Citronový dezert 4x jinak

Pokud jste přes Vánoce mlsali, pak už jistě nemůžete sladké ani vidět. Zkuste změnu. Citronové dezerty vás krásně osvěží.

#damejidlo-siroky 

Citronová pěna s lesním ovocem

Pistácie původně pochází z Asie. Název pistácie přísluší jak vysokým stromům, tak i jejich plodům, které se tvarem podobají šípku. Plody rostou v trsech a ihned po sklizni se praží. Díky tomu se jejich skořápky otevírají. Pistácie jsou bohaté na omega 3 mastné kyseliny a obsahují i spoustu minerálních látek a vitamínů.


Najdeme v nich vitamíny A, B a E a kromě jiného i vlákninu. Mají pozitivní vliv na činnost nervové soustavy a dokonce i zlepšují paměť. Pistácie se v kuchyni využívají především k výrobě zmrzliny, sladkých moučníků, krémů, přidávají se i do omáček nebo se jimi sypou saláty, maso, ryby a ovoce.

Citronový koláč s peřinkou


Kukuřičný škrob můžete znát i pod názvem maizena. Tento škrob vzniká zpracováním kukuřičných zrn a v kuchyni se používá hlavně pro zahušťování. Přidává se do polévek, omáček a nejrůznějších šťáv. Díky kukuřičnému škrobu jsou koláče, dorty i jejich náplně jemnější. Maizena neobsahuje lepek, takže je vhodná i pro celiaky.


Citronový koláč

Bez citronů se při přípravě citronových dezertů prostě neobejdete. Jedná se o druh citrusového ovoce, které roste na stromech v subtropických zemích. Původem však pochází z Asie. Při nákupu si všímejte, zda citrony nemají viditelnou plíseň či flíčky. Vybírejte raději hladké a pevné kusy.

Citrony můžete v kuchyni využít celé - citronovou dužninu, šťávu i kůru. Citronová kůra se většinou přidává do moučníků, ale i do svařeného vína, které bude mít výraznější aroma. Citronová šťáva pomáhá dochutit míchané nápoje, přidává se do omáček, čajů, limonád, krémů, marinád a připravují se z ní i polevy na dezerty. Citronová šťáva se hodí i k masu a rybám.

Citronová dobrota

Mléko je, co se týče vnějších vlivů, příliš citlivé. Snadno totiž pohlcuje pachy okolí a existuje i větší riziko, že se infikuje mikroorganismy. Pokud máte v ledničce potraviny s výrazným aroma, raději k nim nedávejte mléko. Jestliže ho celé nevypijete, alespoň se jej snažte pečlivě uzavřít.


Čerstvé mléko vám v lednici vydrží 3 - 5 dní, ale existuje i čerstvé mléko s prodlouženou trvanlivostí, které vydrží neotevřené až 10 dní. U trvanlivého mléka máte jistotu, že vám vydrží až 6 měsíců při pokojové teplotě. Vždy se snažte otevřené mléko vypít do 2 až 3 dnů.


#butlers-siroky 

přidejte na:

09. 01. 2017

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář