Citronová tráva - znáte?


Citronová tráva, Voňatka citronová nebo také Citronela


Přidává se hlavně do asijských pokrmů, ale zvládnete si ji vypěstovat i u vás doma. Perfektně oživí polévky či ryby a přispívá k dobrému trávení.


Už díky samotnému názvu byste mohli hádat v čem jsou podobné citronům. Tím, co je spojuje, je intenzivní svěží vůně. Tráva voní více než citron a možná pro tu silnou vůni se citronová tráva přidává do parfémů či toaletních vod. Tato bylinka pochází z Asie, ale najdeme ji také v Africe či Austrálii.


Nepředstavujte si ji krásně zelenou jako běžnou trávu. Citronelu poznáte podle trsů dlouhých tenkých listů, které jsou šedé či šedozelené barvy. Mohou být vysoké i přes metr a půl a připomíná to tvarem jarní cibulku. Bílý kořen a z něj dlouhé a pevné listy.


Účinky citronové trávy


Působí antibakteriálně, vývar z citronové trávy můžete zkusit na zmírnění nachlazení, trávících potíží či při jiných zdravotních problémech. Posílíte si tímto vývarem i svou koncentraci. Pokud si po náročném dni chcete dopřát koupel, která vás povzbudí, přidejte citronelu do horké koupele a pocítíte příval energie. Jestli vás otravuje hmyz a už jste vyzkoušeli skoro všechno a nic nezabírá, tak vyzkoušejte vonné tyčinky právě s příměsí citronové trávy. Hmyz se této vůni raději vyhne.


Pěstování


Jelikož se pěstuje v teplých oblastech, citronela je citlivá v zimním období (mráz, sníh). V létě ji vždy můžete umístit na balkon nebo na parapet za okno, ale v nižších teplotách ji raději v květináči udržujte doma pěkně v teple. Buď si ji vegetativně rozmnožíte, což je nejčastější a jednodušší způsob, nebo si nechejte naklíčit semínka. Ale semínka najdete v citronele pouze ve výjimečných případech. Jestli je objevíte nebo si semena koupíte, naložte je do půdy (hlína+písek) a pravidelně zalévejte. Neměli byste používat umělá hnojiva, protože by vám citronová tráva mohla ztratit aroma.


Její využití v kuchyni


Do pokrmů se dávají jen ty měkké části listů a tvrdší části se používají jako koření. Můžete ji používat čerstvou, sušenou nebo i mraženou. Nikdy vám neztratí chuť ani vůni. Citronelu nejlépe připravíte, když ji sloupnete vrchní vrstvu, pak nakrájíte a ještě se doporučuje ji rozdrtit pro lepší uvolnění aroma a chutí.


přidejte na:

31. 03. 2016

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář