Dýně - královna podzimu



Horké léto je za námi, pomalu přichází podzim a s ním i čas dýní. Dýně všech možných tvarů a druhů začínají plnit obchody i farmářské trhy. Tato zelenina se výborně hodí pro podzimní sychravé dny. 

Dýně patří mezi druhy tykvovité. Jejími příbuznými jsou třeba patizony, melouny nebo cukety. Je to jednoletá popínavá rostlina, která pochází ze Střední Ameriky. Do Evropy se dostala koncem 15. století a teprve o 200 let později se stala známá také u nás. 

Čím nám prospívá? 

V našem jídelníčku bývá dýně dosti opomíjená, což je škoda, protože je doslova nacpaná zdraví prospěšnými látkami. Je málo kalorická - ve 100 g má pouze 19 kalorií. Obsahuje 90 % vody a zbytek tvoří vláknina, která působí příznivě na trávení a vyprazdňování střev. V plodech se nachází hodně vitamínů a minerálních látek, např. vitamín A, B, C, E, dále draslík, hořčík, vápník, železo a hlavně zinek, který nalezneme v přírodních zdrojích jen zřídka. Dýně čistí organismus, příznivě ovlivňuje činnost srdce, ledvin, odstraňuje škodlivé látky ze střev. Pomáhá při cukrovce, obezitě, žlučníkových kamenech či dně. Zlepšuje stav pokožky, vlasů a nehtů. Velmi vhodná je pro ty, kteří trpí vysokým tlakem. Rovněž semínka všech druhů tykví jsou plná cenných látek pro naše tělo, zejména zinku, draslíku a nenasycených mastných kyselin. Byly v nich dokonce objeveny látky, které brání rozvoji rakovinového bujení. 

Druhy dýní 

Existuje celá řada druhů dýní, včetně dýní okrasných. Mezi nejznámější patří: 

Hokkaido - při tepelné úpravě se nemusí loupat, slupka změkne. Je poměrně malá, má výraznou oranžovou barvu a chutí připomíná pečené kaštany nebo sladké brambory. Je léčivá hlavně pro slezinu, slinivku břišní a žaludek. 

Dýně špagetová - jak napovídá její název, může nám v kuchyni nahradit špagety. Po uvaření nebo upečení se její dužina rozpadá na nudličky. 

Dýně muškátová (máslová) - má hruškovitý tvar, nasládlou chuť a jemně aromatickou vůni. V oblibě ji mají zejména labužníci. 

Využití v kuchyni 

Tykve mají mnohostranné využití. Hodí se na přípravu polévek, hlavních jídel, lze je upravit jako zelí, zapékat, plnit, smažit a také použít při výrobě pomazánek. Můžeme z nich dělat kompoty, džusy, marmelády nebo upéct chutné koláče. Dýni bychom v každém případě měli zařadit do jídelníčku při jakýchkoliv trávicích obtížích. Je lehce stravitelná a výborná pro šetřící, jaterní nebo diabetickou dietu.
přidejte na:
Jana Smidži

17. 09. 2015

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář