Chvalme červenou řepu


Je nenápadná, krásou nijak neoplývá a je námi velmi často opomíjená. Nevyhledáváte ji, protože nemáte rádi její chuť? Připomíná vám krmi pro zvířata? Přesto obsahuje tolik zdraví prospěšných látek, že bychom měli překonat odpor k ní a konzumovat ji alespoň jedenkrát týdně, a to nejraději ve formě salátu, ať už v syrové nebo vařené formě. 


Co obsahuje a čím je nám prospěšná? 

Je vysoce zásaditá a má velkou schopnost potlačovat viry a bakterie. Obsahuje důležité minerální látky jako draslík, hořčík, jód, železo, mangan, zinek a má i vysoký obsah vitamínu C a E. Zbavuje mozek jedovatých kovů, například hliníku. Je rovněž velmi účinná při snižování krevního tlaku - stačí vypít denně 1 malou skleničku řepové šťávy. Šťáva z řepy se doporučuje i jako prevence proti rakovině, ale i pro rekonvalescenci po její léčbě. Obsahuje také velké množství vlákniny, důležité pro správné zažívání a očistu střev. Díky velkému obsahu křemíku napomáhá udržovat krásnou pleť. A nesmíme zapomenout i na velký objem kyseliny listové, která je důležitá pro nastávající maminky, protože podporuje správný vývoj ještě nenarozených dětí. 


Konzumace červené řepy 


Nejlépe je ji jíst v čerstvém stavu, protože tepelným zpracováním ztrácí část užitečných látek. Syrová se dobře uplatní v salátu. Je vhodné ji kombinovat s česnekem, jablky nebo křenem. Také ji můžeme použít jako základ zdravých pomazánek, které doplníme výraznými sýry, třeba balkánským nebo bryndzou. Oblíbený je rovněž řepný salát se zelím, křenem a jablky. Ze syrové řepy můžeme připravit rovněž šťávu, kterou pro zlepšení chuti smícháme se šťávou z mrkve. I tepelně upravená řepa je dobrým zdrojem vitamínů. 

Salát z vařené řepy bychom měli do jídelníčku zařazovat co nejčastěji. Dále ji využijeme do různých polévek, pomazánek, kaší, placiček a podobně. 

Řepu lze také péct v troubě na plechu: oloupanou řepu nakrájíme na špalíčky, pokapeme olivovým olejem, osolíme, opepříme, přidáme koření nebo bylinky, které máme rádi a upečeme do křupava. 


Je to skvělá a zdravá pochoutka třeba k televizi místo smažených brambůrků. Ještě stojí za zmínku i řepa usušená a pomletá na prášek. Je vhodná pro ty, kteří ji nemají v oblibě, a přesto by chtěli využít jejích ozdravných účinků. I sušená je velmi účinná a podporuje regeneraci tělesných a mozkových buněk.



přidejte na:
Jana Smidži

04. 04. 2016

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář