Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Blogy - stránka 18

CRISP

CRISP

14. 04. 2010

Pokud uvažujete o tom, že si pořídíte mikrovlnku, zkuste vícefunkční. Zajména bych preferovala funkci crisp. Tato funkce umožňuje i klasické pečení, minutky se zlatou a křupavou kůrčičkou, čas přípravy je výrazně zkrácen až o třetinu času. S pomoc...

Dijonnaise

Dijonnaise

14. 04. 2010

Dijonnaise - znáte? Neznáte? V obchodě ji hledejte vedle tatarek a majonéz. Vyrábí ji Hellmanns a má velmi lahodnou chuť. Něco mezi pikantní horčicí dijonského typu a smetanou. Vynikající je ke grilovaným masům, nebo k rybám - v kombinaci s nimi j...

"Zeleninořezba"

"Zeleninořezba"

07. 04. 2010

O svých dovolených vždy obdivuji šikovné ruce těch, co umí ze zeleniny udělat víc než jen konzumační záležitost. Konkrétně mám na mysli jejich schopnost a cit přetvořit třeba meloun v krásný umělecký kousek. Zdá se to být tak jednoduché, ale až ta...

K čemu všemu je dobrý zelený čaj

K čemu všemu je dobrý zelený čaj

07. 04. 2010

Jedu takhle ráno tramvají do práce, čtu si časopísek a ejhle, co jsem se dočetla: zelený čaj prý úžasně pomáhá proti lupům. Stačí jen vylouhovat dva sáčky zeleného čaje v hrnku horké vody, po zchládnutí vmasírovat do vlasů, resp. do pokožky hlavy....

Hrnkování

Hrnkování

06. 04. 2010

Také tak milujete hrnkové recepty ? Pro jejich snadnost... žádné vážení... prostě nasypat a šup s tím do mísy....? Já ano. Jenže, není hrnek jako hrnek. To by tak nevadilo. Důležité je dodržet poměr surovin. Ovšem měli bychom mít odhad na množství...

Zahušťování

Zahušťování

05. 04. 2010

Když se stane, že je třeba něco trochu zahustit, používáme u nás doma nasucho opraženou hladkou mouku. Vždy ji mám připravenou dopředu. Podle potřeby dám trochu této mouky se studenou vodou, rozmíchám a vpustím do pokrmu. Má to chuť asi jako chleb...

Co se zbytky?

Co se zbytky?

05. 04. 2010

Raději kupujete maso u řezníka a sami si je porcujete ? Pak jistě čas od času řešíte problém, co se zbytky - kosti po vykostění, odřezky, šlachy, tuk... Já k tomu využívám mrazničku a pěkně třídím, zda jde o zbytky z vepřového či z hovězího masa. ...

Krémové rizoto - jak ho dosáhnout ?

Krémové rizoto - jak ho dosáhnout ?

05. 04. 2010

Chcete připravit "pravé italské krémové", ale opravdu krémové rizoto ? Zkuste rýži připravovat s bílám vínem a na závěr přidat do rizota smetanu. Uvidíte ten rozdíl. Smetanu můžete přidat ušlehanou, ale pozor - neslazenou.

Párty pro děti

Párty pro děti

05. 04. 2010

Chystáte třeba narozeninovou párty pro děti a chcete jim připravit nevšední pohoštění ? Chtěli by jste, aby párty byla veselá a pohoštění také ? Zkuste vzít misky, strouhaný kokos a potravinářská barviva. No a pak už stačí jen smíchta kokos s barv...

Co s tím?

Co s tím?

05. 04. 2010

Dali jste si práci a vyšlehali jste si sníh z bílků a on vám zřídnul ? Kladete si otázku, co s ním ? Vyhodit ? Zachrátnit ? Zkuste jej dát do ledničky a vychladit. Pak přidejte pár kapek citronové šťávy a znovu vyšlehejte. Mělo by to pomoci.

Chytrá horákyně

Chytrá horákyně

03. 04. 2010

Jak už jsem se zmínila ,po celou dobu soužití s mým mužem válčím s jeho leností.Mám ale taktiku.Pokud dlouho otálí se splněním mé prosby ohledně nějaké činnosti,neváhám a začnu pracovat sama.Příklad:Ještě v paneláku jsme dostali od tchyně masivní ...

Zdravá snídaně

Zdravá snídaně

31. 03. 2010

Já jsem nikdy nesnídala, ale pak jsem se dozvěděla, že když nesnídám ale rovnou až obědvám, že se z toho přibývá na váze. Když jsem od loňské zimy za jeden rok přibrala 10 kilo, rozhodla jsem se, že se každé ráno nasnídám. Začala jsem ovocem a 2 m...

Co vařit o dovolené

Co vařit o dovolené

31. 03. 2010

Pokud z nějakého důvodu chcete nebo musíte na dovolené vařit, tak bych vám ráda dala inspiraci, co na dovolené můžete rychle ukuchtit. Já vím, většina suchých pytlíku je jako inspirace nic moc, ale o dovolené se člověk stará o jiné věci, než jen o...

Jak správně vařit zeleninu

Jak správně vařit zeleninu

31. 03. 2010

Zeleninu uvařím hned, jakmile jí sklidíme nebo koupíme – i když jí budeme jíst až další dny. Zeleninu nakrájíme na kousky, čím je zelenina tužší, tím ji nakrájíme menší. Uvedeme vodu do varu asi 3 l vody s lžičkou soli. Zeleninu dáváme do vody po ...

Ukládání potravin do mražáku

Ukládání potravin do mražáku

31. 03. 2010

Již několik roků používáme pro ukládání potravin do maržáku umělé střeva na salám a slabší na kabanos. Tento způsob se nám velice osvědčil. Do střev na salám dáváme: celé jahody, maliny, ostružiny, směs zeleniny do polévky/mrkev,petržel,kedlubna,...

Jistě to taky znáte

Jistě to taky znáte

30. 03. 2010

Mám šikovného muže. Ne,mám moc šikovného muže. Zvládne absolutně vše,opraví,vyrobí,poradí i sousedovi...Má to ovšem jeden háček,v přímé úměře k jeho šikovnosti má velice nepříjemnou vlastnost - lenost.Než já ho k nějaké činnosti ukecám ,tak uběhno...

Jak správně připravit jíšku

Jak správně připravit jíšku

29. 03. 2010

Taková základní věc - jíška. Kdo by řekl, že to může být kumšt ji správně připravit tak, aby byla hlaďounká, bez žmolků. Přitom na to stačí tak málo. Já postupuji tak, že si rozpustím máslo (ale klidně i jiný tuk - někdo olej, někdo sádlo - např. ...

Náhody 2

Náhody 2

28. 03. 2010

Jak jsem se zde již jednou zmínila,mám problém s vařením pro návštěvy-vždycky se něco pokazí.Nyní jsme čekali vzácného hosta.Dcera nám měla přivést k představení svého nápadníka.Jako moudrá žena jsem si vzala ponaučení ze všech marných pokusů vytv...

Historka s kocourem

Historka s kocourem

27. 03. 2010

Před lety jsme našli na sídlišti malé koťátko.Pro svou barvu srsti ho děti pokřtily na Mourka,ale to se neuchytilo.Svou povahou nám spíš připomínal moudrého ,důstojného pana profesora v důchodu a tak i přes své mládí byl oslovován Dědku.Byl opravd...

Olivový olej  - všestranné použití

Olivový olej - všestranné použití

26. 03. 2010

Je oblíben už i u nás kvůli svým typickým chuťovým vlastnostem a pro účinky na naše zdraví.. Používáme ho k vaření, ale  důležitou roli má také v kosmetice. Panenský olivový olej je nejznámějším produktem olivovníku, z oblasti Středozemí. D...

Co rodina to jiné vaření

Co rodina to jiné vaření

25. 03. 2010

Myslím si,že každá rodina je zvyklá na něco jiného.ńěkdo si potrpí na nedělní řízek a někomu stačí i opečený salám.Každý z nás má tak trochu recept třeba na bábovku,na koláče.Jmenují se třeba stejně,ale každý z nás má své vychitávky jak jej vytvořit.

Inspirace po mužském způsobu

Inspirace po mužském způsobu

14. 03. 2010

Můj drahý jezdí každý rok s partou kamarádů z dětství na 3dny na tzv. Expedici Apalucha. Nyní už bez dětí. Jezdívali s dětmi od 5ti let. V dospělosti dětí to odeznělo. Dětem zůstaly vzpomínky, otcům také, a my matinky jsme mohly přestat vyvařovat ...

Doporučení

Doporučení

13. 03. 2010

Dost často se ptáme, co k večeři. S přibývajícím věkem hůře spalujeme, stěžujeme si na stařeckou nespavost a zapomínáme, že s plným až přeplněným žaludkem se naše potíže jen zhoršují. U nás doma se mi povedlo to částečně vyřešit tím, že alespoň 3x...

Ekologická vůně do myčky

Ekologická vůně do myčky

13. 03. 2010

Kamarádka mi dala tip na šikovný fígl-Do myčky vkládá do košíku na příbory slupky z citronu.Moc se mi to nezdálo,ale mám vyzkoušeno,tak předávám dál.Vymačkané půlky citronu jen prohlédnu,aby v nich nezůstala semínka a nechám je projít 2x mytím,pak...

Pohoda k vaření

Pohoda k vaření

11. 03. 2010

Neustále se zabýváme tím, co vařit, jak to bude chutnat, zajímá nás jednoduchost receptu a dostupnost surovin, ale občas se nám vytrácí, že je pro vaření dobré být i psychicky v pohodě. Všimněmě si, jak se nám hůře vede v kuchyni, když jsme něčím ...

Dýňová polévka Hokkaido

Dýňová polévka Hokkaido

Na másle zpěníme cibuli a necháme zesklovatět, přidáme česnek a na kostky nakrájenou dýni (druh Hokkaido se...

Rychlá hrnková bublanina

Rychlá hrnková bublanina

Do prosáté mouky, smíchané s práškem do pečiva, přidáme vejce, vanilkový cukr, mléko a olej, popř. špetku s...

Výborné vánoční perníčky (hned měkké)

Výborné vánoční perníčky (hned měkké)

Z uvedených ingrediencí vypracujeme těsto, které rozválíme na cca 0.5 cm a vykrajujeme různé tvary. Položím...

Červené zelí k huse či kachně

Červené zelí k huse či kachně

Červené zelí si na jemno nakrájíme a přidáme k na jemno nastrouhané (oloupané a vyjádřené) jablko. Podlijem...

Pravý maďarský guláš

Pravý maďarský guláš

Omyté maso osučíme do papírové utěrky a nakrájíme na menší kousky. Osolíme je a opepříme. oloupané cibule n...

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...