Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Blogy - stránka 6

Vánoční cukroví

Vánoční cukroví

07. 12. 2011

Od mala nesnáším piplavou práci-což je i pečení vánočního cukroví. Má sestra je naprosto opačného ražení -peče ráda, dobře, chutně. Dokonce svými výtvory, které se hodí spíš na výstavu než do úst, zásobuje celou rodinu.My jen nakoupíme a sestra tv...

Vůně z ryby

Vůně z ryby

07. 12. 2011

Blíží se Vánoce, všichni, resp. téměř všichni budeme smažit kapra. Někdo obalovaného, někdo neobalovaného, dietáři vymění smažení za jinou úpravu. Ale všichni budeme mít stejný problém - rybí maso má typickou vůni, která nemusí každému vyhovovat. ...

Chipsy do polévky

Chipsy do polévky

07. 12. 2011

Dočetla jsem se o tipu na chipsy do polévky, nelenila jsem a vyzkoušela k naprosté spokojenosti. Oč jde ? Vzala jsem nožičku klobásy, nakrájela ji na tenoučká kolečka, opekla do křupava a pak vložila do polévky (opékala jsem nasucho, jen pak ještě...

Sůl a olej

Sůl a olej

07. 12. 2011

Jistě víte, že sůl se v oleji nerozpouští. Přesto je součástí např. řady marinád. Tak jak na to ? Inu já dávám také pár kapek citronové šťávy, takže sůl napřed rozpustím v ní, teprve pak přidám ostatní ingredience a dobře prošlehám.

Dobré rady na vánoce a nejen na ně

Dobré rady na vánoce a nejen na ně

06. 12. 2011

Vanilkové rohlíčky nedělejte příliš na krajích tenké a špičaté, ať vám nezhnědnou a nelámou se. Kynuté těsto před konečným zpracováním nesmí být příliš řídké, ale naopak, pokud jej vymícháváte, tak raději řídké, mouku domícháte později, proč se z...

Vyloupané vlašské ořechy

Vyloupané vlašské ořechy

05. 12. 2011

Loni jsem si nakoupila velké množství vyloupaných vlašských ořechů. Většinou je dám do mrazáku, zalité ve fólii a vytlačený vzduch, nezaberou moc místa  a jsou stále chutné a po ruce. Bohužel jsem nějaké loni nechala ve sklenici a tam mi žluk...

Kukuřičná strouhanka

Kukuřičná strouhanka

04. 12. 2011

Dlouho jsem zde nebyla a tak nevím, zda ji už někdo neobjevil a nepředstavil. Včera jsem si ji  koupila, existují 2 druhy, světlá a pomerančově zbarvená. Obalila jsem tím žralocí řízky, pokapané citronem a obalené klasicky v trojobalu a opravdu j...

Baranie (Skopové) Mäso

Baranie (Skopové) Mäso

29. 11. 2011

Baranie mäso je v priemere po bravčovine najtučnejšie. Pretože však má jemnejšie svalové vlákna a voľnejšie väzivo ako mäso veľkých zvierat, je straviteľnejšie ako hovädzina.Má svoju zvláštnu osobitnú chuť a vôňu, vďaka ktorej je buď veľmi obľúben...

Opilé rozinky - víceúčelově

Opilé rozinky - víceúčelově

27. 11. 2011

Do různých těst přidáváme rozinky namočené v rumu, opilé rozinky. Zpravidla si je připravujeme sami doma. Po jejich použití do těsta zbyde rumový nálev, který ne vždy celý spotřebujeme při pečení. Pokud nám ho zbyde trochu více, určitě najde své d...

S mascarpone opatrně

S mascarpone opatrně

27. 11. 2011

Když budete šlehat mascarpone, tak pozor - jen krátce, jinak, díky vysokému obsahu tuku, získáte skoro máslo !

Snadnější vykoštění ryb

Snadnější vykoštění ryb

27. 11. 2011

Zkuste kulatou mísu položit dnem vzhůru a na ni položit rybu, tedy přes vypouklé dno mísy. Uvidíte, že kosti lehce vystoupí a vy je snáze vyjmete.

Anýz vonný

Anýz vonný

11. 11. 2011

Pronikavě vonící, až 60 cm vysoká jednoletka anýz vonný, má svůj původ ve východním Středomoří. Rostlina, na první pohled připomínající petržel nebo mrkev, po odkvětu poskytuje semena s netradiční sladkou lékořicovou příchutí. Sběr a skladování Pl...

Bábovka s cukrovou krustou

Bábovka s cukrovou krustou

06. 11. 2011

Chcete-li mít bábovku trochu jinak, vysypte formu ještě krystalovým cukrem. Ten udělá pak na povrchu bábovky krásnou, křupavou krustu.

Využití rozmarýnu

Využití rozmarýnu

06. 11. 2011

Rozmarýn má v kuchyni své nezastupitelné místo. Ale lze ho využít i jinak, než obligátně jako koření. Budete-li připravovat špíz, zkuste místo špejle či jehly použít větvičku rozmarýnu, z jejíhož stonku otrhejte část jehliček a ponechejte jich jen...

