Domácí speciality k pivečku

Nakládané tvarůžky, hermelín nebo utopenec? Každý z nás si rád zajde na vychlazené pivko a k němu si dá právě některou z těchto specialit. My pro vás máme pár receptů, jak si připravit své vlastní a vychutnat si je i mimo sezónu.

#damejidlo-siroky

Pivní tvarůžky trochu jinak

O tvarůžcích jsou zaznamenány první zmínky už od 15. století. Vyráběly se v obcích okolo Olomouce a staly se velmi populární. Málokdo ví, že tvarůžky jsou nejen chutné, ale také zdraví prospěšné. Vyrábí se bez přídavku barviv, syřidel, aromat a stabilizátorů. Díky nízkému obsahu tuku, si je můžete dovolit například i při dietách. Jsou pro nás bohatým zdrojem vápníku, fosforu, železa a mají vysoký obsah bílkovin. 





Nakládaný hermelín

Nakládaný hermelín je klasika, chutná skoro všem a najdete ho téměř v každé restauraci nebo hospůdce. Máme pro vás několik rad, než začnete hermelín sami nakládat. 

Je důležité použít vždy čistou, vysterilizovanou a suchou sklenici. Dbejte, aby všechny potraviny, které jste omývali byly suché, protože voda při nakládaní může dělat neplechu. Když budete mít naloženo, zkontrolujte, že jsou všechny ingredience ponořeny v oleji. Před uzavřením, se sklenicí párkrát bouchněte o prkno, aby v oleji nebyly zbytečné bublinky. Olej by měl být cca 2 cm pod uzávěrem. Ujistěte se, že máte sklenici v okolí uzávěru čistou a neumaštěnou. Poté první dva dny se sklenicí občas zatřeste, aby se ingredience neusadily na dně. První den nechejte sklenici v pokojové teplotě další dny ji dejte do temna a chladu. Jestli-že budete dbát na čistotu, hermelíny vám vydrží 3-4 měsíce, tedy pokud je dříve nezbaštíte.

Utopenci

Po nakládaných sýrech si pro změnu naložíme něco masitého. Utopenec je velmi oblíbený pokrm, který je pro nás tradiční. Jedná se o nařezané špekáčky ve sladkokyselém nálevu s cibulí. Pokud máte rádi výraznou chuť, je dobré špekáčky nakrájet na kolečka, maso tak nasákne víc chuti, vůně a koření. Pro ještě intenzivnější nálev, můžete koření v nálevu povařit. Používejte kvalitní suroviny, protože od nich se pak odvíjí výsledná chuť. Utopence uložte do dobře uzavíratelné, neprodyšné nádoby a vyčkejte pár dní.




#tescoma-akce-velmi-siroky  
přidejte na:
Šéfredaktor

07. 06. 2017

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář