Dýňové hody

Dýňové hody Podzimní dny jsou tady a s nimi i dýňová sezóna! Pokud jste milovníky dýní, není už na co čekat, prostě tržiště či supermarket berte útokem, protože přišel váš čas! Variací, jak dýně využít v kuchyni je stejně hodně, jako samotných druhů dýní. Jak se v nich vyznat, jak je zpracovat a jaká úprava jim nejvíce svědčí? To všechno můžete zjistit v našem malém podzimním průvodci dýňovým světem. 
Dýně jsou symbolem podzimu, stejně jako padající listí nebo sychravější počasí. Na světě jich existují desítky druhů a těší se čím dál větší oblibě. Není se taky čemu divit. Nejen že dokážou zaujmout svým vzhledem, ale obsahují také značné množství minerálů a cenných vitamínů. Příznivci nízkosacharidových diet ví, o čem je řeč, neboť dýni vyhledávají navíc i kvůli její nízkokalorické povaze. Nevíte-li, kterou dýni v obchodě vybrat, neváhejte a čtěte dál!

HOKKAIDO
Dýňové hody Královna mezi dýněmi, oranžová stálice na pultech obchodních řetězců, to je hokkaido. Tato menší odrůda je velice oblíbená pro svou nasládlou chuť a univerzálnost. Slupka se nemusí loupat, takže další plus, proč začít právě s tímto druhem dýně.
Co s ní? Z dýně Hokkaido připravíte skvělou polévku, koláč, rizoto, pyré, nebo ji prostě jednoduše připravíte v troubě s trochou oleje a kořením, jako přílohu k masu. 

MUŠKÁTOVÁ DÝNĚ
Dýňové hody Větší odrůda dýně, která se sklízí přibližně při váze okolo 6 kg.  Dužina se svou strukturou nejvíce podobá melounu a je poměrně aromatická. Také obsahuje hodně vody a málo škrobu. Muškátovou dýni můžete sehnat v barvě oranžové, žluté či zelené. Dobře vyzrálá dýně má na sobě jemné bílé ojínění.
Co s ní? Tahle dýně také dovolí využití nasladko i naslano, což znamená, že z ní bude stejně dobrý nejen koláč, ale i pomazánka, polévka nebo příloha.

MÁSLOVÁ DÝNĚ
Dýňové hody Menší dýně připomínající svým tvarem hrušku. Tady už si s přípravou dáte trochu větší práci, protože slupka je dost tvrdá a není moc pohodlné ji konzumovat, takže namasírujte ruce, bude se loupat! Co vás ale naopak může potěšit je fakt, že semínka jsou pouze v dolní části, takže si ušetříte práci s vydlabáváním.
Co s ní? Stejně jako dvě předchozí dýňové příbuzné, i máslová dýně je tak trochu chameleonem a hodí se do zeleninových i sladkých jídel. Vynikající je pyré z máslové dýně.

ŠPAGETOVÁ DÝNĚ
Naprostá pecka a nejjednodušší řešení pro všechny celiaky nebo low carb příznivce je špagetová dýně. Už si nemusíte dělat starost s tím, zda k dnešní večeři seženete špagety bez lepku, prostě jednoduše použijete špagetovou dýni. Kouzlo této dýně je v dužině, která se po upečení nebo uvaření rozpadá na drobné vlasy a vypadá jako oblíbené těstoviny. 
Co s ní? Lehká náhrada těstovin, ať už ji použijete jako nudle do polévky, nebo zamícháte do zeleniny či k masu. V troubě pečte rozpůlenou a otočenou řezem dolů. Po upečení si pomozte vidličkou, která zajistí snadné rozdělení dužiny na špagety.

JEŠTĚ VÍCE DÝNĚ
Dýňový olej je nábojnicí plnou zdraví prospěšných látek a v kuchyni určitě najde své místo. Obsahuje nenasycené mastné kyseliny, vitaminy B, C, E a minerální látky. 
Je skvělý do salátů, dresinků, polévek, dochutí pomazánky, kaše i grilovanou zeleninu. Perfektně se hodí i k sýrům a mým osobním tipem je červená řepa s balsamicem, lehce zakápnutá právě dýňovým olejem. Mňam!


Dýňová semínka. Na semínka nezapomínat! Ať už je koupíte nebo si ponecháte vlastní semínka z vydlabané dýně, zaručujeme vám, že se jistě budou hodit! Opražená semínka jsou třešničkou na dortu v salátech nebo v domácím chlebu.


Pokud stále nevíte, jak s dýní v kuchyni naložit, vyzkoušejte si neobvyklé dýňové lasagne, lahodný svačinkový dýňový chlebíček, rizoto, dýňové hranolky, noky nebo lívance k snídani. Ať vám chutná!

přidejte na:
Baara

26. 09. 2019

Fotogalerie


Mohlo by se vám líbit

Další články

Přidat komentář