Vylepšený trhanec

Vylepšený trhanec

06. 11. 2011

Do trhance se tradičně přidávají rozinky. Chcete-li ale jeho chuť ozvláštnit, zkuste přidat také brusinky, případně i mandle.

Netradiční vepřová pečeně

Netradiční vepřová pečeně

06. 11. 2011

Nevěřili by jste, jak získá na chuti vepřová pečeně, když k ní přidáte skořici.

Houbařská sezóna

Houbařská sezóna

05. 11. 2011

Tak jsem si koupila nové číslo časopisu Svět potravin a tak se s Vámi dělím o články.... Houbařská sezóna ještě zdaleka nekončí. Vyrazit za houbařskými úlovky můžete ještě  na konci října a v listopadu, kdy v lese roste široká paleta nejrůzn...

Rituály

Rituály

05. 11. 2011

Jsem divná? Čím jsem starší ,tím víc začínám lpět na rituálech.Nikdy by mě nenapadlo,že začnu na stará kolena takto blbnout.V čem to vězí?Tak třeba káva-piju ji zásadně jen ze svého kytičkového keramického hrníčku,na tom by nebylo nic vzláštního,...

Mýty o keramických nožích

Mýty o keramických nožích

24. 10. 2011

A opět jeden velmi zajímavý článek, převzat z jistého časopisu Čilichili Pryč jsou doby, kdy se Horst Fuchs v televizi oháněl noži kalenými v oleji, krájel s nimi hřebíky, sekal lyžařské boty a holil si srst z rozličných částí těla. Dobám ocelo...

Intuitivní vaření

Intuitivní vaření

21. 10. 2011

Španělský ptáček jinak Tak jako každý týden horko-těžko vymýšlím menu pro Club, tak i minulý týden jsem ještě v úterý ráno nevěděl, co budem večer vařit. Někdy je to opravdu dřina něco zajímavého vymyslet, když je člověk limitovaný cenou,časem,m...

Pryč s bolestí hlavy

Pryč s bolestí hlavy

18. 09. 2011

Tak jsem se dočetla, jak některé potraviny mají vliv na naše tělo (zdroj už si nepamatuji), čtěte se mnou: Zní to až neuvěřitelně, ale podle výzkumu až 25% celé populace trpí chronickými bolestmi hlavy. Ženy trpívají bolestmi hlavy a migrénou čas...

Nejlepší těstoviny

Nejlepší těstoviny

07. 09. 2011

Nejlepší těstoviny se vyrábějí z pšeničné mouky. Obzvláště zdravé jsou těstoviny z celozrnné mouky, které jsou velice syté. Dostaneme je hlavně v obchodě zdravé výživy. Těstoviny jsou obohaceny vitamíny skupiny B, potřebné pro zdravý vývoj organis...

Káva a zase káva

Káva a zase káva

07. 09. 2011

Poté, co nás zase v tisku ujistili, že káva je zdravá, nezvyšuje tlak a napomáhá léčbě jater - cirhózy  -"ji piji s klidnějším svědomím!" :-))))) Jinak ale píšu pro něco jiného. Strašně mi chutná Ajurvédská káva, ale je dost drahá. Teď jsem přišl...

Kari a kari

Kari a kari

30. 08. 2011

Omlouvám se, že odbočuje od svého rozjímání nad Čínskou kuchyní a "čínou", ale zaujalo mě matení pojmů kari a kari. Pro mnoho z nás Čechů je to jen žlutý prášek exotické chuti a vůně, ale pro Inda je to jídlo. Indové vlastně ani kari prášek neznaj...

Pomazánky

Pomazánky

27. 08. 2011

Tuk na přípravu pomazánek má mít pokojovou teplotu, aby se snadno roztíral a spojil s ostatními surovinami. Máslo v pomazánce můžeme z části nahradit majonézou nebo tatarkou, docílíme tak jemnější chuti. Pomazánku můžeme nastavit bešamelovou omá...

Dýňová polévka Hokkaido

Dýňová polévka Hokkaido

Na másle zpěníme cibuli a necháme zesklovatět, přidáme česnek a na kostky nakrájenou dýni (druh Hokkaido se...

Rychlá hrnková bublanina

Rychlá hrnková bublanina

Do prosáté mouky, smíchané s práškem do pečiva, přidáme vejce, vanilkový cukr, mléko a olej, popř. špetku s...

Výborné vánoční perníčky (hned měkké)

Výborné vánoční perníčky (hned měkké)

Z uvedených ingrediencí vypracujeme těsto, které rozválíme na cca 0.5 cm a vykrajujeme různé tvary. Položím...

Červené zelí k huse či kachně

Červené zelí k huse či kachně

Červené zelí si na jemno nakrájíme a přidáme k na jemno nastrouhané (oloupané a vyjádřené) jablko. Podlijem...

Pravý maďarský guláš

Pravý maďarský guláš

Omyté maso osučíme do papírové utěrky a nakrájíme na menší kousky. Osolíme je a opepříme. oloupané cibule n...

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...