Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Blogy - stránka 7

Brambory a jejich příprava

Brambory a jejich příprava

25. 08. 2011

Chceme-li rychleji uvařit brambory, přidáme do vody lžičku prášku do pečiva. Pokud nevlastníme robot můžeme brambory na bramborák umlet na masovém strojku. Místo smažení můžeme bramborákové těsto nalít na pekáč a upéct v troubě. Pokud vaříme bramb...

Úprava masa

Úprava masa

25. 08. 2011

Když naše babičky potřebovaly, aby tepelně upravované maso rychleji změklo, přidaly k němu trochu octa nebo rumu. Maso určené k pečení vykostíme, lépe a rychtěji se propeče. Karbenátky budou šťavnatější a chutnější, když do mletého masa přidáme na...

Ingredience pro Čínskou kuchyni

Ingredience pro Čínskou kuchyni

25. 08. 2011

Dneska je vedro jak v Egyptským filmu, takže je kšeft na nic. Sedím si v kanceláři a brouzdám na webu a hledám zajímavé recepty.  A zase jsem vytočenej.  Číňani by koukali co všechno lze v Česku nazvat čínskou kuchyní.  A hlavně mě zarazili něk...

Masový vývar do zásoby

Masový vývar do zásoby

23. 08. 2011

Masový vývar je nejoblíbenějším zahájením oběda. Potřebujeme jej ale i jako základ pro mnoho dalších pokrmů. proto se vyplatí navařit si masový vývar do zásoby a zamrazit v porcích. Doporučujeme porce po 1/8, 1/4,  3/4 litru. Maso zalijeme vodou a...

Co to je "čína"???

Co to je "čína"???

22. 08. 2011

V poslední době mě při brouzdání na webech o vaření praštilo do očí názvosloví receptů. Hlavně se to týká Čínské kuchyně. Jelikož se Čínskou kuchyní zaobírám už skoro 30 let, tak si myslím, že bych už o ní něco mohl vědět. Pominu recepty jako ta...

Koření - kurkuma

Koření - kurkuma

11. 08. 2011

Opět z časopisu - Svět potravin Necelý metr vysoká rostlina Kurkumovník dlouhý kromě krásného vzhledu poskytuje svým pěstitelům silné tmavě žluté oddenky. Ty josu využívány do pokrmů nejen v jihovýchodní Asii, odkud pochází Čerstvá nebo sušená...

Libeček lékařský

Libeček lékařský

11. 08. 2011

Před nějakým časem jsem si koupila nově vycházející časopis o potravinách - Svět potravin a velmi mě tam zaujalo pár článků a tak předávám, aby i ostatní kulinářští nadšenci o nic nepřišli. Až dva metry vysoký libeček má svůj původ v oblasti St...

Co se stonky

Co se stonky

07. 08. 2011

Dostala jsem od známých nádherný celer i s natí. Listy jsem jako obvykle nasekala a dala zamrazit, ale co ty stonky? Zrovna jsem vařila těstoviny, tak jsem tam pár dala. Mohu konstatovat, že chuť to značně zvedlo.

Cibule

Cibule

04. 08. 2011

Víte, že cibule se v Čechách objevila až v 19. století? A přesto patří mezi nejpoužívanější zeleninu.

Brusinky

Brusinky

20. 07. 2011

Do cukroví, vánoček a mazanců přidávám sušené brusinky. Brusinky chutnají mnohem lépe než rozinky. Stojí to za vyzkoušení.

Zralé mango

Zralé mango

18. 07. 2011

Zralé mango v obchodech poznáte podle smolné vůně u stopky s takovým květinovým nádechem. Sice musíte všechny plody očichat, ale stojí to za to. Navíc teď v létě je hodně plodů přezrálých (a nejedlých) a ty se prozradí zase takovou zatuchlou vůní....

Zajímavosti o švestkách

Zajímavosti o švestkách

06. 07. 2011

Tento článek jsem dostala meilem. Protože se mi zdá zajímavý a přínosný, podělím se ráda i s vámi. Švestky – přírodní prostředek proti rakovině Švestka je v Rusku oblíbený strom. Ale většina našich hospodyněk vaří z jejích plodů zavařeninu, a ne...

Výroba umělého masa ze zkumavky má začít příští rok

Výroba umělého masa ze zkumavky má začít příští rok

06. 07. 2011

Tak to je taky pěkný hnus Příští rok se možná zapíše do dějin jako úsvit nové zemědělské revoluce, protože holandští vědci chtějí spustit testovací produkci masa „ze zkumavky“. Mimo jiné jde o jednu z technologií, které by mohly odpovědět na...

Máte chuť na Pangase?

Máte chuť na Pangase?

04. 07. 2011

Tak jsem před nedávnem narazila na VELMI zajímavý článek o dnes tak oblíbené rybě. Pangasius. A tak se s Vámi o něj dělím. Bohužel stává se obecně známou pravdou, že kvalita některých potravin, jež jsou nabízeny v českých supermarketech, je d...

Malá vychytávka

Malá vychytávka

03. 07. 2011

Začala jsem používat do krémů a náplní místo vanilkového cukru vanilkový jogurt. Jeden jogurt zvýrazní daleko víc vanilkovou chuť než van.cukry. Příklady použití: tvarohová náplň(kynuté buchty,koláče...),krémy do nepečených dortů(kysaná smetana,tv...

Kustovnice

Kustovnice

29. 06. 2011

Plody kustovnice se dají použít všude tam, kde používáte rozinky., Před použitím je třeba plody buď namočit nebo nechat dva dny volně na vzduchu, aby nebyly tak tvrdé.

Domácí vanilkový extrakt

Domácí vanilkový extrakt

26. 06. 2011

Skvělý tip pro ty, co neodebírají Gurmet. Radili tam, jak na výrobu domácího extraktu z vanilky. Nejdříve se musí lusk rozříznout a vyškrábat z něj dřeň. Lusk i dřeň se pak vloží do nějaké šroubovací sklenice a zalije se 190 ml ohřáté vodky nebo 6...

Muffiny "do zásoby"

Muffiny "do zásoby"

25. 06. 2011

Těsto na muffiny v pohodě vydrží i zmrazení. Já si tak připravím muffiny ve větším množství, ale místo do trouby jich dám část na mrazák. A když přijde chuť, stačí jen vyndat a nerozmražené dát péci.

Aby koláč nezvlhnul

Aby koláč nezvlhnul

25. 06. 2011

Ovocný koláč předtím, než je obložím ovocem, posypu strouhanými lískovými oříšky.

Náhradní pizza

Náhradní pizza

25. 06. 2011

Máte  chuť na domácí pizzu a nemáte těsto a nechce se vám s ním dělat ? Pomoc je snadná, použijte caibattu nebo arabský chléb - stačí jen rozkrojit na půlku, řez pokapat olejem a můžete začít obkládáním, pak už jen na chvíli zapéci do trouby a je ...

Sezamová semínka

Sezamová semínka

15. 06. 2011

Sezam sa pre jeho obsah minerálnych látok považuje za multiminerálnu potravinu. Obsahuje veľké množstvo vápnika, horčíka, železa, draslíka a fosforu. Z vitamínov to je tiamín /B1/, riboflavín /B2/, niacín /B3/, vitamín E - lecitín a karotény. Pria...

V hlavní roli mléko

V hlavní roli mléko

07. 06. 2011

Významnou roli v příjmu vápníku hraje mléko a mléčné produkty. Z těchto složek potravy se vápník nejlépe zužitkuje (vstřebává do organismu). Proto je nezbytné podporovat u dětí konzumaci mléčných produktů. Nejlepší cesta je jít jim příkladem, třeb...

Jaké víno si nalít k sýrům

Jaké víno si nalít k sýrům

03. 06. 2011

Všeobecně platí, že k čerstým sýrům se nejlépe hodí vína, která podporují jeho jemnou chuť. Ke kozímu sýru s grilovanou zeleninou vybereme víno, které bude s výraznou chutí kozích sýrů ladit (např. Veltlínské zelené, Tramín). Jemná vůně a kořenit...

Bazalka - koření

Bazalka - koření

02. 06. 2011

Bazalka obsahuje silice, triesloviny a iné látky. Zlepšuje činnosť obličiek, podporuje trávenie, zvyšuje chuť do jedla, udržiava rovnováhu črevnej flóry, pomáha pri hnačkách a nadúvaní. Je mimoriadne účinná pri odstraňovaní kŕčov všetkého dru...

Avokádo - zázračné ovoce

Avokádo - zázračné ovoce

31. 05. 2011

Avokádo je najvýživnejšie ovocie na svete. Aj keď obsahuje skoro 20 % tuku, cholesterol nezvýši, naopak, pomáha ho znižovať. Ide o rastlinné tuky, ktoré sú pre telo prospešné. Je mimoriadne vhodné pre deti do 5 rokov, pre anemikov, pacientov trpia...

Dýňová polévka Hokkaido

Dýňová polévka Hokkaido

Na másle zpěníme cibuli a necháme zesklovatět, přidáme česnek a na kostky nakrájenou dýni (druh Hokkaido se...

Rychlá hrnková bublanina

Rychlá hrnková bublanina

Do prosáté mouky, smíchané s práškem do pečiva, přidáme vejce, vanilkový cukr, mléko a olej, popř. špetku s...

Výborné vánoční perníčky (hned měkké)

Výborné vánoční perníčky (hned měkké)

Z uvedených ingrediencí vypracujeme těsto, které rozválíme na cca 0.5 cm a vykrajujeme různé tvary. Položím...

Červené zelí k huse či kachně

Červené zelí k huse či kachně

Červené zelí si na jemno nakrájíme a přidáme k na jemno nastrouhané (oloupané a vyjádřené) jablko. Podlijem...

Pravý maďarský guláš

Pravý maďarský guláš

Omyté maso osučíme do papírové utěrky a nakrájíme na menší kousky. Osolíme je a opepříme. oloupané cibule n...

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...