Gastro cestování 3. díl - Itálie

Italská kuchyně je jedna z nejpopulárnějších po celém světě.

Gastro cestování 3. díl - Itálie I když o tom třeba ani nevíte, jistě jste už nějaké italské jídlo ochutnali.

Filozofií této jedinečné kuchyně je zachování chutí každé ingredience.

Itálie je podobně jako Španělsko velmi temperamentní zemí, která je plná barev, i zde se to odráží na talíři. :)

Italové mají své životní tempo a věřte, že se zde nikdo nikam nežene. Víte proč je italská káva jednou z nejchutnějších na světě?

Protože právě Italové mají na její přípravu tolik času, kolik potřebují. A co je nejlepší, ještě více času stráví jejím popíjením! Podle statistik je průměrná roční spotřeba kávy na osobu téměř 6kg - víte kolik je to šálků denně?!

Kromě kávy si ale Italové vychutnávají i jídlo, ale především život. Proto když přijedete do Itálie, nikde není ticho, všude se naopak pořád něco děje!

Ale zpět k tématu... Jídlo, to je oč tu běží!

Typickým předkrmem, který už byl zmíněn v našem prvním gastro cestování, je salát Caprese. Gastro cestování 3. díl - Itálie

Hlavní surovinou pravého italského Caprese je buvolí mozzarella, u nás si vystačíte s klasickou z obchodu (pokud sousedi nechovají buvoli). Dále potřebujete rajčata, bazalku, sůl, pepř  a olivový olej. Takto jednoduché to je! K zakousnutí se podává navíc bruschetta - opečená bageta ciabatta. Bruschetta se dá dokonce i připravit jako obložená s názvem Bruschetta Caprese - na opečenou ciabattu dáte bazalkové pesto, nahoru mozzarellu a rajčata a zakápnete olivových olejem. Osolíme, opepříme a dozdobíme lístky bazalky. V obou případech můžete použít také balsamico.

Hlavní chod

Gastro cestování 3. díl - ItálieMezi hlavními chody je těžké si vybrat - základ tvoří především několik set druhů těstovin, ryby a mořské plody, rýže, maso - především telecí a kuřecí, zelenina a sýry.
Nejznámější jídlo pocházející z této krásné země je bezesporu PIZZA! Tu už si dnes můžete dát opravdu kdekoliv! Ale tu pravou a rozhodně nejlepší na světě si dáte pouze v Neapoli! Pravou italksou pizzu si doma těžko uděláte, ale můžete se pokusil, alespoň o plagiát :)

Hned v závěsu je samozřejmě risotto - pravá italská klasika, o které není třeba se více rozepisovat, protože pokud sledujete náš web, jistě jste si všimli, že jsme nedávno zveřejnili recept na pravé italské šafránové risotto.

Pochutnat si také můžete na těstovinách, o kterých jste doposud ještě neslyšeli. Gastro cestování 3. díl - ItálieV nabídce jsou různé kombinace omáček s masem či mořskými plody. Fantazii a chutím se zde rozhodně meze nekladou. Ustupte od stereotypu a nebojte se trošku zariskovat neobvyklou kombinací, rozhodně nebudete litovat! Italové jsou typičtí výraznými chutěmi, které spolu vždy a za všech okolností ladí, takže se nemusíte bát, že by vám naservírovali nějaký blaf.

Pro mlsné jazýčky

Gastro cestování 3. díl - ItáliePro ty, co si potrpí na sladké, mám jediné doporučení - rozhodně musíte ochutnat GELATO! Italská zmrzlina je to, bez čeho se na letní dovolené rozhodně neobejdete! Čím víc chutí vyzkoušíte, tím méně se budete těšit domů! Je to pravá, nefalšovaná gastronomická bomba! Takovou zmrzlinu ochutnáte málokde.

Z dalších sladkých pochoutek se nabízí samozřejmě italská hvězda moučníků - tiramisu! Na rovinu! Takovou, jakou si dáte v "itošce", si hravě uděláte doma a mnohem levněji. Není to zase takový zázrak. Několik receptů najdete na našem webu.

A čím uhasit žízeň?Gastro cestování 3. díl - Itálie

Na každém rohu samozřejmě můžete ochutnat výbornou kávu nebo ještě lepší víno, ale pro ty, co mají chuť i na něco jiného, je zde samozřejmě i spousta jiného nabízeného občerstvení. Typické alkoholické nápoje jsou Limoncello - citrónový likér, grappa - pálenka ze zbytků po lisování vína, Campari - aperitiv, či třeba anýzový likér Sambuca. Z nealka se nabízí vyzkoušet určitě Spremutu - fresh převážně z citrusových, ale i jiných plodů.

 

Cestování a ochutnávání zdar! Příště zase odjinud :)

přidejte na:
Ivet

14. 08. 2019

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář