Dobrý sýr není žádná věda

Jaroměřická mlékárna jde cestou kvality a tradičních postupů

Skutečně víte, co jíte? U výrobků Jaroměřické mlékárny se žádných nepříjemných překvapení bát nemusíte. Její tvarohy, sýry a pomazánková másla se vyrábějí tradičními postupy výhradně z domácích surovin a přímo v Jaroměřicích nad Rokytnou. Neobsahují „éčka“ a díky své mimořádné kvalitě získaly celou řadu významných ocenění. 
 
Zdravý životní styl bývá poslední dobou skloňován ve všech pádech. Jeho součástí je zdravá strava a kvalitní potraviny. Rádi bychom jedli chutné potraviny, vyrobené z dobrých surovin a byli si jisti, že jejich výroba podléhá přísné kontrole. Raději si také zkontrolujeme, zda výrobce nenahradil příchutě chemickými přísadami tzv. „éčky“. A co kdybychom také podpořili lokální výrobce? Zejména ty, kteří užívají klasických výrobních postupů a receptur, které se osvědčily už našim předkům a na jejichž tradici se odkazují. Jak ale takové potraviny v obchodech najít? Jsou vůbec k dostání? 
 
Tradice a kvalita v podání české mlékárny
V řadě oblastí se na dovoz spoléhat nemusíme. Mlékárenství má u nás dlouhou tradici. Příkladem může být Jaroměřická mlékárna, která se nedávno vrátila do rukou českých majitelů, kde se počátek výroby datuje už od roku 1937. Její sortiment se zpočátku soustředil na tvarohy a polotvrdé sýry, postupně se přidaly polotvrdé sýry, smetanové sýry a pomazánková másla.
 
 
 
 
Jde to i bez „éček“
Filosofii výroby staví v Jaroměřické mlékárně na několika zásadách. Produkty vyrábějí výhradně z českých surovin, tradičními postupy a bez nebezpečných konzervačních látek typu E – takzvaných „éček“. O tom svědčí certifikát CEFF. Jeho logo na obalech potravin upozorňuje spotřebitele na absenci těchto kontroverzních látek ve výrobku. Dále je Jaroměřická mlékárna držitelem certifikace IFS zaručující standard pro bezpečnost potravin s jednotným systémem hodnocení pro kvalifikaci a výběr dodavatelů. Řada jejích výrobků se může pyšnit oceněním „Klasa A“ a smetanový sýr Fénix i Archivní sýr dokonce titulem „Regionální potravina“ kraje Vysočina, který uděluje ministr zemědělství těm nejkvalitnějším lokálním produktům.
 
Vyberte si kvalitu
Česká republika bohužel nepatří k zemím, kde pro kvalitní potraviny stačí bez rozmyslu sáhnout do regálu obchodu či supermarketu. I stejné produkty stejných výrobců tu často mívají různé složení a tedy i různou kvalitu oproti jejich ekvivalentům na západě. Přemýšlejte o tom, co kupujete, dříve než doma u stolu. Věnujte svou pozornost složení potravin, zajímejte se o jejich původ a způsob výroby. Ochutnejte výrobky Jaroměřické mlékárny, kde vědí, že dobrý sýr či pomazánkové máslo není žádná věda (ani chemie). Dopřejte si chuť s tradicí.
 
 
přidejte na:
Šéfredaktor

31. 05. 2013

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář