Borůvkový ráj při Borůvkobraní v Bor(ůvk)ovanech

BORŮVKOBRANÍ - Borovany u Českých Budějovic, 13. a 14. 7. 2013 -  IX. ročník gastronomicko-kulturní akce.

Lesy v okolí Borovan ukrývají modré bohatství. Tento poklad si místní už několik let nenechávají pro sebe, a tak i letos má v kulturním kalendáři obce své místo stále populárnější Borůvkobraní – borůvkové a folklorní slavnosti. Modrou pusu od nejrůznějších dobrot připravených z borůvek můžete mít o víkendu 13. a 14. července. Bývalý klášter, jeho nádvoří a park, ale i školní jídelna, budou v těchto dnech tonout v modři malých kuliček. 

Borůvkový ráj při Borůvkobraní v Bor(ůvk)ovanech
Novinkou letošního ročníku je ukázková borůvková zahrada, kde bylo na podzim 2012 vysázeno 8 odrůd zahradních borůvek a kde vám poradí Borůvkový zahradník s jejich pěstováním a budete mít možnost si sazenice také zakoupit. Tato zahrada je přístupná veřejnosti od května do konce září. V Borůvkové zahradě bude v průběhu Borůvkobraní vznikat socha ze dřeva – Borůvka.

Další novinkou je výstava výtvarných prací dětí, fotografií a aranžmá borůvek a ručních prací místních žen na téma Borůvkový ráj.

Pro návštěvníky Borůvkobraní bude připravený borůvkový a řemeslný jarmark, borůvkové a staročeské občerstvení. Zakoupíte zde borůvky, džemy, lívance, koláče, kremrole, domácí likér, pivo, borůvkové portské víno – jak jinak než vše z borůvek… Gastronomickými novinkami letošního Borůvkobraní jsou například borůvková pizza, paštika, maso na borůvkách a borůvkový sirup.  

Borůvkový ráj při Borůvkobraní v Bor(ůvk)ovanech
Jak moc dětem borůvky chutnají, to mohou předvést při soutěži dvojic jedlíků O poklad borůvkového koláče.Dospělí soutěží v pojídání knedlíků O krále borůvkových knedlíků. Všichni se pak mohou zúčastnit Mistrovství světa v chytání borůvek do úst za 1 minutu.

Na Borůvkobraní ale nemusíte jen jíst. Můžete načerpat inspiraci pro svou kuchyni, zahradu i dekoraci bytu. V Borůvkovém receptáři kuchař Petr Stupka představí tradiční i netradiční borůvkové dobroty, a to včetně ochutnávky. O léčivých účincích lesních bobulí se přesvědčíte v Borůvkové lékárně. Rádi se originálně krášlíte? Pak právě pro vás je připraven kurz borůvkové batiky, malování na trička, tvoření borůvkových náušnic či skleněných korálků v prostorách parku.  

Máte strach, že vaše malé děti se na jarmarku budou nudit? Bojíte se zbytečně. I na ně v Borovanech pamatují. Čekají na ně pohádky divadélka Játojsem a loutkového souboru Jiskra, kejklíř Vojta, čtení Borůvkové pohádky, historické kolotoče a borůvkové soutěže a hry v parku.

Borůvkový ráj při Borůvkobraní v Bor(ůvk)ovanech
Nechybí bohatý kulturní program. Sobotní den je věnovaný jihočeskému folklóru, lidové kuchyni, s večerním koncertem GIPSY WAY cikánské kapely Romano stilo z Bratislavy. V neděli se vystřídají nejrůznější žánry zaměřené na všechny věkové kategorie, celou akci zakončí večerní koncert folkové kapely Poutníci. 

Podrobný časový program naleznete na www.boruvkobrani.cz
přidejte na:
Šéfredaktor

21. 06. 2013

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář