Co s hojnou úrodou cukety?

 

4776_smallLéto s sebou přineslo kromě tepla, pohody a prázdnin, také hojnou úrodu ovoce a zeleniny. Mnohdy si nevíme rady, co s ní, tak   sedíme u internetu a hledáme recepty, jak by se dala využít, aby nepřišla vniveč.  Jedním z druhů zeleniny, které je poměrně dost a narůstá až do gigantických rozměrů, je cuketa.

Většina lidí si ji představí smaženou v trojobalu, což není ale její jediné využití. Cuketa má, na rozdíl od jiných druhů zeleniny, velmi široké použití. Můžete z ní upéci buchtu, která může být chutným moučníkem k odpolední kávě, nebo  ji  využít k přípravě karbanátků, či s ní obohatit obyčejné bramboráky. Chceme-li, aby převažovala jemnější chuť cukety, zkusme se inspirovat receptem na cukeťáčky, jejichž chuť je trošičku jiná než u bramboráčků. V létě by možná někteří z nás dali spíše, než smaženým jídlům, přednost jiné úpravě cukety. Pokud rádi grilujeme, můžeme ji použít jako přílohu k pečené nebo grilované rybě . Netěžkým jídlem pro horké dny může být i moussaka, která se dá rovněž připravit bez masa a může tak být lehkým, ale vydatným jídlem i pro vegetariány.

 

přidejte na:
Šéfredaktor

18. 08. 2009

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář
Roxana
Já nevím, nám cuketa nejde a nejde, lupení jak hrom, ale plody uhnívají. Na Mělníku jsme kdysi měli chatu a to jsme nevěděli co s nima, všichni známí byli obdarováváni pravidelně každý týden. Letos poprvě se nám 3 podařilo vypěstovat!

Roxana 23. 12. 2009, 12:18

Ajaja
Já cuketu miluju i jen tak - opečenou jako přílohu k minutce místo hranolků, nebo přidat k dušené zelenině jako přílohu k rybě...

Ajaja 25. 12. 2009, 11:58

Roxana
My už nevěděli co s ní, dělali jsme ji plněnou mletým masem a zapečenou, bramboráky - přidávala jsem do toho i brambor, všechno možné. Teď je pokoj, nemáme a hotovo, ale kdoví třeba zase za rok nějaká vyroste.

Roxana 25. 12. 2009, 18:23

tepito
Přidávám jí i do leča,karbanátků,omáček na špagety...Pokud jí mám dost,tak si dělám cuketové zelí-to je dobrota.

tepito 14. 02. 2010, 07:50

Ajaja
... cuketové buchty.... jj, cuketka 1OOx jinak...

Ajaja 14. 02. 2010, 18:03

tepito
JJ,mám ji ráda-dá se použít všude.

tepito 14. 02. 2010, 19:48