Chlazené potraviny = čerstvé potraviny

 

 

Existuje necelé jedno století, ale nikdo si bez ní nedokáže představit život, stala se nedílnou součástí každé domácnosti a nás všech. A proč tomu tak je? Je to uspěchanou dobou, stylem života nebo jen náročností lidské existence? Koluje o ní několik teorií. A o čem tady mluvíme?

Mluvíme o nočním miláčkovi spousty jedinců, bílém studeném příteli, který nás vždycky naplní spokojeností a schovává pro nás vždy něco dobrého. Ano, mluvíme o ledničce! Jestliže si někdo dokáže představit život bez této novodobé vymoženosti, tak já tedy ne!! Kam bychom přece jen dali syrové vepřové maso, salámy, sýry nebo třeba jogurty a zeleninu. Ne, pátý schod v panelákovém sklepě by to opravdu nebyl. Opomeneme-li to, že bychom potraviny nemuseli najít, je tato alternativa nevhodná z hlediska prašnosti a vůbec hygienického stavu.

Němec Carl von Linde, který v roce 1876 vytvořil první velkou bednu s komorou na vložení kusu ledu, jenž ochlazoval celou bednu, možná nečekal, jaký úspěch nakonec sklidí. V dnešní době by si bez ledničky nikdo nedokázal představit život, už jen krátké vypnutí proudu je pro nás pomalu katastrofou. To, co my dnes považujeme za standard, byl v minulosti obrovský luxus. Taková lednička totiž kdysi stála tolik, co motorový vůz střední třídy.

Za řadu let se propracovaly technické parametry na vysokou úroveň a cena se klesla na úroveň měsíčního příjmu. Začal se klást důraz na malou spotřebu a velkou výkonnost. V současnosti se vyrábí několik energetických tříd od A+++ až po G, kdy třída A je nejvíce úsporná. Stále je však kladen velký důraz na poměr ceny a výkonu.  Mezi další aspekty při výběru patří barva, design, značka, velikost a další. Moderním trendem se stávají dvou dveřové ledničky, které jsou typické pro Ameriku. Mezi jejich výhody patří možnost oddělení masových výrobků od ostatních, noční senzory, osvětlení madel, hodiny, nastavení teploty, možnost přeorganizování interiéru lednice, Eco režim či elektronické ovládání.

Důvod jejich oblíbenosti je čistě hygienický. Lednice snižuje tvorbu bakterií a hnití potravin. Jsou schopny maso bez zamrazení uchovat až tři dny. Neopomeňme jej však skladovat v uzavřených nádobách, aby nedošlo ke kontaminaci dalších potravin. Ovoce a zeleninu pak skladujeme v nádobách jim určeným, protože nemají rády přímý chlad a mohly by omrznout.

V České republice získávají čím dál větší oblibu dvoudvéřové lednice v americkém stylu. Jsou rozdílné ve vnitřním uspořádání. Nabízejí i výrobníky ledu či multifunkční display. Design se provádí nejen v klasické barvě, ale i v chromu nebo potom v barvách. Jednou z těchto lednic je také chladnička Philco PX 5261 z řady XXL, která je vybavena dvěma kompresory a dvěma výparníky (DCTE system). Výhodou této technologie je možnost ze spodní části chladničky, která běžně funguje jako mrazák, udělat lednici. Tuto vlastnost oceníte zejména při pořádání velkých rodinných oslav.

Je docela možné, že to nebude dlouho trvat a lednička vám sama doporučí, co ze surovin, kterým dochází trvanlivost, uvařit či jaké potraviny v nejbližší době dokoupit.

přidejte na:
Šéfredaktor

26. 06. 2014

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář
Chybějící obrázek
Já dávám taky skoro všechno do ledničky. Navíc jsem si koupila úložný box do ledničky z https://www.plaza.cz/ulozny-box-do-lednicky--4-ks/ , takže mám všechno ještě zavřené, aby se k jednotlivým potravinám, hlavně ovoci a zelenině nedostával vzduch a tím zůstaly déle čerstvé Hlavně se mi i líbí, jak to mám v ledničce pěkně uspořádané :-) .

kristýna ryglová 10. 12. 2022, 01:04