Gastro cestování 4. díl - Chorvatsko

Prázdniny se pomalu chýlí ke konci, Gastro cestování 4. díl - Chorvatskoale někteří teprve teď vyráží na dovolené, a tak vám přinášíme letošní poslední díl našeho gastro cestování.

Tentokrát se zastavíme v Chorvatsku, zemi Čechy milované! Ale není divu, kromě nádherného moře, které na první pohled uchvátí váš zrak, zde můžete ochutnat také spoustu dobrot.

Chorvati jsou podobně jako Italové známí tím, že striktně dodržují odpolední siestičku. To ale neznamená, že by si nedopřáli vydatný oběd. Právě oběd je pro ně nejdůležitější jídlo dne.

Gastronomie, stejně jako tradice, se v Chorvatsko liší oblast od oblasti. To, co je tradiční pro Istrii, si na Makarské vůbec neobjednáte a naopak.

Maso, hlavně maso!

Gastro cestování 4. díl - Chorvatsko Nejtypičtějším masovým pokrmem ve Střední Dalmácii je Pašticada - hovězí zadní v husté omáčce. Pomalu připravované kvalitní hovězí v lahodné omáčce, ke kterému se podávají nejčastěji noky nebo jiná bramborová příloha, či těstoviny.

Na Istrii naproti tomu mají rádi slepici či telecí v rajčatové omáčce pod názvem Žgvacet. Je to něco na styl guláše, ale s výjimečnou a specifickou chutí. Gastro cestování 4. díl - Chorvatsko

Recept: telecí maso nakrájíte na kousky, a osmahnete na oleji společně s nadrobno nakrájenou cibulí, přidáte sůl. pepř a oloupaná rajčata na kostičky. Duste, dokud se nevyvaří voda z rajčat, poté zaprašte lžící mouky, osmahněte a zalijte vodou tak, aby vše bylo ponořené. Dochuťte bazalkou, 1dl bílého vína a duste do změknutí masa. Ideální přílohou jsou opět noky nebo těstoviny.

Gastro cestování 4. díl - ChorvatskoJídlo, které všichni dobře známe a je typické právě pro Chorvatsko, je Čevapčiče! Základem tohoto pokrmu je směs kvalitního hovězího, telecího a vepřového masa, která musí projít třífázovým pomletím se solí a kořením, aby maso mělo správnou chuť a konzistenci před tím, než se ugriluje!

Vzhledem k tomu, že velká část Chorvatska se rozkládá na pobřeží, pokrmy z ryb a mořských plodů zde nesmí chybět. Narazíte na speciality jako je plněná oliheň, smažené mladé olihně, vařené langusty nebo třeba girice (něco jako sardinky - ryby se jen omyjí a osuší, nasolí, obalí v mouce a zprudka smaží na oleji nebo grilují na roštu; jedí se celé i s hlavou) a brudet (dušená směs ryb na cibuli). Chorvati mají přísloví: „Bez chleba, polovice oběda,“ a proto je chorvatský chléb na stole nejen u oběda, ale také u snídaně a večeře. Vždy čerstvý! Většinou také pečený doma a navíc z různých druhů mouky.

Především v horských oblastech najdete speciality jako žabí stehýnkaGastro cestování 4. díl - Chorvatsko , jehně pečené na rožni, říční raci nebo medvědí tlapy.

Na sladké si tady lidé moc nepotrpí, ale pokud byste rádi ochutnali i něco jiného než chorvatskou zmrzlinu, pak bychom vám mohli doporučit rožatu (dalmatský puding s karamelem), friture (něco na způsob koblih), krokatan (křupky z mandlí a karamelu)  nebo třeba ořechovník, na který narazíte v jakékoli oblasti. 

Žízeň, ajajaj!

Gastro cestování 4. díl - ChorvatskoPivo Ožujsko a Karlovačko zná jistě každý správný pivař. Tyto ležáky se podávají vždy vychlazené a oba jsou původem opravdu chorvatské. Kromě piva se zde hoduje také vínu a rakiji. Chorvati mají několik různých typů pálenek - loza je pálenka s hroznového vína s vysokým obsahem alkoholu, vinjak je brandy, mastika je pálenka z anýzu a třeba hlavní složkou travarice jsou byliny.

 

 

přidejte na:
Ivet

26. 08. 2019

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář
Chybějící obrázek
Já miluju tu Chorvatskou zmrzlinu. Mohla bych jí jíst od rána do večera. Pořád je stejně dobrá, jako když jsem jezdila do Chorvatska jako malá s rodiči. Zmrzlina je to jediné, za co v Chorvatku utrácíme. Pak chodíme jenom do krámu pro pečivu a zeleninu, ale jinak trvanlivé potraviny máme z domu, takže na plynovém vařiči, který jsem si koupila z https://armik.cz/ vždycky nějaký ten oběd a večeři udělám :-) .

Týna Ryglová 13. 04. 2024, 06:38