Chilli - milujete nebo nenávidíte?


Chilli papričky


Známe je také pod názvem “Cayenský pepř” a existuje několik stovek druhů. Rozlišujeme je podle míry obsahu kapsaicinu. Existuje mnoho důvodů, proč tyto papričky konzumovat denně, ale málokdo je schopný snést jejich pálivost a dráždivost.


Pěstování


Nemusíte vlastnit skleník ani fóliovník, abyste si mohli vypěstovat svoji chilli pochoutku. Stačí vám balkón či parapet a květináč. Semínka by měla být uchovávána na chladném, suchém a temném místě a když je chcete použít, neměla by být starší než 3 roky. Jinak by se tam držely plísně a nezabránili byste ani zvýšenému výskytu škůdců. Podle zvoleného druhu papriček, jim dopřejte vhodnou teplotu a zasaďte je ve správnou dobu. Jinak vám plody nestihnou pořádně dozrát. Čím jsou papričky menší, tím větší ostrostí vládnou a mají i intenzivnější chuť.


Účinky


Pomáhají nám zrychlovat metabolismus a jsou skvělým pomocníkem, když se snažíte zhubnout. Působí i jako ochrana proti nádorům a preventivně funguje proti vzniku rakoviny. Ideální množství papriček, aby se zvýšili účinky na náš organismus, je asi 4 chilli papričky týdně. Obsahují železo, měď, draslík, mangan, hořčík, vlákninu a další důležité látky, které nám prospívají. Papričky fungují i jako antioxidanty, prospívají naši duševní stránce, jsou vhodné pro diabetiky, neboť pomáhají regulovat hladinu cukru v krvi. Také snižuje cholesterol a tím omezuje výskyt srdečních chorob. Užívání chilli papriček také pomáhá při bolestech kloubů, zmírňuje revmatismus a artritidu. Někteří ho také vnímají jako zeleninu, jenž má afrodiziakální účinky.


Při předávkování chilli papričkami nesmíte pít vodu. Doporučuje se zahnat pálení mlékem či jogurtem. Také může pomoci kousek sýru či chleba nebo si dejte do úst kostku cukru či kousek čokolády. Sladká chuť tu přehnaně pálivou potlačí a vstřebá. Můžete si vypomoct i panákem alkoholu, ve kterém se chilli dobře rozpouští.


Nákup papriček a použití v kuchyni


Když papričky kupujete, vybírejte pouze takové, které mají nádherně hladký povrch a jsou lesklé přirozeným způsobem. Nekupujte svraštěné plody, ale pěkně pevné. Čerstvé papričky uchováte v ledničce i týden a pokud je zmrazíte, tak ještě déle. Ale zmražením ztratí na své pálivosti. Sušená verze chilli papriček vydrží dlouho, a když je správně uskladníte do vzduchotěsných krabiček, vydrží vám ještě déle.


Chilli se používá hlavně v thajské, mexické a také v indické kuchyni. Především se přidává do omáček, salsy, dresinků, pomazánek či se přidává k masům. Horká čokoláda se dá ozvláštnit přidáním chilli koření. Tato kombinace sladké a pálivé chuti vás možná příjemně překvapí.


přidejte na:

29. 03. 2016

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář