Čím nahradit cukr?


Přírodní náhražky cukru aneb bílý cukr je zlo


Všichni víme, že bílý rafinovaný cukr nám nedodá žádné výživné látky. Pouze z něho přibíráme na váze. A třtinový cukr? Na ten raději také zapomeňte. Třtinový je sice zdravější, ale má podobné vlastnosti, jen není chemicky upraven jako bílý, aby lépe vypadal. Cukr nemusíte vymazat ze svého života, zkuste jej vyměnit za zdravější a mnohdy i chutnější přírodní náhražky.




Med


Med je sice zdravým přírodním sladidlem, ale bohužel má stejně kalorií jako ten bílý. Pokud se tedy snažíte zhubnout, měli byste na něj zapomenout.





Javorový sirup


U nás se moc nepoužívá, ale určitě o něm víte, že si s ním v Americe polévají lívance. Je škoda, že se u nás nepoužívá místo bílého cukru. Javorový sirup je sladší než bílý a má mnohem méně kalorií. Je skvělý nejen do pokrmů, ale také k oslazení kávy či jiných nápojů.





Stévie


Z přírodních náhražek cukru je stévie nejideálnější volbou. Je sice sladší než bílý cukr, ale co vás jistě potěší je, že obsahuje 0 kalorií a nezkazíte si po něm zuby. Ale neobsahuje žádné další živiny, což je celkem škoda. Samotná rostlinka vám toho moc neosladí, ale zkuste si koupit stévii v podobě prášku, krystalků či sirupu.


Kokosový cukr


Jedná se o zpracovanou mízu z kokosu, která obsahuje vitamíny a minerály, jenž jsou pro náš organismus ideální. Glykemický index u kokosového cukru je nižší než u bílého. Je také lepší než agávový sirup, protože obsahuje méně fruktózy, která se pak přeměňuje na tuk.



Sirup z agáve


Je podobný bílému cukru, ale agávový sirup je sladší. Výhoda je v tom, že budete dochucovat menším množstvím sirupu. Obsahuje příliš velké množství fruktózy, takže s užíváním buďte opatrní.


Skořice


Do kávy si můžete místo cukru přidat špetku skořice. Nejen, že vám ji nepatrně osladí, ale posílí vaši imunitu bez přidaných kalorií. Skořice dokáže snížit i hladinu cukru v krvi.


Melasa


Jedná se o hnědou tekutinu (sirup), která vzniká při úpravě (rafinování) bílého cukru. Tato přírodní náhražka cukru je zdravější než třtinový cukr. Je také lepší než med, protože má jen ⅓ jeho energetické hodnoty. Melasa je také bohatá na minerální látky - fosfor, železo, sodík, vápník, draslík, zinek a chrom. Obsahuje také vitamín B, C, nenasycené mastné kyseliny a kyselinu listovou. Doporučuje se s ní sladit při hubnutí.


Xylitol


Je vyráběn z kukuřičných klasů a dřeva a doporučuje se pro diabetiky. Reguluje hladinu cukru v krvi a udržuje ji stabilní a nízkou. Xylitol najdete i v přírodě - v ovoci a zelenině. Počítejte ale s tím, že si připlatíte. Za balení, které obsahuje asi 450 g tohoto sladidla zaplatíte přibližně 250 Kč.


Sladké plody


Některé plody jsou přirozeně sladké. Nejsladší jsou datle nebo nastrouhaná mrkev. Mrkev obsahuje vitamín A a hořčík a nahradíte s ní nejen cukr, ale i mouku. Datle jsou zase bohaté na vlákninu a železo. Pokud si pořídíte datle ve formě pasty, pak se lépe spojí s každou surovinou. Mrkev i datle se ideálně hodí do zákusků či koláčů.



přidejte na:

10. 05. 2016

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář
Chybějící obrázek
O stévii jsem slyšela poprvé, až když jsem si koupila sladidlo SlaDIA , jsem ráda že jsem si vybrala dobře, aspoň nepřiberu a chuťově to není poznat že nesladím klasickým cukrem.

Lucka 21. 11. 2016, 10:11