Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Blogy - stránka 4

Jaro a medvědí česnek

Jaro a medvědí česnek

19. 04. 2012

Je jaro, všechno se začíná zelenat, tak proč nevyužít to co nám příroda nabízí.Kromě mladých kopřiv, šnytlíku, petrželky či květů fialek se na náš jídelníček opět zařadil medvědí česnek. Naši předci jej hojně používali jak k dochucování jídel, tak...

Zlatá barva tvarohového koláče

Zlatá barva tvarohového koláče

07. 04. 2012

Zlaté barvy tvarohového koláče dosáhneme snadno. Stačí, když v závěru pečení jej potřeme oslazeným mlékem.

Co se zbytky sýra ?

Co se zbytky sýra ?

07. 04. 2012

Zbyl vám sýr a nevíte co s ním a je nutné jej spotřebovat ? Zkuste ho nakrájet na drobné kostičky a přidat třeba do směsi mletého masa. Výsledná chuť vás velmi  mile překvapí.

Aby mazanec neokoral

Aby mazanec neokoral

07. 04. 2012

Aby mazanec, ale i vánočka, perník, štóla apod., neokoral, stačí rozkrojit ho v půli a od půlek ukrajovat. Po odkrojení pak obě půlky zase přitiskneme k sobě.

Formičky na mufiny

Formičky na mufiny

06. 04. 2012

Mufiny se velmi dobře pečou v obalech po různých paštik. Mají také neobyčejné tvary.

Sterilování zeleniny

Sterilování zeleniny

31. 03. 2012

Nakrájenou zeleninu na malé kousky - mrkev, celer, petržel, paprika k tomu přidáme hrášek a malý okurek. Toto vše ve sklenici zalijeme okurkovým nálevem a sterilujeme při 90°C 30 minut. Velmi dobrá zelenina do salátů.

Z krystalového cukru cukr moučkový

Z krystalového cukru cukr moučkový

14. 03. 2012

V domácnosti používám moučkový cukr hlavně při pečení, proto si nedělám žádnou zásobu, jelikož tento může ztvrdnout oproti krystalovému. Pokud moučkový cukr potřebuji, tak si jej z krystalového udělám za pomoci mixeru a to pouze v tom množství, kt...

Pečení mufinek.

Pečení mufinek.

08. 03. 2012

Dost často děláme mufiny, ale přepravené těsto se musí na originální plech dávan na dvakráte. Proto jsme si ponechávali obaly z různých paštik, které pak používáme na mufiny. Jsou různých tvarů a velikostí, obaly se dají mnohokráte opětovně použív...

Barevná drobenka

Barevná drobenka

26. 02. 2012

Pokud chceme mít barevnou drobenku , přidejte do ní třeba mák, pistácie nebo na drobno nakrájené ovoce. Koláč pak vypadá velmi zajímavě.

Křupavější drobenka

Křupavější drobenka

23. 02. 2012

Pokud chcete, aby drobenka byla křupavější, dejte přidejte lžičku medu.

Ovocný chlebíček

Ovocný chlebíček

21. 02. 2012

Když ovocný chlebíček s kandovaným ovocem po upečení zabalíte do alobalu a necháte několik dní odležet v chladnu, rozvine se chuť kandovaného ovoce a chlebíček bude vláčnější.

Pomocník v kuchyni

Pomocník v kuchyni

18. 02. 2012

Vaření se neobejde bez ingrediencí, které často obsahují řadu těkavých látek a ty pak čpí. Charakteristické je to zejména pro cibuli, česnek, zázvor... Je proto dobré, musíme-li tyto ingredience krájet či strouhat, aby se tak dělo do uzavíratelné ...

Tipy k pečení

Tipy k pečení

18. 02. 2012

Také rádi pečete ? Tak to pak také musíte "chladit". Já to řeším tak, že ať jde o dort, buchtu či drobné cukroví a perníčky, využívám k tomu drátěnou poklici, kterou jinak používám ke smažení, aby olej neprskal do okolí. Prostě ji obrátím vzhůru n...

Jak na svíčkovou

Jak na svíčkovou

18. 02. 2012

Pro dobrou svíčkovou je důležitý dobrý základ. Receptů i postupů je mnoho, ale mně se osvědčilo buď naložit maso do mořidla - to tehdy, když ji připravuji ze zadního hovězího, kde není záruka, že maso bude rychle měkké. Nebo se mi osvědčilo, tam, ...

Nepodceňujte výživné vnitřnosti zvířat!

Nepodceňujte výživné vnitřnosti zvířat!

12. 02. 2012

Hledáme pikantnosti celého světa a doma nám nejede mozeček, brzlík, ani  v době kdy je maso drahé. Dědové a babičky by se divili...Zkuste někdy telecí mozeček smažený klasicky jako řízek.Možná budete překvapeni. Je to jen předsudek, či jsme r...

Než se nadějeme,  budou dovolené

Než se nadějeme, budou dovolené

12. 02. 2012

A všichni se těšíme.Ale vše má svá úskalí a opatrnosti není nikdy dost.Exotické země mají neodolatelné kouzlo, ale pozor!NIKDY SI NEDÁVEJTE JÍDLA NA ULICI VE STÁNKU I KDYBYSTE HLADEM UMÍRALIANI HOTELY NEJSOU ZCELA BEZPEČNÉ, NEVÍTE, ZDA JE VŠE MYT...

Zima, zima, zima

Zima, zima, zima

02. 02. 2012

všude je veliká, koho sníh nehřeje, ten to rýmou odpyká...Raději prevence.Z jídla je v tomto zimním čase dovoleno jíst více tučnějších a hutnějších jídel , než v létě. Ovšem nezapomínejte na zeleninu a ovoce, ať nejste jak koule.Citróny si klidně ...

Krájení cibule

Krájení cibule

02. 02. 2012

Pokud na jakékoliv jídlo potřebujete nakrájet cibuli, použijte struhadlo na okurky. Jde to velmi rychle a jednoduše.

Deprese

Deprese

31. 01. 2012

Jak často to slovo teď slyšíme ve všech pádech. A na mne přišla dnes, tak jsem měla dobrou náladu, ale hlavně že vím, z čeho na mne padla, to je důležité.A tak pár rad, co proti tomu dělat, prevence je lepší. Nechce se vám, sakra se vám nechce,ale...

Jak na odpad

Jak na odpad

29. 01. 2012

Pokud Vám špatně odtéká odpad, zkuste do něj nalít citronovou š'távu nebo kyselinu citronovou. Tato špínu rozpustí. Po čtvrt hodině nalejte do odpadu horkou vodu.

Maso

Maso

28. 01. 2012

Pokud udíme maso není dobré udit drůbeží, vepřové nebo hovězí maso spolu s rybami. Maso totiž nasákne chuť a  pach po rybách. Jestliže nám při pečení měkne maso pomalu pokapeme ho lžící octa. Změkne rychleji.

Menu za 30 minut

Menu za 30 minut

25. 01. 2012

nevím jestli to může být,ale vkládám sem ukázku z knihy J. Olivera "30 minut v kuchyni": V knížce Jamie Oliver 30 minut v kuchyni najdete podrobný návod, jak za půl hodiny ohromit rodinu a hosty. Tady je malá ochutnávka v podobě tříchodového...

Rebarbora neboli reveň

Rebarbora neboli reveň

25. 01. 2012

Nevíte si rady s rebarborou neboli revení?Moje rodina odmítá klasické rebarborové koláče,ale mě bylo líto tuto zeleninu nechat na zahrádce bez užitku.Tak jsem vymyslela fintu.Rebarboru (nepozorovaně)zpracuju:klasicky ji očistím-sloupnu,nakrájím na...

Vylepšené brambory

Vylepšené brambory

23. 01. 2012

Možná vám dneska neporadím nic nového,ale třeba tenhle fígl ještě neznáte.Mám moc ráda brambory-ve všech podobách a tak,abych rodinu netrápila stále stejnou přílohou,snažím se inovovat .Do šťouchaných brambor přidávám smaženou cibulku,čerstvou(nas...

Kořeněný karamelizovaný čaj

Kořeněný karamelizovaný čaj

23. 01. 2012

Nějak mi přijde podivné dávat čaj do receptů, ale toto je opravdu trochu něco "jiného". Zkuste....Vložte 3 sáčky s čajem - libovolné, zrovna teď mám Lipton, do konvice z varného skla a zalijte vroucí vodou asi 250 ml, 3 minuty louhujte  a pak...

Dýňová polévka Hokkaido

Dýňová polévka Hokkaido

Na másle zpěníme cibuli a necháme zesklovatět, přidáme česnek a na kostky nakrájenou dýni (druh Hokkaido se...

Rychlá hrnková bublanina

Rychlá hrnková bublanina

Do prosáté mouky, smíchané s práškem do pečiva, přidáme vejce, vanilkový cukr, mléko a olej, popř. špetku s...

Výborné vánoční perníčky (hned měkké)

Výborné vánoční perníčky (hned měkké)

Z uvedených ingrediencí vypracujeme těsto, které rozválíme na cca 0.5 cm a vykrajujeme různé tvary. Položím...

Červené zelí k huse či kachně

Červené zelí k huse či kachně

Červené zelí si na jemno nakrájíme a přidáme k na jemno nastrouhané (oloupané a vyjádřené) jablko. Podlijem...

Pravý maďarský guláš

Pravý maďarský guláš

Omyté maso osučíme do papírové utěrky a nakrájíme na menší kousky. Osolíme je a opepříme. oloupané cibule n...

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...