Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Hlíva ústřičná - elixír mládí


Máte oslabenou imunitu organismu, zvýšený cholesterol nebo krevní tlak? Vyzkoušejte hlívu ústřičnou - určitě jste už o ní slyšeli. Patří totiž k nejzdravějším houbám a umí si poradit s civilizačními chorobami. 


Co je to hlíva ústřičná? 

Je to dřevokazná jedlá houba, která roste v trsech na listnatých stromech nebo pařezech od října do prosince. V dnešní době se pěstuje již uměle na slámě, kukuřičných vřetenech nebo různých dřevech. Velice snadno si ji můžete vypěstovat i v domácích podmínkách - třeba na zahradě nebo na balkóně. 


Proč je zdraví prospěšná? 

V klasické čínské medicíně hlíva ústřičná vždy patřila k přírodním léčebným zdrojům. Byla a je považována za zázrak a elixír mládí. Proč? Hlíva působí blahodárně na lidský organismus. Přisuzují se jí především protizánětlivé, protivirové a protirakovinné účinky. Je prevencí a lékem mnoha onemocnění. Posiluje imunitu a celkovou kondici. Její hlavní účinnou látkou jsou glukany, které v kombinaci s dalšími látkami a vitamíny (C, B, D, K, riboflavin, thiamin, niacin a další) působí příznivě u nemocných s rakovinou, kardiovaskulárními chorobami, artritidou nebo třeba osteoporózou. Účinkuje i při fyzickém a duševním vyčerpání, působí proti chřipce, angíně nebo nachlazení. Výrazně snižuje vysoký krevní tlak a také hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Musím zdůraznit i její kladné účinky při léčbě hemoroidů, křečových žil, bércových vředů nebo jaterních onemocnění. 


Kulinářské využití hlívy 

Hlíva ústřičná má v kuchyni velký význam. Vyniká jemnou chutí a příjemným houbovým aroma. Její masité klobouky můžeme využít do polévek, omáček, zeleninových salátů nebo zcela samostatně. Lze ji vařit, smažit, péct i zapékat. Můžete z ní připravit lahodný předkrm nebo hlavní chod, záleží na vaší fantazii. Výborné jsou třeba přírodní nebo smažené řízky. Velmi dobře se také konzervuje v různých nálevech, lze ji s úspěchem i sušit a následně používat rozmixovanou jako houbové koření. Pokud vás hlíva ústřičná zaujala, určitě ji vyzkoušejte. Nejen, že si pochutnáte, ale dodáte svému tělu zdraví prospěšné látky.


Fotogalerie

Jana Smidži

15. 02. 2016

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář
planeta
článek se mi líbí a hlíva je u nás oblíbená, do polévky, do číny, s těstovinami, obalovaná atd......

planeta 22. 02. 2016, 06:41

Thumb
Roste nám to za chatou, děláme z toho řízky :-)

Lopus 23. 02. 2016, 14:08

Facebook komentáře