Bramborové variace

Brambory nejsou jen obyčejnou přílohou. Někteří využívají brambory jen jako rychlou a poměrně sytou přílohu. Dnes vám poradíme, jak z nich vykouzlíte báječný hlavní chod.

Bramborový koláč se slaninou a koprem

Kopr má díky éterickým olejům výraznou vůni. Proto bude nejlepší, když jej budete skladovat v uzavřených nádobách. Kopr vonný se pěstuje na mnoha českých zahrádkách. Je bohatý na vitamín C, pomáhá zlepšit trávení a zmírňuje plynatost.

Bez této bylinky si neumíme představit tradiční český pokrm - koprovku. V dnešní době bývá součástí spousty předkrmů, hodí se k lososovému tataráku, ale rozumí si i s dýní, smetanou nebo čerstvou zeleninou.

Bramborákový řízek

Brambory nejsou jen bohatým zdrojem vlákniny a bramborového škrobu, jenž se v těle přeměňuje na energii. Obsahuje také velké množství vitamínu C, posiluje tedy naši imunitu. Dále v něm najdeme i vitamín B1, B2, B3 a B6. Našemu zdraví neprospívají jen samotné brambory.

Možná se budete divit, ale mnohem zdravější je jejich šťáva, která má protizánětlivé účinky a také pomáhá do bolesti kloubů a zad. Prospívá i našemu srdci, pomáhá při hubnutí a skvěle si poradí i s ekzémy či akné. Navíc také dokáže snížit hladinu cholesterolu a pomáhá odplavit z těla i škodlivou kyselinu močovou.

Krémová bramborová polévka

Tofu původně pochází z Číny a vzniká srážením sójového mléka. Má málo kalorií, takže je vhodnou surovinou i pro redukční diety, a obsahuje vitamín B, vápník, železo a hořčík. Neobsahuje ani laktózu a ani cholesterol. Zmírňuje pálení žáhy, působí jako prevence osteoporózy.

Navíc nemá skoro žádnou chuť, takže se hodí prakticky ke všemu. Přidáváme ho do polévek, salátů, na pizzu či do těstovin. Můžeme jej marinovat, grilovat, smažit a péct nebo jej můžeme zamíchat do zeleniny a připravit si “čínu”. Využít jej můžeme i jako náhražku tvarohu. Také se z něj připravují dezerty a pomazánky.

  
přidejte na:
Šéfredaktor

14. 11. 2018

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář