Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Blogy - stránka 20

Vypečená šťáva z masa

Vypečená šťáva z masa

10. 02. 2010

Každý zná tu lahodu, když se kus dobře propečeného masa polije dobře vypečenou šťávou. A aby šťáva byla opravdu, ale opravdu dobře vypečená, to záleží i na malých fíglech. Tak například není od věci, když pečeme bůček, péci ho na sádle a přidat p...

Citrón a jeho možnosti

Citrón a jeho možnosti

09. 02. 2010

O citronech i o citrusech jako takových se toho napsalo již mnoho a nemá smysl vše opakovat. Zkusme spíše pár dalších zajímavostí. Citrón, ač je chuti výrazně kyselé, způsobuje v těle pravý opak - podporuje zásaditost. A to je pro tělo potřebné, ...

Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

07. 02. 2010

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Takže jak na to ? Jednoduše. Rozhodně nedoporučuji loupat rajčata syrová, bez dalšího - nepodaří se to. Existuje na to jeden spolehlivý, všemi...

"Éčka tajemství zbavená"

"Éčka tajemství zbavená"

06. 02. 2010

V poslední době se varuje před "éčky", přitom ale tyto látky nemusí být vždy jen škodlivé - například i jablko obsahuje "éčko" a je to doporučovaná poživatina. Tak jak to s nimi vlastně je ? Podařilo se mi získat přehled, tak snad poslouží i jiným...

Cibule, česnek, pór: Hrrr na rakovinu!

Cibule, česnek, pór: Hrrr na rakovinu!

06. 02. 2010

Mnohé průzkumy prokázaly, že osoby užívající po celý život velké množství česneku a cibule jen zřídka onemocněly některým typem rakoviny, především nádorovým onemocněním tlustého střeva, vaječníků a hrtanu. Látky obsažené v těchto potravinách toti...

Knedlíková výstava

Knedlíková výstava

02. 02. 2010

Víte o tom, že máte šanic do 14. února navštívit v Chebu Knedlíkovou výstavu ? Umístěna je v Krajském muzeu a oficiálně se jmenuje "Knedlík - Kloss - Knödel" a zachycuje rozdílný pohled na knedlíky v Bavorsku a v Čechách. Dějiny k nakousnutí, jak ...

Co jsou vitaminy?

Co jsou vitaminy?

02. 02. 2010

S názvem "vitamin" poprvé přišel polský biochemik Kazimierz Funk, který v roce 1912 objevil vitamin B1 v otrubách rýže. Svůj nenápadný nález pojmenoval podle latinských slov "vital" a "amine" OE ve volném překladu tedy "životně důležité aminy". Ač...

Rajčata jsou masožravá

Rajčata jsou masožravá

31. 01. 2010

Nedávno jsem v Blesku (ze dne 9.12.2OO9, autorINT,shp, str. 23) narazila na zajímavý článek o rajčatech. Odvolával se na zjištění britských vědců z Královské botanické zahrady, kteří prý odhalili, že běžná zahradní zelenina, jako jsou například ra...

Skořice a její výhody

Skořice a její výhody

31. 01. 2010

Často podceňujeme sílu přírody a místo, abychom jí využily, hledáme při různých potížích pomoc v "chemii" - navštívíme lékárnu, koupíme tu správnou piluli... Přitom současné výzkumy ukazují, že příroda od těchto potíží umí pomoci sama, a to k...

Hlíva ústřičná a žampiony pěstované doma

Hlíva ústřičná a žampiony pěstované doma

30. 01. 2010

Pěstoval jste někdo Hlívu ústřičnou  či jiné (ono je jich více druhů) nebo žampiony doma? No, já se na to chystala, až se přítel mé dcery na to nemohl koukat  a dovezl mi Hlívu v černém pytli. Netrvalo dlouho a úroda se konala  a jaká! Podělili ...

10 triků, jak vyzrát nad jídlem

10 triků, jak vyzrát nad jídlem

22. 01. 2010

Sedím si tak u snídaně, puštěný "noťas" a brouzdám a brouzdám.... a vtom mi padl zrak na zajímavý článeček. Zaujal, tak jsem si ho dovolila dát i sem, třeba zaujme i vás. 10 triků, jak vyzrát nad jídlem Datum: 21.1.2010 Autor: Iva Dvořákov...

Cukroví..

Cukroví..

21. 01. 2010

Přišlo mi před Vánoci s popiskem, ať dodržuji dávky: Otři čistým šatem čtvrt libry sladkých mandlí, buď je drobně utluč, neb na struhadle rozstrouhej, k tomu dej 6 lotů tlučeného cukru, jeden ustrouhaný muškátový ořech, kvintlík tlučené skořice, ...

Bylinky a koření

Bylinky a koření

20. 01. 2010

Potkala jsem v jednom krámku s kořením a bylinkami letáček o jejich užití. Třeba se vám bude líbit. Individuálně ho mohu zaslat emailem.

Zdravý styl a strava..

Zdravý styl a strava..

20. 01. 2010

Jediná dobrá rada, kterou skutečně letos potřebujete: Miluji tohoto lékaře!  Otázka: Doktore, slyšel jsem, že kardiovaskulární cvičení může prodloužit život.Je to pravda?  Lékař:: Vaše srdce je přes...

Růže z brambory

Růže z brambory

16. 01. 2010

Internet budiž pochválen. Díky němu se k člověku dostane tolik nových informací. Naposledy mi přišel e-mail "Bramborová růže" a já jen žasla, co všechno člověk dokáže vymyslet, jak umí být zručný a šikovný. E-mail obsahoval obrazový návod, jak z b...

Co se mi osvědčilo pro „štíhlou linii“

Co se mi osvědčilo pro „štíhlou linii“

13. 01. 2010

Snažím se sledovat s přiměřenou mírou důvěry informace, které se této věci týkají. Podotýkám, že je potřeba pečlivě zvažovat, čemu dáte váhu a jakou a čemu ne. Pokud vycházím z různých průzkumů, vždy se dívám, kdo si objednal, zda to například n...

Olivo, olivo, olivo zelená...

Olivo, olivo, olivo zelená...

12. 01. 2010

Při čtení článku o hubnutí od Ajajy jsem se dostala až k olivám. A donutilo mne to k zamyšlení, co vlastně obsahují a co onich vím, krom toho, že jich mám slušnou spotřebu. A dozvěděla jsem se dost nového. Oliva je plodem olivovníku, jehož ko...

Grilovací pomůcka do každé domácnosti

Grilovací pomůcka do každé domácnosti

10. 01. 2010

Přiznám se, že jsem se zuby nehty dlouho bránila jít na nějaké nákupy, slevy, neslevy, mám HyperSuperMarketů akorát, ale manžel mne přece jenom ukecal (jo, člověk pro klid v domě musí občas trpět). No, ne že bychom nakupovali jak o život, jen koč...

Cukrářské ozdůbky

Cukrářské ozdůbky

09. 01. 2010

Také, když dopečete moučník či dortík, dumáte, čím ho vylepšit ? Jak ho dozdobit ? Nabídka supermarketů vám v tom nevyhovuje ? Jako jednoduché ozdůbky, které si lehce můžeme sami doma vyrobit, se nabízí ozdůbky z čokolády. Jednou z možností je, ž...

Odvážná:D

Odvážná:D

08. 01. 2010

Při popisování svých charakterových vlastností nikdy nevím jak se popsat, jedno však vím jistě: mám strach ze všeho nového a neznámého. Jenže jako mladý optimista se s tím snažím bojovat.Sice je mi jasné, že ústřice, mušle nebo šneky asi nikdy ...

Papírové brikety.

Papírové brikety.

08. 01. 2010

I když toto přímo nesouvisí s recepty, chci se podělit se čtenáři o tom, jak likviduji starý papír v naší domácnosti. Noviny, časopisy, letáky a jiný papírový materiál rozmočím ve vodě. Takto mokrý papír nacpu do kelímků od velkých jogurtů nebo do...

To je realita..

To je realita..

08. 01. 2010

Měla k nám včera nečekaně přijít návštěva, v ledničce vymeteno, a tak jsem poslala svého muže do Tesca nakoupit. Povídám: "Drahý, v kuchyni máš lísteček, co máš koupit." a šla jsem si po svém. Sedl do auta,odjel a za 15 minut telefon: "Prosím tě, ...

Dieta

Dieta

06. 01. 2010

Desatero pre štíhlú líniu od tetky PeléščenyTož si dajte kafíčko, pořádný kus dortu, hoďte nohy na stůl a poslůchajte.Naučím vás Desatero pro štíhlů líniu.1. Dyž neco jíte a nikdo vás nevidí, tož to nemá žádné kalorie.2. Dyž do seba cpeš čokoládu ...

Bleskové pomazánky

Bleskové pomazánky

06. 01. 2010

BYLINKOVÁtvaroh, tavený sýr, cibule, mléko, bylinky (řeřicha, kopřiva, pažitka, petržel...), sůl, špetka kurkumyPAŽITKOVÁ100 g rostlinného tuku, 100 g krémového sýra (může být i tvaroh), 50 g smetany, 10 g sardelové pasty, pepř, 3 vejce natvrdo, 5...

Zpomalený metabolismus - marná snaha o zhubnutí

Zpomalený metabolismus - marná snaha o zhubnutí

05. 01. 2010

Zpomalený metabolismus – může zmařit Vaše naděje na štíhlou postavu i přes přísnou životosprávu a cvičení. Jak ho opět zrychlit? Co přesně je metabolismus? Pro potřeby hubnutí můžeme definovat metabolismus jako množství kalorií, které bychom...

Dýňová polévka Hokkaido

Dýňová polévka Hokkaido

Na másle zpěníme cibuli a necháme zesklovatět, přidáme česnek a na kostky nakrájenou dýni (druh Hokkaido se...

Rychlá hrnková bublanina

Rychlá hrnková bublanina

Do prosáté mouky, smíchané s práškem do pečiva, přidáme vejce, vanilkový cukr, mléko a olej, popř. špetku s...

Výborné vánoční perníčky (hned měkké)

Výborné vánoční perníčky (hned měkké)

Z uvedených ingrediencí vypracujeme těsto, které rozválíme na cca 0.5 cm a vykrajujeme různé tvary. Položím...

Červené zelí k huse či kachně

Červené zelí k huse či kachně

Červené zelí si na jemno nakrájíme a přidáme k na jemno nastrouhané (oloupané a vyjádřené) jablko. Podlijem...

Pravý maďarský guláš

Pravý maďarský guláš

Omyté maso osučíme do papírové utěrky a nakrájíme na menší kousky. Osolíme je a opepříme. oloupané cibule n...

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...