Domácí zavařování

Léto se nám přehouplo do své druhé poloviny, dětem se krátí čas prázdnin, a nám na zahrádkách dozrává plno ovoce a zeleniny. A právě v této době je příhodná doba k zavařování. Vždyť kdo by si v zimě nedal ty letošní výborné jahody, třešně nebo nakládané okurky? Nejen, že se letním zavařováním dá docela dobře ušetřit, ale navíc i víme co v dané sklenici je, a tudíž víme co jíme. Není proto na škodu si oprášit pár zaručených receptů, nebo naopak objevit nějaké nové ještě neokoukané.

Začneme-li s ovocem, tak z něj se dají udělat výborné marmelády. A to v podstatě ze všeho ovoce. V našich receptech můžete najít třeba i recept na melounovoubanánovou či marmeládu z kiwi. Je mi jasné, že takové ovoce doma těžko vypěstujete, ale berte to jako případnou inspiraci na zvláštní chvíle. K těm tradičním marmeládám samozřejmě patří jahodová, ostružinová, švestková nebo hrušková. Kromě marmelád či džemů, můžeme ovoce i zavařit, čímž nám vzniknou lahodné kompoty. Z těch tradičních opět vybírám některé: ostružinový, hruškový, meruňkový, nebo třešňový. Z těchto kompotů se i v zimě dají upéct chutné bublaniny, nebo se dají použít jako kompot k obědu.

Samozřejmě nesmíme zapomenout ani na zeleninu. K tradičním zavařeninám ze zeleniny patří sterilované nakládané okurky. Věřím, že každá dobrá hospodyňka má svůj vlastní recept na ty nejlepší okurky, ale drobná inspirace nikdy neuškodí. K dalším výborným zeleninovým zavařeninovým receptům bezpochyby patří lečo. Z něj v zimě můžeme opět uvařit chutné lečo s vejci, nebo jej použít jako základ do různých jiných pokrmů (např. po přidání orestovaného vepřového masa z něj můžeme vytvořit náplň do bramboráků apod.).



Neopomenutelnou součástí zavařené zeleniny je i kategorie čalamád. Že je neznáte? Tak to je velká škoda. I zde platí, že co hospodyňka, to jiný recept, hlavně co se přidané zeleniny týče. A na závěr jsem si pro sběrače hub nechala houby ve sladkokyselém nálevu. Pokud v zimě rádi děláte polévky "nahusto" určitě se vám budou hodit. Výborné jsou, ale i v mnoha dalších receptech.

Doufám, že se Vám moje malá inspirace na letní zavařování líbila. A pokud byste se se svými výrobky chtěli pochlubit, těšíme se na ně na našem facebooku.

přidejte na:
Michaela Komárková

13. 08. 2014

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář