Co nevíme o zeleném čaji

20189_medium

Zelený čaj je nejoblíbenějším čajem v Číně a Japonsku. Má lahodnou chuť, vůni a silné fyziologické účinky. Nálev těchto zelených čajů je čirý, slámově žlutý, zelený a může být až načervenalé barvy. Zelených čajů je nepřeberné množství. Druhy se liší svým vzhledem, vůní, chutí.  Největším producentem jsou Čína a Japonsko. 

Výroba

Způsob, jak zpracovávat zelený čaj, je starý několik tisíc let a pochází z Číny. Na zásadních pracovních postupech se ale v průběhu staletí moc nezměnilo.

Nejprve se musí čajové lístky sklidit, pak se nechají dvě až tři hodiny zavadnout. Přitom ztrácejí třicet procent své vlhkosti a zvláční natolik, že jsou připraveny na další zpracování. Poté se krátce napařují nebo zahřívají při teplotě 85-90 °C po dobu 1,5 min., aby se tak zničily přírodní enzymy, které by mohly zahájit proces oxidace; ta totiž způsobuje přeměnu zeleného čaje na čaj černý. Na chuť čaje má rozhodující vliv, zda se lístky napařují či praží nebo jen krátce zahřejí na vysokou teplotu na pánvích.

V Číně se čaj zpracovává z převážné části ručně. Zelený čaj se praží na velkých pánvích zvaných wok, obvykle přímo nad ohněm nebo se pražení provádí v elektrických pánvích. V Japonsku se naopak lístky většinou napařují. Poté nastává svinování. Čajové lístky se svinují proto, aby se z nich při pozdější přípravě mohly snadněji uvolnit obsažené látky. Ve většině zemí se svinování provádí pomocí strojů, ruční svinování se provádí u čajů vyšší kvality. Posledním krokem je sušení. V Číně se vytápí prostory na sušení často pomocí ohně ze dřeva. Čajové lístky nasáknou jeho kouř, a proto mají některé druhy zeleného čaje „kouřové aroma“. Během procesu sušení se někdy k čajovým lístkům přidávají květy vonných rostlin, aby nasytily čaj svojí vůní. V Číně se k provoňování čaje používají květy jasmínu. Proces sušení musí proběhnout do úplného konce, jinak začne čaj plesnivět nebo dojde k fermentaci.

Zelený čaj stárne rychleji než černý, a měl by být proto spotřebován do jednoho roku. Pouze několik málo zelených čajů se hodí pro delší skladování. Důležité je, aby byl zelený čaj dobře uložen, a neztratil tak přirozené aroma a jemnou vůni. Vhodným skladováním se může životnost zeleného čaje značně prodloužit. Kyslík, vlhkost a cizorodé pachy jsou ničitelé čajového aroma, proto je nutné před nimi čaj dostatečně chránit.

Zelený čaj je velice citlivý. Teplota vody pro přípravu zelených čajů by se měla pohybovat mezi 71 až 76 °C. Čaj by se měl louhovat jen krátce (1 až 2 minuty, podle druhu), jinak se z listů vyluhují hořké látky a čaj může být až nepoživatelný. Podle druhu a kvality může být zelený čaj zalít dokonce více než třikrát, aniž by ztratil své přednosti.

Účinek na zdraví

Zelený čaj patří k nejstarším léčivým prostředkům na světě. Čaj se používal nejen jako léčivý nápoj, ale vmíchával se i do mastiček, kterými se potírala revmatická místa.

20190_mediumV průběhu vědeckého zkoumání byly zelené lístky čajovníku podrobeny mnoha pokusům a zkoumaly se léčivé účinky. První, kdo v nich objevil skupinu látek s preventivním účinkem proti srdečním chorobám a některým druhům rakoviny, byli japonští a čínští vědci. V devadesátých letech se do zkoumání léčivých účinků zeleného čaje zapojilo mnoho institutů z celého světa. I Německé středisko pro výzkum rakoviny potvrdilo, že lístky zeleného čaje pomáhají uzdravení. Výzkumy stále pokračují a výzkumy léčivých účinků v zeleném čaji jsou stále aktuální. Výrobci léčiv nabízejí kapsle ze zeleného čaje nebo přidávají zelený čaj jako pevnou součást svých léků, výrobci přírodní kosmetiky ho přimíchávají do krémů.

