Divotvorné suroviny 3. díl: Panko strouhanka

 

Panko strouhanka. Možná jste o ní už slyšeli a možná taky ne. 

Předně je dobré vědět, že Japonsko nám z gastronomického hlediska nedalo jen sushi, ramen a sake.

 

 

Začneme tedy pěkně od začátku. 

Panko (パン粉, pan = chleba, ko = mouka) je druh vločkovité strouhanky a nejčasteji se používá v již zmíněné japonské kuchyni. Rozdíly mezi Panko strouhankou a normální strouhankou jsou 2, a to: 

 

1) jak a z čeho se vyrábí

 

Strouhanku si každý vyrobí doma tak, že staré rohlíky a bagety či chleby nechá ztvrdnout a pak rozemele na "prach" a zavře do dózy. Panko se vyrábí z bílého chlebu (toastového) bez okrajů, který se pak nechá 24 hodin tvrdnout a následně se na hrubém struhadle nastrouhá na vločky. Ty se pak "pečou" rozložené na plechu do křupava (ale velmi zvolna, aby jejich barva zůstala bílá, ale na omak tvrdá a křupavá). 

 

2) jakou má texturu 

 

Rozdíl v textuře poznáte hned, Panko vypadá totiž jako kupka krásného vločkovitého čerstvě napadaného sněhu. Oproti klasické strouhance, která vypadá jako kupka písku. 

 

 

Úžasnou výhodou, která Panko strouhanku vynesla do výšin celosvětového zájmu veřejnosti, je fakt, že nenasává tolik tuku. Respektive nenasává ani zdaleka tolik tuku, kolik běžná strouhanka, což je i pochopitelné a zřejmé vhledem ke způsobu její přípravy, který jsme si popsali výše. Takže zdravá. Zdravější. Trošku. 

 

Další věc je vizuální dojem a prožitek z jídla. Srovnání jídla s použitím normální strouhanky a Panko strouhanky co do křupavosti je podle mě docela podobné, jako když kousnete do čokoládové polevy na starém dobrém Ledňáčku a pak do čokoládové polevy Magnum Double Chocolate (pokud jste nikdy nejedli Magnum Double Chocolate, tak byste to měli rychle napravit).  

 

 

Teď už víte o Panko strouhance úplně všechno, takže pokud jste s ní nikdy nepracovali, vyzkoušejte a uvidíte :) Koupit se dá dnes už skoro všude a stejně tak si ji můžete připravit i doma. 

Samozřejmě jako u všeho, k něčemu je nenahraditelná naše klasická strouhanka, ale jiné věci například budou mnohem bohatší s použitím strouhanky Panko. 

 

Takže :) Ať to křupe! 

 

 

Zdroj: justonecookbook.com

přidejte na:
Lucie

23. 05. 2019

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář