Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Blogy - stránka 17

Čajítko

Čajítko

25. 05. 2010

K čemu vše může posloužit ? Třeba i k uvaření dobré omáčky. Vždyť to znáte - svíčková bez koření není svíčková. Kdo ale má lovit všechny ty kuličky pepře, nového koření, jalovce... Když je dáme do čajítka, máme vystaráno.

Co jsem se dočetla

Co jsem se dočetla

25. 05. 2010

Bramborové lupínky - kdo by je neznal. Já osobně mám nejraději česnekové. A jak si tak dnes čtu v novinách, ejhle, právě o nich se píše. Navíc ve spojení s kulinářstvím. Není prý nad to, přidat si je do polévky, např. do hovězího vývaru. Nu což, m...

Ananas a jeho výhody

Ananas a jeho výhody

23. 05. 2010

A z cizokrajných potravin můžeme zmínit ananas, který má vysoký obsah enzymů, hlavně bromelinu, které zmírňují rozličné záněty a zlepšují trávení. Urychlují spalování tuků a zabraňují tvorbě tukového tkaniva. Ananas také pomáhá při střevních ...

Zajímavosti o cibuli

Zajímavosti o cibuli

23. 05. 2010

Další neodmyslitelnou součástí naší kuchyně je cibule. Obsahuje allicin, který, jak bylo prokázáno, snižuje riziko arteriosklerózy a trombózy a posiluje také imunitní systém. Éterické oleje brzdí zánětlivé procesy a uvolňují hlen, mají protiz...

Česnek v naší kuchyni

Česnek v naší kuchyni

23. 05. 2010

Česnek patří neodmyslitelně do naší kuchyně. Řada jídel by bez něj nebyla to "ono". Navíc je velmi prospěšný pro naše zdraví. Má totiž vliv na naše imunitní buňky, které se díky němu rychleji dělí. Má zejména protibakteriální účinky...

Nůž na sýr

Nůž na sýr

23. 05. 2010

Neocenitelným pomocníkem v kuchyni je nůž na sýr. Jeho tenoučká pilka si poradí i s měkkými potravinami. Potřebuji nakrájet měkké rajče na tenké plátky - ano, tímto nožem na sýr. Potřebuji nakrájet cibuli hodně na jemno - ano, tímto nožem na sýr. ...

Začátečník

Začátečník

23. 05. 2010

Přihlásila jsem se na stránky srecepty. Jsem tu teprve krátce a byla jsem překvapena jaké zajímavé recepty se tady dají najít, a protože začínám žít s partnerem, tak budu mít inspiraci, když nebudu vědět co dobrého a čím jej překvapit.

Naivka

Naivka

18. 05. 2010

Podělím se s vámi o historku z dnešního rána.Byla jsem na nákupu v jednom menším supermarketu.Po ránu tam není moc lidí,tak jsem si spokojeně projížděla uličkou,když v tom slyším známé pištění a před vozíkem mi přeběhla myška,pronásledovaná druhou...

K čemu jsou dobré banány?!

K čemu jsou dobré banány?!

17. 05. 2010

Moje tetička je nesmírně hodná dáma starší generace,s dnešní technikou si moc nerozumí.Vyprávěla mi moc hezkou historku,o kterou se s vámi chci podělit. Přijeli k ní na návštěvu mladí,tj. dcera,zeť a v noučata.V noci tetu probudilo divné cinkání,...

Konstatování

Konstatování

16. 05. 2010

Syn začal chodit s docela prima dívkou a navíc si s ní rozumím. Manžel to okomentoval slovy:"Líbí se ti, neb to dělá jako ty, manipuluje s ním, aniž by si toho všimnul a to se ještě chce přiučit vařit to, co je zvyklý jíst u maminky." On totiž prý...

Syrovátka vs. náš organismus

Syrovátka vs. náš organismus

16. 05. 2010

Jak známe ze zkušeností našich babiček, syrovátka má velmi blahodárný vliv na náš organismus (podporuje správné zažívání, snižuje cholesterol, prospívá kůži - příznivě ovlivňuje i ekzémy, redukuje váhu). Pokud někomu nechutná ve své přirozené form...

Druhy listových salátů

Druhy listových salátů

15. 05. 2010

Dnes už se lze vybírat i v listových salátech. Jen pro zajímavost ty nejznámější: - lollo sosso - lollo biondo - ledový salát - nedivie - polniček - dubáček, - čekanka - červená čekanka - pampeliška - batavia - hlávkový salát - římský ...

Cibulka

Cibulka

15. 05. 2010

Taková cibulka je velmi užitečná věc. Mimo jiné pro zlepšení chutě např. bramborové kaše. Dobře ji nadrobno nakrájenou osmažím do křupava a zamíchám do bramborové kaše. V nouzi nejvyšší se dá použít i sušená - jen je třeba ji napřed na chvilku nam...

Pampeliškový med - starý recept po mé babičce

Pampeliškový med - starý recept po mé babičce

14. 05. 2010

300 květů rozkvetlé pampelišky, 1 kg pískového cukru, 2 omyté a na kolečka nakrájené citróny, asi litr vody.Květy pampelišek  propláchneme studenou vodou, aby tam nebyl všudypřítomný hmyz,  vodu slijeme a nalijeme novou.Přikryjeme ut...

Řízky

Řízky

10. 05. 2010

Naše rodinka je řízková...Moc mě nebaví dělat stejnou věc pořád dokola,tak jsem začala inovovat-třeba se vám bude něco hodit: do hl.mouky se dá přidat jakékoliv sušené koření(paprika,drcený kmín...) do vajíčka hořčice,kečup,citr.šťáva,bílé víno,...

Biftek - a jak na něj

Biftek - a jak na něj

09. 05. 2010

Kdo by neznal biftek, Už jsme si dokonce i zvykli na různé stupně jeho propečení - krvavý (rare), středně propečený (medium) či zcela propečený (well done). Jak ale poznat, že už jsme toho či onoho stupně dosáhli ? Jednoduše. Prstem. Když na steak...

Pepřový olej

Pepřový olej

09. 05. 2010

Také máte v oblibě ochucené oleje ? Tak si ho zkuste vyrobit sami. Stačí k tomu např. pár kuliček pepře (růžový, zelený, mix...), asi tak jednu lžičku, který v hmoždíři rozdrtíte a vsypete do půllitrové lahve s kvalitním olejem, nejlépe - jak jina...

Možná to znáte

Možná to znáte

09. 05. 2010

Maminka mě naučila vymazávat formy na pečení rozpuštěným tukem a mašlovačkou. Dělala jsem to nerada, vadilo mi následné mytí rendlíku a mašlovačky. Náhoda mi pomohla - na návštěvě u kamarádky jsem okoukala dobrý fígl. Na vymazání používají prázdný...

Krájíme snadno a rychle II.

Krájíme snadno a rychle II.

06. 05. 2010

A je to tady zase, potřebujete nakrájet kandované třešně. Jak na to, aby se nám nelepily na nůž, to už víme - viz Krájíme snadno a rychle I. Ale někdy může být problém už jen s tím krájením začít, neboť kandované třešně, samozřejmě i jiné kandovan...

Krájíme snadno a rychle I.

Krájíme snadno a rychle I.

06. 05. 2010

Znáte to, potřebujete nakrájet sušené ovoce a pěkně se u toho vyvztekáte, neboť se ostří nože brzy od ovoce zalepí a pak to nejde od ruky. Co s tím ? Inu stačí ostří nože potírat trochou tuku (másla, oleje...). Na noži se vytvoří mastný film, kter...

Jídlo pro nejmenší

Jídlo pro nejmenší

06. 05. 2010

Vždycky jsem říkala, že děti nechci, neměla jsem žádné zkušenosti a nerada jsem vařila. Od té doby, co se mi narodilo malé zlatíčko, jsem začala řešit stravu. Nejdříve jako kojící maminka a poté z pohledu maminky, která chce dát svému prckovi to n...

K čemu všemu poslouží brambor

K čemu všemu poslouží brambor

27. 04. 2010

K čemu všemu ppslouží brambor ? Třeba vám pomůže odstranit zažívací potíže. Stačí jen trochu - nastrouhat syrový brambor, šťávu z něj vymačkat a na lačno vypít. To je třeba opakovat minimálně 3 dny.

Proč v kuchyni využívat lilek?

Proč v kuchyni využívat lilek?

27. 04. 2010

Možná proto, že je obrovskou zásobárnou minerálů - např. draslíku (takže odvodňuje), fosforu, vápníku, hořčíku... Díky tomu zpevňuje cévy, snižuje v krvi hladinu cholesterolu i cukru, snižuje krevní tlak, povzbuzuje krvetvorbu a v neposlední řadě ...

Soudky z mrkve

Soudky z mrkve

26. 04. 2010

Mrkev uvaříme do poloměkka, nakrajíme asi na 5 cm špalíčky a do poloviny je vydlabeme. Plníme majonézou a podáváme třeba k hranolkám.

Plicník lékařský

Plicník lékařský

25. 04. 2010

 Právě je období, kdy kvete Plicník lékařský. Dokonce jej lidé kupují na  výstavách skalniček na skalku pro jeho krásné květy. Ono taky je proč. Která květina má jeden kvítek fialový, jeden modrý a další růžový? A víte proč?&nb...

Dýňová polévka Hokkaido

Dýňová polévka Hokkaido

Na másle zpěníme cibuli a necháme zesklovatět, přidáme česnek a na kostky nakrájenou dýni (druh Hokkaido se...

Rychlá hrnková bublanina

Rychlá hrnková bublanina

Do prosáté mouky, smíchané s práškem do pečiva, přidáme vejce, vanilkový cukr, mléko a olej, popř. špetku s...

Výborné vánoční perníčky (hned měkké)

Výborné vánoční perníčky (hned měkké)

Z uvedených ingrediencí vypracujeme těsto, které rozválíme na cca 0.5 cm a vykrajujeme různé tvary. Položím...

Červené zelí k huse či kachně

Červené zelí k huse či kachně

Červené zelí si na jemno nakrájíme a přidáme k na jemno nastrouhané (oloupané a vyjádřené) jablko. Podlijem...

Pravý maďarský guláš

Pravý maďarský guláš

Omyté maso osučíme do papírové utěrky a nakrájíme na menší kousky. Osolíme je a opepříme. oloupané cibule n...

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...