Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Blogy - stránka 2

Křehké těsto light

Křehké těsto light

29. 12. 2012

Chcete mít dobré křehké těsto a přitom méně kalorické ? Zkuste až polovinu tuku nahradit buď jogurtem nebo jablečným pyré.

Jak zabránit zhoustnutí omáčky ?

Jak zabránit zhoustnutí omáčky ?

29. 12. 2012

Znáte to, uvaříte omáčku a nemůžete ji hned servírovat, takže hrozí, že když ji budete udržovat stále teplou, že zhoustne víc, než by jste chtěli. Stačí málo. Dejte omáčku do termosky a tu uzavřete. Uvidíte, omáčka bude nejen teplá, ale nezmění an...

Jak s chili papričkami?

Jak s chili papričkami?

28. 12. 2012

Chcete použít do pokrmů chili papričku zbavenou semínek? Můžete si to usnadnit. Před rozkrojením chili papričku napřed trochu poválejte po prkénku, tím se semínka uvnitř uvolní a lépe a snadněji je odstraníte.

Co se zbylými karbanátky ?

Co se zbylými karbanátky ?

28. 12. 2012

Co se zbylými karbanátky ? Zkuste je dát do pekáčku, navrch nastříkat bramborovou kaši a dát zapéci. Na talíři budou vypadata dekorativně a vy budete mít luxusně vyhlížející třeba večeři.

Skladování citronů

Skladování citronů

28. 12. 2012

Zbyly vám načaté citrony a potřebujete je uchovat ? Ačkoliv nám za tímto účelem často poslouží alobal, v tomto případě by to nebyla dobrá volba. To proto, že citrony obsahují kyselinu, která s alobalem reaguje a způsobuje jeho hořknutí. Proto je l...

Aby se dortový korpus nepromáčel

Aby se dortový korpus nepromáčel

27. 12. 2012

Chcete-li zabránit tomu, aby se dortový korpus před obložením nepromáčel, zkuste jej posypat ztužovačem šlehačky a teprve pak obložit, potřít krémem apod.

Snadné strouhání sýra

Snadné strouhání sýra

27. 12. 2012

Také vám vadí, když strouháte sýr a je ulepené struhadlo? Stačí málo - před strouháním potřete struhadlo olejem.

Zahuštění omáčky

Zahuštění omáčky

27. 12. 2012

Potřebujete zahustit omáčku rychle a snadno? Zkuste do ní po kouscích zašlehat ledové máslo.

Jak zvýraznit chuť koření ?

Jak zvýraznit chuť koření ?

26. 12. 2012

Víte, jak můžete dosáhnout výraznější chuti koření ? Zkuste ho před přidáním do pokrmu a před jeho rozdrcením trochu opražit.

Vylepšení pizzy

Vylepšení pizzy

26. 12. 2012

Připravujete si pizzu doma a přemýšlíte, jak obzvláštnit její chuť ? Zkuste si těsto na ní potřít tence sardelovou pastou.

Vložka do krémové polévky

Vložka do krémové polévky

26. 12. 2012

Uvařili jste si krémovou polévku a uvažujete o vhodné vložce do ní ? Zkuste si osmažit lišky s kousky slaniny. Obzvláště chutné to bude u krémové bramborové či jiné  polévky z kořenové zeleniny.

Hladká želatina

Hladká želatina

25. 12. 2012

Připravujete si želatinu a jsou v ní žmolky ? Žádná hrůza. Stačí si připravit vodní lázeň, na ni postavit hrnek se želatinou a dobře rozmíchat.

Vylepšená bábovka

Vylepšená bábovka

25. 12. 2012

Znáte to, upečete bábovku, všichni si pochutnají, ale pokud se nesní hned, další den už tolik nepřitahuje. Jak ji tedy vylepšít ? Zkuste ji propíchat na několia místech špejlí a polít směsí, kterou si připravíte smícháním pomerančového džusu a mer...

Jak nejlépe uložit vánoční cukroví

Jak nejlépe uložit vánoční cukroví

25. 12. 2012

Vánoce jsou v plném proudu, takže jistě pro tentokrát již máte vyřešeno, jak ukládat připravené vánoční cukroví. Ale pro příště to můžete ještě vylepšit. Mně se letos osvědčily krabice od pizzy. Mají dobrou veliost, jsou vhodně vysoé, takže cukrov...

Zmražená čokoládová poleva

Zmražená čokoládová poleva

08. 12. 2012

Jestliže jste nespotřebovali všechnu čokoládovou polevu, zbytek klidně dejte do vhodné krabičky a zamražte.

Muškátový oříšek

Muškátový oříšek

08. 12. 2012

Muškátový oříšek má své místo v kuchyni, ale s jeho užíváním musíme opatrně. Zejména s jeho přidáváním do jídla - je vhodnější ho přidat až do hotového pokrmu a jen v malé míře, jinak by jídlo mohlo chutnat trochu nahořkle.

O vánočce

O vánočce

08. 12. 2012

Co jsem se dočetla... První zmínky o pečení vánoček sahají až do 16. století. Dříve se pekla i nezapletená a říkalo se jí húsce. "Vyvinula se z bílého obřadního chleba," říká Hrdá. Oválný tvar vánočky má připomínat dítě v povijanu. Zdroj: h...

Jaké kapary kupovat?

Jaké kapary kupovat?

01. 12. 2012

Kupujete-li kapary, dobře se podívejte, jak vypadají. Kupte jen ty, které nejsou zbarvené do hněda či červena. Kvalitní kapary jsou olivově zelené, pevně uzavřené.

Domácí sádlo

Domácí sádlo

01. 12. 2012

Rozhodli jste se vyškvařit si doma své vlastní sádlo? Pak doporučuji nepodcenit míchání. Jen tak zabráníte, aby jeho konzistence byla hlaďounká a ne krupičkovitá.

Jak s celerem ve vývaru?

Jak s celerem ve vývaru?

01. 12. 2012

Do vývaru patří i celer. Ten však může způsobit jeho ztmavnutí. Jak tomu zabránit? Zkuste před tím, než celer do vývaru přidáte, ho na chvíli naložit do octové vody, případně do vody s citronovou šťávou. Pak zůstane vývar světlý.

Maso a ryby z mrazničky

Maso a ryby z mrazničky

22. 11. 2012

Veškeré maso, co  mám déle v mrazáku před úpravou namočím do mléka, je křehčí a zbaví se typického zápachu. Nejvíc to platí o rybách, ty svou specifickou "vůni" opravdu pozdudou.

Jak na správné rizoto

Jak na správné rizoto

18. 11. 2012

Chcete mtí skutečně krémové "italské" rizoto? Pak věnujte pozornost výběru správné rýže - krátké a kulaté. Rýži je také třeba nejprve osmažit a pak po částech podlévat vývařem (případně i sklenou dobrého bílého vína). V žádném případě to nebude, k...

Jak vylepšit sekanou

Jak vylepšit sekanou

18. 11. 2012

Sposta kuchařů a kuchařek vymýšlí, jak vylepšit svou sekanou, aby byla jiná, neopakovatelná, chuťově odlišná. Jednou z možností jepotřít její povrch - někdo používá máslo, jiný hořčici, bylinky... Ale zkuste také jednou potřít sekanou kečupem a uv...

Lépe stravitelný česnek

Lépe stravitelný česnek

18. 11. 2012

Kdo hůře tráví česnek, tomu doporučuji následující. Stroužek česneku rozřízneme podélně a před dalším zpracováním vyjmeme ze středu klíček, který je těžko stravitelný.

Pesto z polníčku

Pesto z polníčku

12. 11. 2012

Potřebujete pesto a nemáte po ruce bazalku? Pokud máte polníček, můžete ho použít místo bazalky, i když výsledná chuť bude, samozřejmě, trochu jiná.

Dýňová polévka Hokkaido

Dýňová polévka Hokkaido

Na másle zpěníme cibuli a necháme zesklovatět, přidáme česnek a na kostky nakrájenou dýni (druh Hokkaido se...

Rychlá hrnková bublanina

Rychlá hrnková bublanina

Do prosáté mouky, smíchané s práškem do pečiva, přidáme vejce, vanilkový cukr, mléko a olej, popř. špetku s...

Výborné vánoční perníčky (hned měkké)

Výborné vánoční perníčky (hned měkké)

Z uvedených ingrediencí vypracujeme těsto, které rozválíme na cca 0.5 cm a vykrajujeme různé tvary. Položím...

Červené zelí k huse či kachně

Červené zelí k huse či kachně

Červené zelí si na jemno nakrájíme a přidáme k na jemno nastrouhané (oloupané a vyjádřené) jablko. Podlijem...

Pravý maďarský guláš

Pravý maďarský guláš

Omyté maso osučíme do papírové utěrky a nakrájíme na menší kousky. Osolíme je a opepříme. oloupané cibule n...

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...