Fazole 4x jinak

Fazole ohromně prospívají našemu zdraví, přesto se jim většina vyhýbá. A to hlavně z toho důvodu, že způsobují nechtěné nadýmání. Pokud je ale upravíte správně, můžete je konzumovat na jakýkoli způsob.


Věděli jste, že existuje až 50 druhů fazolí? Jsou významnou složkou potravin v mnoha světových kuchyních. Zvyšují sexuální apetit a díky tomu, že jsou bohaté na bílkoviny a vlákninu, pomáhají i při hubnutí. Díky jejich složení jsou perfektní potravinou, která vás dokáže zahřát, což je právě v zimním období potřeba.

#damejidlo-siroky 

Fazole po čínsku


Pórek je bohatý na vitamín B, C a E a najdete v něm i karoten, niacin, vápník, železo, mangan a selen. Pórek pomáhá léčit revma, posiluje cévy a dokáže i pročistit trávící soustavu. Je účinným pomocníkem při snižování hladiny cholesterolu v krvi. 


Prospívá i mozkové a srdeční činnosti, snižuje riziko vzniku krevních sraženin (trombů). Má antibakteriální, protivirové i protikvasinkové účinky.


Fazole z vysočiny

Cibule je v kuchyni tou nejpoužívanější zeleninou vůbec. Má výraznou chuť i aroma a můžeme si ji vychutnat jak v syrovém stavu, tak i v různých tepelných úpravách. 

Pokud budete chtít použít syrovou cibuli, třeba do salátu, a nechcete, aby byla tak štiplavá, stačí ji přelít horkou vodou. Pak ji nechte okapat a zchlaďte studenou vodou. Cibule by měla zbělat a už by neměla být tak pikantní.


Maďarské fazole


Chilli papričky jsou na někoho až moc pálivé, ale jiní je milují natolik, že si s nimi dochucují téměř každý pokrm. Chilli papriky se liší stupněm pálivosti, jenž je způsobena látkou zvanou kapsaicin. Jedná se o dost agresivní látku a v případě, že se dostane i jinam než do zažívacího traktu, může způsobit i popáleniny.


Takže si raději při jejich čištění použijte gumové rukavice. Nechte si je i při krájení. A pokud doma zrovna žádné rukavice nemáte, u papriček s nízkým množstvím kapsaicinu můžete použít olej. Namočte do oleje prsty před manipulací s chilli papričkami. Kapsaicin se vsákne do oleje a vám pak jen stačí opláchnout ruce.

Mexické fazole

Olivový olej dodává pokrmům zdravou a příjemnou chuť. Používáme jej při marinování masa a ryb. Některé olivové oleje se mohou používat i k tepelnému zpracování potravin. 


Olivový olej pomáhá zlepšovat činnost žaludku a slinivky břišní. A jelikož, kromě jiného, obsahuje spoustu vitamínu E, působí pozitivně i na pokožku, kterou ochraňuje. Olivové oleje skladujte na temném a suchém místě, kde se drží teplota do 20 °C.




#butlers-siroky 

přidejte na:

12. 01. 2017

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář