Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Blogy - stránka 5

Burizony v polévce

Burizony v polévce

22. 01. 2012

Nedávno jsem se dozvěděla, že Burizony dobře chutnají i jako příloha do hustších polévek.Na pánvi rozpustíme máslo, vsypeme na lžičku másla asi 4 lžíce Burizonů a za stálého míchání je osmažíme.Podávat je lepší v mističce zvlášť, protože se rychl...

Čaje pro krásu a zdraví

Čaje pro krásu a zdraví

22. 01. 2012

Ano čtete dobře,  nejsou čaje jen pro chuť a zdraví, ale i na krásu!V krátkosti co a v jakém období pít: 6. ledna        - 21. března - kopřivový čaj22. března   -   6. dubna -  čaj z ko...

Pěstujete citroníky a pomerančovníky?

Pěstujete citroníky a pomerančovníky?

21. 01. 2012

Ne? Děláte chybu!Jejich pěstování není zdaleka tak těžké, jak si myslí hodně lidí. Chtějí jen světlé místo a hodně vody v létě, mohou být i venku - než přijdou mrazíky. Nemají rády zásaditou vodu.Ochotně vykvétají  a plodí, nesahat na poupat...

Fotka pro krtkův dort

Fotka pro krtkův dort

17. 01. 2012

Dávala jsem do receptů domácí krtkův dort, schválen a zveřejněn byl, ale foto ne, ani mi nebylo oznámeno proč, což dříve bývalo.V profilu ho mám, foto fotku dávám sem, zda je špatně udělaná, nevím, nikdo mi nic nevysvětlil.A ještě technická, jedno...

Kam s upečeným vánočním cukrovím

Kam s upečeným vánočním cukrovím

17. 01. 2012

Celý život jsem hodně pekla a to i přes 20 druhů, nějak jsem to zdědila po mamince. Jenže, pak Praha a kam s ním?  Naštěstí děti byly mimina a my do dvou let dostali 3+1 s lodžií, krásný, novostavbu. Hlavně ta lodžie mne neskonale těšila. Ta v ...

Krabičková dieta

Krabičková dieta

15. 01. 2012

Názory na diety a vůbec na zdravé stravování doznávají někdy radikálních proměn. V poslední době jsou diety dokonce již i zavrhovány (správně, dle mě, tedy pokud jde o hubnutí, nikoliv o doprovodný efekt k léčbě zdravotních potíží). A přesto nemiz...

Inspirace

Inspirace

15. 01. 2012

E-mailem mi chodí spousta zpráv, vtipů, aplikací, prezentací... Ne vždy mi přijdou do noty. Jednou ale ano. To kolovalo foto s perníčky upečenými a zdobenými ve tvaru dámských kalhotek. Chci teď udělat radost jednomu známému, který vtipnost umí oc...

Pomocníčci

Pomocníčci

15. 01. 2012

Pokud potřebujete nastrouhat cokoli, co má výrazné aroma, ba přímo čpí - např. cibuli, česnek, zázvor, pak sáhněme po technických vymoženostech. A nemusí být ani nijak náročné. Pro tyto případy se mi osvědčilo malé struhadélko nasazené přímo na ná...

"Zelené" rady

"Zelené" rady

13. 01. 2012

Hlávkový salát uchováme čerstvý asi týden, když listy rozebereme zvlášť a vložíme do mikrotenového sáčku do chladničky. Čalamádám dáme pikantní a dobrou chuť  když položíme na povrch strouhaný křen. Vydrží nám použitelná ke spotřebě podstatně d...

Rady na pečení moučníků

Rady na pečení moučníků

11. 01. 2012

Místo kakaa dávám teď raději do moučníků nastrouhanou čokoládu na vaření, je tmavá a zdají se mi chutnější nebo to alespoň kombinuji. Do bábovek přidávám Nutellu, jsou vláčnější a ne tak suché. Rozinky, brusinky  a jiné sušené krájené a kandov...

Přezrálé banány

Přezrálé banány

09. 01. 2012

Nevyhazujte! Pokud je přidáte rozmixované  do piškotového či ořechového těsta, získá výbornou chuť a počítejte i s menším množstvím přidaného cukru do těsta!

Chvála vody

Chvála vody

07. 01. 2012

O vodě už toho bylo napsáno až až, a to i zde. V loňském roce se média dokonce věnovala tomu, zda je lepší voda balená či voda kohoutková a zda ji naše pohostinství nabízejí a zdarma. Možná i díky tomu mnoho lidí přestalo kupovat balenou vodu a za...

Povánoční ohlédnutí

Povánoční ohlédnutí

01. 01. 2012

Tak. Vánoce jsou za námi. Někteří si sice povzdechneme "Ach jo, ještě 12 měsíců a jsou tu zase vánoce...", jiní dohledají zapomenuté dárky a mají přípravu na příští vánoce zahájenu, jiní si oddechnou, že je vše za nimi. Ale je tu ještě jedna skupi...

Květový čaj

Květový čaj

01. 01. 2012

Vedle klasických čajů jako je černý či zelený čaj, známe spoustu dalších - bílý, roibos, bylinkové čaje... O příchutích ani nemluvě. V neposlední řadě jsou pak čaje ovocné a nyní i velmi oblíbené květové. Při jejich přípravě je třeba dbát správné ...

Jak snadno oloupat vejce

Jak snadno oloupat vejce

01. 01. 2012

Chcete-li snadno oloupat vejce uvařené natvrdo, nejen že je dobré ho nechat zchladit ve studené vodě, ale před vlastním sloupnutím skořápky ho naťukněte a lehce poválejte na prkénku. Vytvoří se tak síť jemných prasklinek a vejce velmi snadno oloup...

Voňavý cukr

Voňavý cukr

22. 12. 2011

Chceš něčím ozvláštnit obyčejnou stolní cukřenku a překvapit hosty jejím voňavým obsahem? Jestli chceš, aby cukr voněl, přidej k němu sušené plátky citronové nebo pomerančové kůry. Vůně je to báječná!

Lehké houby

Lehké houby

19. 12. 2011

Houby budou pro organizmus lépe stravitelné, když je deset minut před tepelnou úpravou naložíš do citronové šťávy a trochu osolíš. Kromě toho se nakonec rychleji uvaří.

Solení luštěnin před nebo po uvaření?

Solení luštěnin před nebo po uvaření?

18. 12. 2011

Začínají kuchařky určitě ocení poznatek, že čočka, hrách ani fazole se nesmí při vaření solit. Jinak ztvrdnou, i kdybyste je vařili sebedéle ;-)

Jiné použití musli

Jiné použití musli

14. 12. 2011

V dobré víře,že udělám dětem radost,jsem jim nakoupila různé druhy musli.Doufala jsem,že si je budou dávat k snídani a já se uleju od pečení...Jenže milá rodinka je zmlsaná a odmítla tento polotovar.Bylo mi líto relativně drahou potravinu vyhodit,...

Potírání vajíčkem

Potírání vajíčkem

11. 12. 2011

Potřebujete potřít drobné pečivo rozšlehaným vajíčkem ? Zkuste místo peroutky použít kosmtický štěteček - výsledek bude daleko přesnější a přiměřenější.

Zhrudkovatělý cukr

Zhrudkovatělý cukr

11. 12. 2011

Když vám po obalení vánoční štóly, poté co jste ji potřeli rozpuštěným máslem, zbyde moučkový cukr, který se však spojil s máslem a zhrudkovatěl, nezoufejte. Stačí nechat máslo s cukrem vyschnout a potom roztlouci v hmozdíři. Takto získaný moučkov...

Tvar vosího hnízda

Tvar vosího hnízda

11. 12. 2011

Také milujete vánoční cukroví - vosí hnízda? A není vám divné, proč toto cukroví má kuželovitý tvar připomínající více včelí úl, když přece vosí hnízdo má tvar kulovitý? 

Kdy jsou skořicové hvězdičky už upečené ?

Kdy jsou skořicové hvězdičky už upečené ?

08. 12. 2011

Kdy jsou skořicové hvězdičky už upečené ? Tehdy, když po zatlačení na ně lehce zapruží a na spodní straně jsou ještě trochu zavlhlé.

K čemu všemu je dobrá sůl ?

K čemu všemu je dobrá sůl ?

08. 12. 2011

Když se řekne sůl, obvykle si to každý spojí jen s vařením. Ale sůl pomáhá i jinak. Například s její pomocí lépe odstraníte přilepenou žvýkačku (sůl ji prostě "rozežere"). Stejně tak dobře sůl poslouží při mytí rámů oken - stačí ji trochu přidat d...

Jak na potravinovou fólii?

Jak na potravinovou fólii?

08. 12. 2011

Občas se stane, že potravinová fólie nejde dost dobře odmotat. Stačí ji na chvíli dát do mrazničky a uvidíte, že pak to půjde snadněji.

Dýňová polévka Hokkaido

Dýňová polévka Hokkaido

Na másle zpěníme cibuli a necháme zesklovatět, přidáme česnek a na kostky nakrájenou dýni (druh Hokkaido se...

Rychlá hrnková bublanina

Rychlá hrnková bublanina

Do prosáté mouky, smíchané s práškem do pečiva, přidáme vejce, vanilkový cukr, mléko a olej, popř. špetku s...

Výborné vánoční perníčky (hned měkké)

Výborné vánoční perníčky (hned měkké)

Z uvedených ingrediencí vypracujeme těsto, které rozválíme na cca 0.5 cm a vykrajujeme různé tvary. Položím...

Červené zelí k huse či kachně

Červené zelí k huse či kachně

Červené zelí si na jemno nakrájíme a přidáme k na jemno nastrouhané (oloupané a vyjádřené) jablko. Podlijem...

Pravý maďarský guláš

Pravý maďarský guláš

Omyté maso osučíme do papírové utěrky a nakrájíme na menší kousky. Osolíme je a opepříme. oloupané cibule n...

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...