Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Blogy - stránka 16

Piškótove cesto-šľahané v pare

Piškótove cesto-šľahané v pare

25. 06. 2010

Piškótové cesto šľahané v pare pripravujeme v nádobe ponorenej do inej väčšej nádoby s vodou( vo vodnom kúpeli). Celé vajcia s cukrom šľaháme za stáleho zahrievania. Keď hmota zhustne a dostatočne sa prehreje, odstavíme ju a šľaháme do vychladnuti...

Piškótove cesto

Piškótove cesto

24. 06. 2010

Piškótové cesto sa hodi na prípravu jemných múčnikov. Pripravujeme ho z čerstvých vajec, práškového i kryštalového cukru, polohrubej i hrubej múky a z ďalších rozličných prísad. Zakladom piškótového cesta je dobre ušľahaný sneh, t.j. taky, ktorý p...

7 triků na rozumné nakupování

7 triků na rozumné nakupování

20. 06. 2010

Do obchodů chodíme jen s plným žaludkem. Vždy si napíšeme seznam věcí, které chceme koupit a všemu ostatnímu se velkým obloukem vyhneme. Nekupujeme slazené limonády, voda z kohoutku je zdravější.Tím prospějeme svému zdraví i peněžence. Zásad...

Bylinky místo soli

Bylinky místo soli

18. 06. 2010

Díky bylinkám nemusíme tolik solit, protože výrazné bylinkové aroma navozuje pocit slanosti. Co se k čemu hodí? Například: - rozmarýn k hovězímu a jehněčímu masu nebo bramborám - tymián k hovězímu a vepřovému masu, bramborám, salátům nebo teplým...

Jablka

Jablka

17. 06. 2010

- posilují imunitní systém - podporují trávení a čistí střeva - posilují slabé žíly a dásně - snižují krevní tlak, hladinu cholesterolu a krevních tuků - stabilizují hladinu cukru v krvi - podporují imunitní systém a krevní oběh - mají omlaz...

Přímá a nepřímá metoda grilování

Přímá a nepřímá metoda grilování

17. 06. 2010

Při přímé metodě grilování je pokrm přímo nad zdrojem žáru, díky čemuž vstřebává tento žár přímo. Pokrm se musí vždy otočit. Pokud máme poklop, tak se do kotle dostane méně kyslíku, díky čemuž nám nehrozí vzplanutí odkapávajícího tuku. Tato medota...

Natoč si sám pivo

Natoč si sám pivo

16. 06. 2010

Poslední dobou se začínají ve městech objevovat hospody, kde si zákazník sám načepuje své pivo.Někdo se stydí, jiný má spíše obavy, jestli to není příliš složité, ale opak se ukazuje pravdou. Ovšem, jak sami provozní přiznávají, pozor na to, že li...

Naposled o kávě

Naposled o kávě

16. 06. 2010

Hlavní dva druhy kávy jsou "Arabika" a "Robusta". Arabika je jemnější, obsahuje dvakrát méně kofeinu, má krásné aroma  a mírně nakyslou chuť. Robusta je silnější, mírně nahořklá a povzbudivější. Tudíž si každý může vybrat směr své chutě a očekáván...

O paní Magdaléně Retigové

O paní Magdaléně Retigové

15. 06. 2010

Dostal se mi do rukou článek o paní Magdaléně Dobromile Retigové, kde  o ní píší: cituji" Především, věřte, nevěřte, vnesla do kuchaření vřelost a vtip." Její pojetí přístupu ke kuchyni a k vaření by se líbil i dnes hlavně našim drahým mužům, neb ...

Opět Rettigová

Opět Rettigová

15. 06. 2010

Rettigová prý ráda zkoušela nové věci a nic co nevyzkoušela nezapsala do svých receptů. Alois Jirásek se zmiňuje:cituji"...její muž, Jan Sudiprav, malý postavou, tratící se vedle impozantní své ženy, takže mu šnuptychlíček říkali, prý vzdychal, ac...

Opět o kávě

Opět o kávě

15. 06. 2010

Kávovník je strom vysoký 6-10metrů, kterému se daří na plantážích v pásu kolem rovníku. Má překrásní¨é bílé květy a plody připomínají třešně. Uvnitř pak bývají 2semena-kávová zrna. Sběr: Plody dozrávají postupně a nejlepší je ruční sběr, který za...

Dřevěné uhlí nebo brikety?

Dřevěné uhlí nebo brikety?

15. 06. 2010

Je mezi dřevěným uhlím a briketama rozdíl? Ano, je. Různorodá kvalita dřevěného uhlí může ovlivnit dobu a kvalitu grilování. Kusové dřevěné uhlí je obvykle palivo pro grilování vyznačující se horší kvalitou. Hoří příliš rychle a vytváří nadměrné ...

Sýr niva

Sýr niva

14. 06. 2010

Nejcennější je na nivě plíseň Penicillium roqueforti. Ušlechtilá plíseň se pěstuje na obilných zrnech, má šedozelenou barvu a nijak nevoní. Kvalita sýru nespočívá jen v kvalitním mléce, ale i ve způsobu zpracování. Základní surovina pro výrob...

Něco o kávě

Něco o kávě

13. 06. 2010

Poprvé začali kávu pěsteovat v Etiopii. Etiopští mniši si povšimli, že jejich kozy nechtějí v noci spát a jsou neklidné vždy, když požijí jakési červené plody. Tímto způsobem objevili kávu a její povzbudivé účinky. Z Afriky putovala káva do Asie k...

Letní strava

Letní strava

12. 06. 2010

V létě, ve vedrech, pamatujme na náš zažívací systém a zbytečně jej nepřetěžujme. Těžké, smetanové omáčky bychom měli přesunout v jídelníčku až na chladnější počasí a spíše zpestřit stravu něčím lehčím. Nejsou špatné zeleninové saláty, studené pol...

Tip na lepší kaši

Tip na lepší kaši

10. 06. 2010

Správné brambory na kaši jsou varného typu C. Jsou správně moučné. Oloupané a nakrájené brambory několikrát propláchneme studenou vodou, aby se zbavily škrobu a kaše tak nelelpila. Po uvaření nechejme brambory chvíli odstát, hned je nešťouchejme, ...

Teplota pití

Teplota pití

05. 06. 2010

Každý v létě, je-li teplo chce chlazené pití. Nevím jestli by nebylo lepší, vzít si ponaučení od národů žijících v teplejších krajích. Je-li teplo doporučuje se teplota pití podobná té, jaká je venku. Takže v létě piji odstáté a nemám problém s hl...

Šafrán

Šafrán

03. 06. 2010

Všichni znáte to úsloví "... jako šafránu...". Znamená, že šafránem se má šetřit, a to nejen proto, že je vzácný, ale hlavně proto, že v malém množství dodá jídlu krásnou barvu, zejména však velmi dobře zvýrazní chuť. Pokud bychom to s jeho množst...

Etiketa stolování

Etiketa stolování

03. 06. 2010

Přestože již dávno máme určité věci zažité, stane se že si ve společnosti nevíme rady. Základní etiketa stolování: Přípitek Sklenici držíme za stopku a při ťuknutí se díváme do očí. Ťukáme s vínem a sektem. Sklenku s koktejlem pivem nebo tvrdým a...

Na jakou přípravu jídla se ten, který tuk hodí?

Na jakou přípravu jídla se ten, který tuk hodí?

02. 06. 2010

Sádlo, máslo, olej – víme, co je lepší a zdravější? Na jakou přípravu jídla se ten, který tuk hodí? Máslo je velmi dobře stravitelné a výborně chutná. Nejlepší je ho používat k omaštění již hotových jídel. Nehodí se totiž na smažení, protože je v...

Grilování

Grilování

02. 06. 2010

Jakmile se oteplí, leckoho začnou svrbět prsty a oprašuje gril v předtuše bujarých barbecue party. Počasí nám zase přeje a tak je načase sáhnout po osvědčených receptech nebo se poohlédnout po novinkách v podobě podpalovačů či slušivé zástěry hodn...

Sůl nad zlato

Sůl nad zlato

01. 06. 2010

Sůl je pro naše zdraví nepostradatelná, ale nic se nemá přehánět. Přesolování našemu zdraví přímo škodí - srdci, ledvinám, zvyšuje krevní tlak... Ani si možná neuvědomujeme, že spoustu soli obsahují už hotové potraviny, takže s přisolováním velmi,...

Mražené kynuté těsto

Mražené kynuté těsto

01. 06. 2010

Když si připravíte více kynutého těsta, než právě spotřebujete, nebojte se je dát buď do ledničky - to když ho v krátké době zase použijete, nebo i do mrazničky - to když ho použijete za delší dobu. Klidně si takto můžete připravit i koláč (např. ...

"Táhnutí"

"Táhnutí"

01. 06. 2010

Táhnutí - co se za tím skrývá? Inu velmi pomalé vaření. Kdo hoví vaření, ví, že tento způsob je velmi oblíben zejména ve francouzské kuchyni. Znamená to, že pokrm připravujeme při nižší teplotě po delší dobu a je jedno, zda budeme vařit či zda bud...

Kdy přidat do jídla majoránku?

Kdy přidat do jídla majoránku?

26. 05. 2010

Majoránku do jídla přidáváme zásadně na posledních pár minut přípravy. Pokud bychom ji dali hned na začátku, zhořkla by. Aby se její vůně a chutě dobře rozvinuly, je dobré ji před přidáním do jídla promnout.

Dýňová polévka Hokkaido

Dýňová polévka Hokkaido

Na másle zpěníme cibuli a necháme zesklovatět, přidáme česnek a na kostky nakrájenou dýni (druh Hokkaido se...

Rychlá hrnková bublanina

Rychlá hrnková bublanina

Do prosáté mouky, smíchané s práškem do pečiva, přidáme vejce, vanilkový cukr, mléko a olej, popř. špetku s...

Výborné vánoční perníčky (hned měkké)

Výborné vánoční perníčky (hned měkké)

Z uvedených ingrediencí vypracujeme těsto, které rozválíme na cca 0.5 cm a vykrajujeme různé tvary. Položím...

Červené zelí k huse či kachně

Červené zelí k huse či kachně

Červené zelí si na jemno nakrájíme a přidáme k na jemno nastrouhané (oloupané a vyjádřené) jablko. Podlijem...

Pravý maďarský guláš

Pravý maďarský guláš

Omyté maso osučíme do papírové utěrky a nakrájíme na menší kousky. Osolíme je a opepříme. oloupané cibule n...

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...