Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Fazole - co byste o nich měli vědět


Fazole - vychutnejte si je i bez problémů s nadýmáním!


Nadýmání vám nezpůsobí konzumace fazolí, ale jejich špatná příprava. V syrové formě byste je už vůbec neměli jíst. Pokud se nepovaří, jsou pro nás toxické a špatně stravitelné. Pokud je ihned neodsoudíte, tak se zaměřte na to pozitivní, co vykonávají pro vaše tělo.


Účinky


Existuje několik druhů. Podle zbarvení můžete určit, do kterých jídel se přidávají. Třeba bílé se většinou používají do polévek a červené se dávají do mexických jídel. Do salátů se přidávají třeba mungo fazole či adzuki. Fazole jsou bohaté na aminokyseliny, betakaroten, vápník a také obsahují mangan, draslík a vitamín C.


Každý druh fazolí obsahuje jiné množství rostlinných bílkovin a kyseliny listové. Fazole nám pomáhají udržovat hladinu krevního cukru. Pokud máte vysoký cholesterol, pomáhají ho snižovat. Podporují trávení, srdce i cévy. Na delší dobu vás spolehlivě zasytí a dodají vám energii. Díky konzumaci fazolí můžeme zpomalit i proces stárnutí.


Jak se vyhnout nadýmání?


Doporučuje se fazolky namočit do vody a poté třikrát propláchnout. Máčení by ale mělo trvat minimálně šest hodin. Raději je nechte uložené v ledničce. Klidně stačí nechat je tam přes noc, pokud se je chystáte další ráno použít. U větších fazolí byste je měli nechat ve vodě minimálně dvanáct hodin. Nikdy byste fazole neměli vařit ve stejné vodě, v jaké jste je namáčeli. Musíte je několikrát propláchnout a vařit v čisté neosolené vodě. Pokud tam přidáte sůl, tak je budete mít příliš tvrdé.


Jestliže vám někdo poradil, abyste pro rychlejší změknutí fazolí přidali do vody jedlou sodu, nezkoušejte to. Fazole pak ztratí potřebné minerály a vitamíny. Většinou vaření zabere tak čtyřicet minut času. A když máte tlakový hrnec, jde to i rychleji. Problémy s nadýmáním můžete zkusit odstranit přidáním koření. Stačit vám bude kmín, tymián nebo také majoránka.


Fazole v kuchyni


Skladovat by se měly na suchém, chladném a temném místě. Je vhodné mít fazolky ve skleněné dóze. Nakupovat byste měli spíše fazolky první jakosti, neboť mají nejméně příměsí, nečistot a poškozených plodů. Můžete je využít do salátů nebo se dají i konzervovat. Jestli je vložíte do sladkokyselého či do slaného nálevu, záleží už jenom na vás. Také určitě znáte rajčatovou a chilli omáčku z fazolí. Fazolová kaše možná některé odradí svým vzhledem a konzistencí, ale je také výborná. A nesmíme zapomenout ani na výborné fazolové polévky.


Fotogalerie

Veronika

11. 04. 2016

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře