté mouky, smíchané s práškem do pečiva, přidáme vejce, vanilkový cukr, mléko a olej, popř. špetku s...

Výborné vánoční perníčky (hned měkké)

Výborné vánoční perníčky (hned měkké)

Z uvedených ingrediencí vypracujeme těsto, které rozválíme na cca 0.5 cm a vykrajujeme různé tvary. Položím...

Červené zelí k huse či kachně

Červené zelí k huse či kachně

Červené zelí si na jemno nakrájíme a přidáme k na jemno nastrouhané (oloupané a vyjádřené) jablko. Podlijem...

Pravý maďarský guláš

Pravý maďarský guláš

Omyté maso osučíme do papírové utěrky a nakrájíme na menší kousky. Osolíme je a opepříme. oloupané cibule n...

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...