Nadýchané suflé

Ohromte dokonalým dezertem zvaným suflé. Že nevíte, co je to suflé? Jedná se o mini dortík, který pečeme v miskách či hrníčku. Můžeme jej upéct v troubě, ale lze ho připravit i v mikrovlnce. Je vynikající a příprava není nijak složitá.


Název soufflé pochází z francouzštiny a byl odvozen ze slova “souffler”, jenž znamená dýchat, vát, vanu a dokonce i explodovat. Pokud bychom to chtěli přeložit doslovně, řekli bychom že je to šum či šelest. Je to tedy, v přeneseném významu, lehký a nadýchaný dortík plný vzduchových bublinek. Připravuje se ve slané i pikantní formě a takto jej podávají jako hlavní jídlo. Sladká varianta souffle se podává jako velmi oblíbený dezert.

#tescoma-akce-velmi-siroky 

Banánové sufflé s kávovou zmrzlinou

Banány jsou bohaté především na vlákninu, přesněji 2 druhy - pektin a pomalu stravitelný (rezistentní) škrob. Množství obou druhů vlákniny klesá spolu s tím, když banán zraje. Banány se doporučují lidem, kteří se snaží zhubnout, protože obsahují jen málo kalorií.


Prospívají i našemu srdci, pomáhají totiž díky draslíku regulovat krevní tlak. Mají antioxidační účinky, pomáhají udržet vaše ledviny zdravé a pokud je budete konzumovat pravidelně, mohou vám pomoci zmírnit křeče a otoky, které souvisí se sportovním výkonem či cvičením.


Tvarohové suflé s malinovou omáčkou

Maliny jsou skvělým antioxidantem a pomáhají i při očních obtížích, neboť obsahují karotenoidy - především provitamín A. Díky vitamínu C posilují imunitu a s vitamínem B bude naše kůže zdravější, pružnější a prospěje to i kvalitě vlasů.


Maliny zmírňují hemoroidy, pomáhají léčit akné a jiná kožní onemocnění a doporučují se při astmatu nebo kornatění tepen. Také podporují trávení, podporují odvodnění organismu, pomáhají při léčbě cukrovky a zmírňují revmatismus a křeče při onemocnění žlučníku.

Sýrové suflé



Chuť ementálu vynikne nejlépe s vínem. V kuchyni se ementál používá ke gratinování pokrmů, můžete jej zapékat nebo ho použijete jako náplň do slaných koláčů - jako je třeba tradiční francouzský quiche. Vyzrálý ementál má nádhernou oříškovou chuť a je ideální na přípravu suflé či fondue, neboť se krásně rozpouští.



Čokoládové suflé


Vejce obsahují kromě bílkovin, vitamínů a minerálů, také lecitin. Mají vysokou biologickou hodnotu, proto není divu, že je tato oblíbená surovina tak důležitá, nejen pro budování čisté svalové hmoty. Mají všestranné využití, můžeme je vařit, smažit, přidávat do salátů či pečiva, prostě se bez nich v kuchyni příliš neobejdeme.






#chefparade-siroky 
přidejte na:

01. 03. 2017

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář