Francouzská cibulačka

Cibule byla vždy považována za oblíbený lék. Zlepšuje trávení, likviduje bakterie a povzbuzuje i činnost slinivky, žlučníku i jater. Cibulová šťáva dokáže rozpustit hleny při kašli a doporučuje se užívat při nachlazení, krčních a plicních chorobách i při jaterních katarech.

Co budete potřebovat?

  • Žlutá cibule - 4 ks

  • Červená cibule - 2 ks

  • Vývar - 1 l

  • Mouka - 2 lžíce

  • Cukr - 1 lžička

  • Vinný ocet - 1 lžíce

  • Bílé víno - 2 dcl (pokud možno tak volte raději suché)

  • Rozmarýn, tymián, bobkový list, šalvěj - na dochucení

  • Sůl a pepř

  • Máslo - 30 g

  • Olivový olej - 1 lžíce

  • Francouzská bageta - doporučujeme Comté či Gruyére


Cibule oloupejte a nakrájejte na proužky. Pak si v hrnci rozehřejte máslo a olivový olej a přidejte do něj nakrájenou cibuli. Smažte na mírném ohni - přesněji řečeno na úplném minimu. Cibule by se měla totiž pomalu smažit minimálně 1 hodinu. Někdy se může stát, že cibule hodně ztmavne či se trochu přichytí ke dnu hrnce, ale ujišťujeme vás, že to nevadí.


Poté přisypejte cukr a nechejte zkaramelizovat. Po pár minutách zvyšte teplotu a přilijte část bílého vína, vinný ocet. Počkejte, až se tekutina zcela vypaří, a pak přilijte zbytek vína a opět čekejte, dokud veškerá tekutina nezmizí. Nyní si připravíte jíšku tak, že tam přidáte mouku.


Několikrát zamíchejte a hned zalijte vařícím vývarem. Polévku nechte vařit ještě dalších 20 minut. V případě, že je polévka příliš hustá, můžete ji zředit vývarem. Bagetu stačí nakrájet na plátky a posypat strouhaným sýrem. Můžete zapéct jen samotnou bagetu se sýrem v troubě, nebo bagetu se sýrem ponořte do polévky a vše dohromady zapečete v troubě.

přidejte na:
Šéfredaktor

13. 03. 2018

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář