Co si dopřát před, během a po těhotenství

Ženy v průběhu těhotenství nemusejí jíst jak se říká za dva, úplně postačí lehké zvýšení příjmu kalorií a dbát na kvalitu stravy. Pokud bude v těhotenství příjem kalorií nadměrný či nedostatečný, hrozí riziko předčasného porodu a jiné těhotenské potíže.

38250_medium

Doporučení před početím

Jestliže je těhotenství plánované, je vhodné předem dodržovat zásady správné výživy. Dopřát si vyváženou, plnohodnotnou stravu a také udržovat optimální hmotnost. Plodnost muže je také ve velké míře ovlivňována zdravotním stavem a výživou. Muži by měli přijímat dostatek aminokyselin argininu a lysinu. Tyto aminokyseliny obsahuje parmezán, vepřové a hovězí maso, ryby, arašídy, fazole a sójové boby. Pozitivní účinky mají biopotraviny, jelikož neobsahují žádné toxické látky.

Jaké vitamíny a minerály?

V těhotenství je třeba zvýšit příjem potravin, které obsahují kyselinu listovou. Kyselina se podílí na správném vývoji nervové soustavy plodu. Nejvhodnější je konzumovat potraviny syrové, protože kyselina listová se varem ničí. Dejte si slunečnicová a sezamová semínka, ořechy, pomeranče a bobulové ovoce. Ze zeleniny můžete vybrat zelený hrášek, hlávkový nebo ledový salát. K vaření je vhodný špenát, chřest, květák, brokolice, kapusta a červená řepa. Aby došlo k co nejmenším ztrátám kyseliny listové upravujte zeleninu na páře. Také je třeba zvýšit spotřebu železa a jódu. Dejte si tedy aspoň dvakrát za týden pokrm z mořských ryb. Nezapomeňte hlídat přísun vitaminu A, jeho nadměrné množství je pro plod nebezpečné. Vitamin A obsahují celozrnné obiloviny, luštěniny, játra a vejce.

Které potraviny se během těhotenství pokládají za škodlivé?

Těhotným ženám mohou uškodit uzeniny, alkohol a umělá sladidla. Plísňové sýry způsobují kvasinkové a plísňové onemocnění. Burské oříšky jsou také nebezpečné, protože jsou často napadeny plísní, které produkují toxiny. Nevhodné jsou potraviny s velkým množstvím konzervačních látek. Vynechejte některé druhy koření jako je jalovec, šafrán, hořčičné semínko, muškátový oříšek, pelyněk, rozmarýn a ve větším množství i petržel. Pokud je jmenované koření používáno ve větší míře, vedou k předčasnému porodu či potratu. Překrvení oblasti malé pánve má na svědomí velké množství skořice, máty, pepře, kari a celeru. Nastávajícím maminkám škodí také kofein, nadměrné množství cukru, soli a tuků.

Jak vyzrát nad nevolností

Základem je nevynechávat nikdy snídani. Doporučuje se během dne jídlo rozdělit do pěti malých porcí, jíst pomalu v menších soustech. Nezapomeňte na polévky a dostatečný pitný režim, který by se měl pohybovat od 1,5 do 2,5 litru za den. Nevolnost z pravidla vymizí mezi 3. a 5. měsícem těhotenství.

Co jíst, když kojíte?

V průběhu kojení mějte pestrou, vyváženou stravu, ale vypusťte potraviny způsobující nadýmání. K těmto potravinám patří hlavně pórek, česnek, cibule, pažitka, kedlubna, ředkvičky, brokolice, zelí, kapusta, luštěniny, čerstvé pečivo a výrobky obsahující kvasnice, sycené minerálky, sladkosti a zvýšený příjem cukru. Pro optimální pitný režim se doporučuje 2,5 až 3,5 litrů tekutin.

I přes doporučené denní dávky je někdy obtížné dodat organismu zejména kyselinu listovou a železo. V těchto případech je vhodné poradit se s lékařem na užívání vhodného multivitamínového přípravku.

přidejte na:
Kate

26. 09. 2010

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář