Čokoláda - po které sáhnout?

Dnes vám prozradíme, které čokolády s vyšším obsahem kakaa jsou ty, za které se opravdu vyplatí utratit nějakou tu korunu navíc, aniž by vás to později mrzelo. Odkrýt toto tajemství nám pomohl časopis pro gurmány Gurmet.

57952_medium

Více kakaa, více peněz

Tady opravdu neplatí rčení: „ Za málo peněz hodně muziky“. Koupíte-li čokoládu za levný peníz, zdaleka si nepochutnáte tak, jako byste přidali pár korun navíc. Levná čokoláda neumožní a neodtajní cítit tolik lahodných chuťových vjemů jako opravdová kvalitní čokoláda. Zkuste si to sami porovnat, rozdíl v harmonické chuti poznáte zaručeně okamžitě. Pak už po jakýchsi čokoládových atrapách nesáhnete.

Kvalitní suroviny

Hlavní surovinou pro výrobu je samozřejmě kakaový bob. Právě boby je třeba umět vybírat, ty dávají čokoládě jméno podobně jako hrozny vínu. Nejkvalitnější jsou boby plantážové nebo ročníkové, jsou chuťově nejbohatší. Pro výrobu levných čokolád, postačí levnější, tedy i méně chuťově bohaté kakaové boby. Kvalitě nepřidává ani rostlinný olej, po kterém výrobci občas sáhnou a nahradí jím kakaové máslo. Tím pádem, můžete na obale čokolády najít informace o přidaných emulgátorech, nejčastěji jde o sójový lecitin.

57953_mediumHurá na ochutnávku čokolády

Degustaci vína máte možná už za sebou, ale jak se to dělá s čokoládou? Tak pojďme na to. Kousek čokolády vezměte do ruky a nechte trochu mezi prsty rozehřát. Teplo uvolňuje aroma. Pak vložte čokoládu do pusy, nechte ji pozvolna rozpouštět a přitom kolovat v celých ústech, aby si každá chuťová buňka přišla na své. Jak čokoláda taje, odhaluje všechna chuťová tajemství. Ucítíte všechno možné, zda je čokoláda sladká, kyselá, hořká, ale také odhalíte travnaté, ovocné, květinové, oříškové nebo kávové chutě. Už se čokoláda rozpustila? Tak si zacpěte nos, čokoládu polkněte, nadechněte se ústy, nos uvolněte a teď se jím nadechněte. Cítíte v nose zbývající aroma čokolády? Tak to asi byla kvalitní. Už víte jak na to, zbývá vyrazit do obchodu na nákup vzorků a degustovat.

Jak se testovalo?

Degustátoři časopisu Gurmet otestovali devět různých čokolád, které byly zakoupeny v běžné obchodní síti. Všechny čokolády obsahovaly minimálně 45 % kakaové hmoty, šlo o známé i méně známé značky čokolád, testem dokonce prošla i bio čokoláda. Gurmet favorita mezi čokoládami našel. Jak to tedy dopadlo?

TOP pětka

Favoritem je podle Gurmetu čokoláda Lind Excellence, 70%. Čokoláda s celou škálou různých chutí, zároveň sametově hebká a její chuť dlouho doznívá. Zkrátka takový malý svátek pro chuťové pohárky. Druhé místo patří plantážové čokoládě J. D. Gross – Equador, 70 %, třetí pak překvapivě čokoládě značky Clever – Clever Dark Chocolate, 50 %. Ta je sice trochu víc sladká než by měla být, ale rozhodně neurazí. Čtvrtou pozici, uhájila čokoláda Elysia Noir, 70 %, této už chybí lesk ve srovnání s předešlými. Do topky se vešla i všem známá čokoláda Orion hořká, 50%.

A kdo propadl?

Figaro sladká vášeň, 70% zas tak vášnivou volbou není. Podle degustátorů Gurmetu má špatnou konzistenci a je celkově nevýrazná. Třetí místo od konce patří čokoládě Valor dakr chocolate, 70%. Drobí se, je zatuchlá a chybí lesk. To nezní moc lákavě, co říkáte? Ale jsou tady ještě dva horší adepti. First Nice Dark, 45% zrnitá, nevýrazná a navíc chemická, raději se obloukem vyhnout. Nejhůř dopadla bio čokoláda Green Black´s Organic, 70 %. Kromě toho, že je zrnitá, měla povrch potažený souvislou světlou vrstvou. Chuť byla nevýrazná a čokoláda je velmi tučná.

Kvalitní čokoláda?

Kvalitní čokoláda je taková, která nedrhne na jazyku, v ústech se pěkně rozpustí aniž by zůstal nějaký zbytek a zbyde pouze příjemný dojem. Co když je čokoláda pokrytá čímsi bílým? Jedná se o výkvět a to buď cukerný nebo tukový. Pokud jde o výkvět cukerný, není to nic závažného. Je způsoben skladováním čokolády při špatné teplotě. S tukovým výkvětem je to horší a také složitější. Při tukovém výkvětu dochází ke změnám i v kakaovém másle, což čokoládě na kvalitě nepřidá.

Zdroj fotografií: https://www.freeimages.com/

 

přidejte na:
Kate

13. 05. 2011

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář
Chybějící obrázek
Já miluju každou čokoládu :-D . je jedno, jestli je hnědá, bílá, s oříšky, ovocem... Jím úplně všechny :-D . našla jsem výbornou čokoládu na https://www.dousekvina.cz/prazska-cokolada/ a už jsem ochutnala všechny a nejvíc mi asi chutnala bílá posypaná levandulí :-) . K čokoládě si dáváme červené víno. Bych nikdy nevěřila, jak se to k sobě skvěle hodí :-) .

Týna Ryglová 23. 07. 2023, 05:57