Zelený čaj zvyšuje a zlepšuje soustředění, odstraňuje únavu a podporuje trávení. Dále působí jako prevence a lék proti různým nemocem. Bylo zjištěno, že zelený čaj má protizánětlivé účinky, působí jako prevence proti vysokému tlaku. Flavonoidy, obsažené v zeleném čaji, mají významný vliv na střevní mikroflóru a střevní metabolické procesy, dále byl prokázán pozitivní vliv na střevní mikroflóru s prebiotickým efektem.

Zelený čaj snižuje hladinu cholesterolu i lipoproteinů LDL, a tím zmenšuje riziko spojené s ukládáním cholesterolu v cévách. Cholesterol je krevním oběhem roznášen pomocí dvou lipoproteinů HDL a LDL. Lipoproteiny LDL napomáhají usazování cholesterolu ve stěnách cév, naopak lipoproteiny HDL odvádí cholesterol z krevního oběhu. Zároveň zvyšuje množství lipoproteinů HDL, jejichž funkcí je chránit cévy.

Zelený čaj také napomáhá proudění krve, a tak rovněž zmírňuje nebezpečí vzniku usazenin, mírně snižuje krevní tlak a působí tím proti dalšímu rizikovému faktoru arteriosklerózy. Arterioskleróza je nemoc, kdy dochází k usazování cholesterolu ve stěnách cév a následnému zúžení cév. Tento ochranný efekt proti arterioskleróze je připisován skupině látek zvané flavonoidy. Léčivý účinek byl prokázán u zvířat i u lidí. Flavonoidy se také podílí na snížení rizika arteriosklerózy, protože působí proti vzniku krevních sraženin – trombóze.

Zelený čaj obsahuje katechiny a flavonoidy, které pomáhají v boji proti rakovině a příznivě účinkují jako prevence proti vytvoření zhoubného nádoru. Léčebné účinky zeleného čaje byly dokázány při pokusech na zvířatech. U řady pokusů zabránily přeměně buňky na buňku rakovinnou a v pokročilém stádiu nemoci zadržely růst nádoru. Tento účinek byl zaznamenán převážně u rakoviny kůže, plic, žaludku, jícnu, střev a prsu. Pravidelné pití zeleného čaje u kuřáků může snížit riziko rakoviny nebo dalších onemocnění spojených se vznikem volných radikálů během kouření. Rakovina vzniká tehdy, když se nějaká buňka vydělí z řádu organismu, začne nekontrolovatelně růst a chová se k ostatním buňkám i celému organismu agresivně. Samotnou mutací buněk ale ještě nevzniká nádor. Ten se objevuje až tehdy, přiměje-li tzv.promotor změněné buňky k silnému množení. Látky, které vyvolávají rakovinu, se nazývají karcinogeny.

Zelený čaj může být použit i jako prevence proti vzniku obezity. Působení zeleného čaje při boji proti obezitě je několik – stimulace jater v metabolismu lipidů, inhibice enzymu lipáza, zvyšování tělesné teploty, zmírnění pocitu hladu a sinergismus s kofeinem.

Povaha zeleného čaje je zásaditá, proto snižuje množství kyselin v těle, a tím kladně ovlivňuje hladinu kyseliny močové v krvi. I jeho schopnost podporovat trávení se projevuje jako prevence proti vzniku dny. Nemoc dna je způsobena zvýšeným množstvím kyseliny močové v krvi a následným usazováním jejich krystalů především v kloubech, ledvinách, pokožce, slizových váčcích a ve šlachových pouzdrech. Tyto soli jsou příčinou zánětů a bolestí Zelený čaj vyrovnává překyselení organismu a muže být použit jako žaludeční kapky po těžkém jídle. Podporuje trávení, zklidňuje žaludek a přináší rychlou úlevu.

Zelený čaj obsahuje vysoké množství fluoru. Fluor v něm obsažený posiluje zuby a kosti, katechiny brání bakteriím podílet se na vzniku zubního kazu. Zubní kaz způsobují bakterie, které vytvářejí z cukru a jiných zbytků potravy ve vodě nerozpustnou látku usazující se na zubech v podobě povlaku. Zelený čaj navíc osvěžuje dech, neboť ničí bakterie, které jsou příčinou zápachu ústní dutiny.

Oxidační děje sehrávají svou roli nejen při vzniku mnoha nemocí, ale podílejí se na stárnutí pokožky. Možnost, jak částečně zadržet tento sám o sobě nezadržitelný proces, spočívá v zabránění tvorby a hromadění aktivního kyslíku a peroxidu. Flavonoidy a vitamíny A a C v zeleném čaji mají vysoký antioxidační potenciál. Zelený čaj působí  příznivě i na různá poškození pokožky i na rakovinu kůže. Díky těmto vlastnostem jsou nálevy zeleného čaje součástí výrobků na ochranu pokožky.

Japonské výzkumy prokázaly, že katechiny obsažené v zeleném čaji ničí celou řadu bakterií, které způsobují znehodnocení potravin. Zelený čaj zastavil množení zvláště následujících bakterií: Staphylococcous aureus, Vibrio paraphaemolyticus, Bacillus cereus, Plesimonas shigelloides, Aeromonas sorbit, Clostridium botulinum.

Zelený čaj také mírní doprovodné projevy při otravě jídlem a celkově urychluje léčení.

Při léčení zvracení lze využít zelený čaj, jelikož spolehlivě ničí bakterie. U těžších případů zvracení je čaj často to jediné, co si dokáže tělo v sobě udržet.

Zelený čaj je vynikajícím prostředkem proti průjmu, který je vyvolán bakteriální infekcí. Polyfenoly ničí původce nemoci a vitamín C posiluje obranyschopnost těla a zamezuje zánětům.

U krčních zánětů ničí zelený čaj viry a bakterie, posiluje obranyschopnost těla a celkově přispívá k zmírnění obtíží.

Japonští vědci v Tokiu zjistili, že extrakt ze zeleného čaje působí příznivě na spánek. Extrakt ze zeleného čaje obsahující aminokyselinu L-theanin má velmi příznivé účinky na spánek a může výrazně zlepšovat jeho kvalitu.

 

Pro sRecepty.CZ napsala Zuzana Martínková

 

Vyzkoušejte si na vlastní kůži účinky zeleného čaje a objednejte si u nás Gaba zelený čaj (Organic) jen za 6000 zlaťáků nebo jej získejte v dárkovém setu v soutěži našeho partnerského webu Mineralfit.CZ, který je součástí eMagaziny.CZ, kde jej dostane v společně s bílou čajovou soupravou a třemi baleními vonných tyčinek.

 

20188_small

přidejte na:
Šéfredaktor

08. 02. 2010

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář
Ajaja
Tak mě potěšilo, že se v dárcích objevil, již jsem si ho objednala. Zelený čaj je můj preferovaný, piji ho každý den.

Ajaja 09. 02. 2010, 17:43

Jiřulka
Ani jsem netušila na co vše je zelený čaj dobrý. Ráda si ho občas dám.

Jiřulka 11. 02. 2010, 07:41

Ajaja
Tak čajík už dorazil.

Ajaja 11. 02. 2010, 18:15

Jiřulka
Ochutnáno? Je dobrý?

Jiřulka 12. 02. 2010, 07:14

Ajaja
Ještě ne, ještě mám načatý svůj. Ale jen co doberu, přijde na pořad dne tento. Pak podám raport.

Ajaja 12. 02. 2010, 18:09

Ajaja
Dnes jsem se dočetla, že zelený čaj pomáhá i proti lupům - chce to jen nechat vylouhovat 2 pytlíky a nálev použít na zábal vlasů.

Ajaja 13. 02. 2010, 20:13

Chybějící obrázek
MILUJI ZELENÝ ČAJ.... je také zdrojem některých stopových prvků důležitých pro lidské tělo mangan, fluor, zinek a další

Marsylie 16. 02. 2010, 22:44

tepito
taky dávám přednost zelenýmu-chutná mi.

tepito 17. 02. 2010, 10:54

Ajaja
Tak dnes měl u mě premiéru - jen ještě musím odhadnout dávkování, asi jsem si ho napoprvé udělala slabý. Al zdá se, že bude o.k., prostě jako zelený čaj... alespoň když to srovnám s tím, co piju, tak je to srovnatelné.

Ajaja 26. 02. 2010, 17:55