Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Blogy - stránka 3

Jak na piškotové těsto

Jak na piškotové těsto

12. 11. 2012

Chcete-li zabránit tomu, aby se při pečení piškot tzv. nepropadl, pa jej musítte dát ihned péci poté, co jste přimíchali sníh.

Triky v kuchyni

Triky v kuchyni

12. 11. 2012

Rozmrazování ryb:Zmrazenou, ale i čerstvou rybu před zpracováním naložíme do mléka. Ztratí nepříjemné aroma a  má jemnou chuť.Volská oka netučná:Pokud nechcete mít volská oka mastná - nalijte do pánvičky trochu minerální vody, nechte rozpálit...

Vychytávky na vánoce

Vychytávky na vánoce

11. 11. 2012

Čokoládové hoblinky na zdobení:Na zdobení dortů si doma a jednoduše vyrobíme čokoládové hoblinky sami. Postačí tabulku čokolády, jež hodláme strouhat, dát na pár hodin do mrazáku.Šlehačka:Pokud chceme obměnu šlehačky, zašleháme do ní trochu instan...

Banánová lodička

Banánová lodička

11. 11. 2012

Když loupete banán, zkuste slupku rozříznout za pomoci ostrého nože. Banánovou slupku pak na koncích začistěte, omyjte, přehněte obráceně a můžete v ní servírovat třeba ovocný salát.

Polámaný korpus

Polámaný korpus

11. 11. 2012

Polámal se vám dortový korpus, nebo se nadmíru drolí ? Nejde-li ani slepit, nezoufejte a použijte ho k přípravě třeba tiramisu.

Ohřívaná rýže

Ohřívaná rýže

11. 11. 2012

Zbyla vám uvařená rýže a chceteji ohřát? Není nic jednoduššího. Zbylou rýži uchovávejte v zamrazovacím sáčku, který pak stačí na cca 5 minut vložit do vařící osolené vody (ale nevařit).

Dlabeme snadno a rychle

Dlabeme snadno a rychle

22. 09. 2012

Je podzim, čas cuket, které tak fantasticky chutnají plněné různými směskami. K tomu však potřebujeme jako jeden z prvních kroků cuketu vydlabat. Vedle lžičky můžeme použít vykrajovátko třea na melounové kuličky. Jde to s ním snadno a rychle. Tak ...

Zlomený dortový korpus

Zlomený dortový korpus

05. 08. 2012

Zlomil se vám dortový korpus a nejde ani slepit ? Nezoufejte. Zkuste jej použít jako základ do nepečených moučníků, výborný je i v tiramisu místo cukrářských piškotů.

Křupavá kůrčička na sekané

Křupavá kůrčička na sekané

05. 08. 2012

Křupavé kůrčičky na sekané dosáhnete i tím, když ji krátce před dopečením posypete směsí připravenou z nastrouhaného sýra, brambor a vejce.

Ohřívání rýže

Ohřívání rýže

05. 08. 2012

Rýži stačí krátce prohřát v horké osolené vodě. Nejlépe, máte-li ji ve varném sáčku, jinak ji stačí po cca 2 minutách scedit a je možné ji hned podávat.

Tenké listové těsto

Tenké listové těsto

04. 08. 2012

Chcete-li mít listové těsto rozválené hodně, ale opravdu hodně do tenka, lehká pomoc. Vložte je mezi dva archy pečíčího papíru a válejte.

Smetanová omáčka bez smetany

Smetanová omáčka bez smetany

04. 08. 2012

Ne, není to protimluv. Prostě jste v situaci, kdy vaříte smetanovou omáčku a zjistíte, že nemáte smetanu. Máte-li doma mléko, je vše zachráněno, nemusíte honem spěchat a shánět smetanu. Místo ní dáte mléko, k němuž můžete přidat 2 oříšky másla. Je...

Jak odstraníme skvrny od borůvek ?

Jak odstraníme skvrny od borůvek ?

04. 08. 2012

Jak se zbavit skvrn od borůvek ? Z rukou pustí nejlépe pomocí citronové šťávy. Ze lněných látek jdou dobře s kyselým mlékem (namočit asi tak na půl hodiny). Z vlny je dostanete citronem. Z hedvábí to chce alkoholem. Nezapomeňte látky nakonec ...

Švestky

Švestky

03. 08. 2012

Když kupujete švestky, dejte si pozor, aby nebyly příliš tuhé. Na rozdíl od různého jiného ovoce švestky nedozrají.

Co se zbylými preclíky?

Co se zbylými preclíky?

03. 08. 2012

Zbyly vám preclíky a nevíte co s nimi? Zkuste je využít místo krutonků do salátů, do polévek.... Stačí jen nakrájet nebo nalámat.

Dortová ozdoba

Dortová ozdoba

03. 08. 2012

Krásně si můžete ozdobit dort, když např. natřete hrozen rybízu bílkem a obalíte v práškovém cukru.

Jak na rez na příborech ?

Jak na rez na příborech ?

22. 07. 2012

Znáte to - umyjete v myčce příbory a jsou na nich skvrnky rzi. Jak na ni ? Jednoduše. Stačí několikrát zanořit příbor do sysrové cibule.

Zamrazování

Zamrazování

22. 07. 2012

Když potřebuji zamrazit nějaké jídlo a dojdou mi krabičky, tak použiji pytlík, který po naplnění dám do krabičky (zpravidla poslední volné) a do mrazničky a po zamražení krabičku odejmu a opět použiju k zamražení dalších potravitn

Proti vlhkosti

Proti vlhkosti

22. 07. 2012

Zejména mouka a cukr jsou náchylné k tomu, chytit vlhkost. Dá se tomu zabránit různě. Někdo radí např. pár zrne rýže. Mně se osvědčil piják vsunutý do krabičky s moukou či cukrem.

Když chybí potravinářské barvivo

Když chybí potravinářské barvivo

21. 07. 2012

Toužíte ozdobit svůj sladký výtvor barevným kokosem a nemáte po ruce potravinářské barvivo ? Nic se neděje. Kokos můžete obarvit například grenadinou.

Jemné piškotové těsto

Jemné piškotové těsto

21. 07. 2012

Pokud vám záleží na tom, aby vaše piškotové těsto bylo obzvláště jemné, zkuste nahradit třetinu množství mouky stejným množstvím solamylu.

Maskování

Maskování

21. 07. 2012

Máte v čokoládové polevě tzv. cucky a nelíbí se vám proto její vzhled ? Jednou z možností je přidat do ní nadrobno nasekané ořechy či mandle, takže pak její nerovný povrch je vlastně správně.

Tymián obecný

Tymián obecný

20. 06. 2012

Máme dobu bylinek, tak proč si opět nepřipomenout jednu v dnešní době velmi oblíbenou, o které se píše v časopise Svět potravin. Tymián obecný Jak jej vypěstovat? Vyberte prosluněné stanoviště s dobře propustnou půdou. Rostlina není náročná n...

Jak nastartovat imunitu

Jak nastartovat imunitu

30. 05. 2012

A opět jeden článek z časopisu Svět potravin.cz Cibule léčí chřipku Cibule má antibiotické, protivirové, protiastmatické, diuretické, antikarcinogenní a mukolytické účinky, čistí zažívací orgány, vyhání střevní parazity, snižuje hladinu cukr...

Mořská sůl a její chuť

Mořská sůl a její chuť

18. 05. 2012

Na jídla používejte jen mořskou sůl, její chuť je nejlepší. Běžná sůl je rafinovaná a obsahuje chemické látky. Ty může obsahovat i ta mořská, proto se snažte kupovat sůl s označením ručně sbíraná, nerafinovaná nebo přírodní.

Dýňová polévka Hokkaido

Dýňová polévka Hokkaido

Na másle zpěníme cibuli a necháme zesklovatět, přidáme česnek a na kostky nakrájenou dýni (druh Hokkaido se...

Rychlá hrnková bublanina

Rychlá hrnková bublanina

Do prosáté mouky, smíchané s práškem do pečiva, přidáme vejce, vanilkový cukr, mléko a olej, popř. špetku s...

Výborné vánoční perníčky (hned měkké)

Výborné vánoční perníčky (hned měkké)

Z uvedených ingrediencí vypracujeme těsto, které rozválíme na cca 0.5 cm a vykrajujeme různé tvary. Položím...

Červené zelí k huse či kachně

Červené zelí k huse či kachně

Červené zelí si na jemno nakrájíme a přidáme k na jemno nastrouhané (oloupané a vyjádřené) jablko. Podlijem...

Pravý maďarský guláš

Pravý maďarský guláš

Omyté maso osučíme do papírové utěrky a nakrájíme na menší kousky. Osolíme je a opepříme. oloupané cibule n...

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...